Trigger - aki vagy ami miatt kiakadsz.
Triggered (person) - aki kiakadt.
En is csak ugy egy eve hallottam ezt a szot ilyen ertelemben hasznalni. A(z altright-os) vloggerek hasznaltak az eppen kiakadt feministakra, anarchistakra es a liberalisokra. Idovel mar csak a "triggered" szo megemlitesere is robbantak. Csak egy vicces kifejezes, semmi egyeb. Azt hittem szpg rohog majd egy jot a gyerekevel rajta, de ozymandias elspoilerezte.
Miután én dobtam be (nem hittem volna hogy ez ennyire ismeretlen), azt hiszem megér egy kis etimológiai fejtegetést.
A "triggered"-re teljes jó a "kiakad" kifejezés. Az eredete ugye angolszász, az angolszász országokra jellemző PC-beszéd túltolásából ered. Történt ugyanis hogy a jenki egyetemeken megjelent egy, az itthoni kommunikációban (meg azért alapvetően ott is) borzasztó vicces érzékenységkultusz, amely kizárólag érzelmi alapon kezdte megközelíteni a tananyagot.
A tananyag ugyanis tartalmazhat olyan tényeket, amelyek az erre érzékeny/érzékenyített diákban súlyos érzelmi törést, PTSD szindrómát hívhat elő, érzelmi sokkot, kiakadást indíthat el, azaz
triggerelheti pl. az amúgy jólétben élő felső-középosztálybeli fekete hallgatót ha egy egyetemi történelem szemináriumon az amerikai polgárháború előadáson szembesítik azzal a ténnyel, hogy a feketék abban az időben bizony rabszolgasorban voltak.
Az érzékenységkultusz híve szerint erre az a megoldás, hogy mivel ebben ő személyében érintett lehet, az érzelmi sokhatástól meg kell tehát védeni, "biztonságos teret" (
safe place) kell számára biztosítani és a tanárnak kutya kötelessége figyelmeztetni (
trigger warning), hogy most egy ilyen potenciálisan felzaklató tényt fog közölni, amitől az illető kiakadhat, az illető pedig a felzaklató tények elől elvonulhat a maga kis biztonságos terébe - mondjuk úgy, hogy kihagyja történelemszakon a komplett amerikai polgárháborús részt.
A kifejezés egyébként olyan 2016 körül robbant be a köztudatba, amikor a Yale egyetemen néhány szociálisan érzékenyített hallgató idegrohamot kapott attól, hogy a Halloween ünnepségen néhányan olyan durva dologra vetemedett, hogy pl. indiánnak öltözött fehér létére, harci arcfestéssel, tollakkal stb. A helyes gondolkodás szerint ez természetesen ennek tűrésével az egyeztem tulajdonképpen az indián kultúra fehérek általi eltulajdonítását, ellopását, kisajátítását (
appropriation) segítette elő, de ugyanilyen helytelen cselekedet az is, ha pl. fehérek afrikai eredetű táncokat járnak, hiszen az is tulajdonképpen arra irányul, hogy a fehérek ellopják a feketék kultúráját is.
Ez ellen pedig természetesen fel kell lépni,
safe place-ket kell biztosítani, azaz be kell tiltani mindent, ami más tágan és szabadon meghatározott érzékenységét érintheti, különbön bekövetkezik a szorongás és az erre érzékeny és a szitut persze teljesen felnőtt módjára kezelő illetők
triggerelődhetnek. Vagy bármi mástól, ugyanis bármi lehet sértő, és ha sértő, akkor betiltandó. Lásd az ominózus egyetemi "vitáról" készült videó. Le is mondott ilyen esetek után pár tanár, mert hát nem a hülye, renitens gyereknek kellene felnőni.
Persze az egész annyira röhejes és gyerekes, hogy a fél sajtó cikkezett róla, még az olyan rendkívül progresszív, színvonalas szellemi műhelyek, mint a 444 lap is csak furcsán néztek. Innentől kezdve az egész triggered kifejezés szép karriert futott be, netes szleng lett belőle.