Azt hiszem nem értetted amit írtam. Meg csípőből tüzelve eléggé félremegy a gondolatod, ami biztosan sántább, mint az enyém. Azok az őrmesterek, akikről írtam, nem sorosok voltak, hanem hivatásos katonák. A katonaság kiemelte őket. Ez tény, ha vitatod, akkor eléggé rossz úton jársz ebben a témában. Másrészt azt én is leírtam, nincsen ismeretem arról, hogy az utódaik mik lettek, de érdekelne egy ilyen kutatás. Csak reménykedni tudok abban, hogy nem visszaestek, hanem kiszakadtak a cigányság ma általános létformájából. Amit meg a cigányság integrálhatatlanságáról írsz, az megint egy nagyfokú ismerethiányról vall. Lehet hogy Te fiatal vagy és a szocializációd az már a rendszerváltás után történt. Meg az oktatás ingyenessége is egy értékelhetetlen felületes blabla.. Ne haragudj, de ennél többet néztem ki belőled az előző hozzászólások kapcsán. Meg nem az államot szidom elvtelen módon, hanem rámutatok egy időzített bombára, ami akár tetszik neked, akár nem, itt van és ketyeg. Vegyük sorra:
1. A Kádár éra integrálta a cigányságot az akkori szocializmusban elmaradott gazdasági szinten a cigányságot. Akkor elégtelen volt a hazai gépesítés, sok segédmunka kellett. Pld. a csatornázáskor a csatornák árkát sem gépek ásták, hanem jórészt cigány kubikus brigádok. Rendesen, elhivatottan és szépen dolgoztak ezt személyesen tanusíthatom, mert egyetemista éveim alatt több hónapot dolgoztam velük. Volt munkájuk, családjuk. Nem éltek kilátástalanul. Az már nem az ő hibájuk, hogy egy elmaradott gazdasági rendszerbe tagozódtak be, ami megszűnt a rendszerváltással. Munka és megélhetés nélkül maradtak, ami befolyásolta az életben maradási stratégiájukat. Mégsem kívánhatod, hogy önként haljanak éhen? A rendszerváltás abszolút vesztesei, akikkel senki sem foglalkozott csak felületesen. Csoda, hogy még nyugszi van a részükről...
2. Láttunk már más pártnál is sokkal szédületesebb átalakulést. A F..sz deklaráltan liberális pártból lett az ami. Nem minősítem, hogy mi, mert Mac azonnal kizárna. Ez ügyben lehet más pártpreferenciád, engem nem zavar, csak ne erkölcsi oldalról kezd egy pártot kritizálni, mert a pártok, bár gyakran hivatkoznak az erkölcsre, de nem ementén működnek.
3. Nekem két gyerekem van, az egyik harmadikos egyetemista, míg a másik jövőre lesz elsős egyetemen. Valszeg neked nincs gyereked, ha ezt beveszed. Ahhoz, hogy egy átlagszülő elvégeztessen egy egyetemet a gyerekével, mélyen a zsebébe kell nyúlni. Sportra, különórára járatni még általánosban, még ha okos is, azért, hogy szokja a kötöttségeket. Középsuliban meg fizetni pld. a nyelvtanárokat, még tehetséges gyerek esetében is, azért hogy önbizalmat adjon nekik meg pallérozza azokat. Kisebbik fiamnak 17 évesen megvolt elsőre az angol felsőfok, meg 18-ra a német középfok. A nagyobbiknak csak két középfokúja van ugyanezekből. Aztán amikor jön az egyetem, lehet albérletet fizetni, mert kevés a kollégium, és esélye sincs a gyereknek másra. Meg azért költőpénz is kell, mert a BME-én hírhedten alacsonyak az ösztöndíjak is. (Persze hébe-hóba diákmunkán dolgozik is.) Nem számolom össze, de ez így sokba jön. Sok becsületesen dolgozó magyar családnál elérhetetlen az előzőek töredékének a finanszírozása.
3. Az egész kérdést ugyan a migránsozás apropóján vetettem fel, de azért próbálok szemeket nyitogatni, mert a Te gyerekeid is veszélyben lesznek, ha nem történik előre lépés. Egyébiránt látható a véleményedból is, hogy mekkora ideológiai katyvasz van a fejekben, mert az a gondolat, hogy mindenkinek önerőből kell boldogulni a társadalomban az pont egy neo-liberális tétel. Cseppet sem konzervatív. Viszont amit feszegetek megoldásként, az inkább konzervatív hozzányúlás ehhez a problémakörhöz. Azt látom, azért keverednek (szándékosan keverik össze) a különböző eszmerendszerek, hogy egyszerűen lehessen minden társadálmi probléma megoldását lepasszolni a hatalmon lévőknek. Ha kell konzervatív eszközökkel, ha kell akkor meg a liberális érvrendszerrel. Az meg jellemző a műveltségrére az embereknek, hogy ezeket az "apróságokat" észre sem veszik.
4.Nem csak simán iskolába járást kell elvárni, mert azt lehet úgy is, hogy a második osztályt járják 16 évesen, hanem eredmény orientált módon kell a problémához nyúlni. No ennyi elég is volt mára, elolvasom még, hátha mások mást is írtak...