Látom van igény a véleményemre szóval írok pár hozzászólást, de próbálok tömör lenni, és kevésbé kifejtő mert ez nem egy tanulmány, a hely és az idő is véges erre.
Először azt kell tisztázni mi az állam feladata. Ehhez most írok egy kis elméleti áttekintést. Én még így tanultam/értelmeztem:
<b>Az állam elsődleges feladata a biztonság megteremtése. </b>
Ezt három részre lehet bontani:
-külbiztonság
-belbiztonság
-gazdasági biztonság
Ha ezek teljesülnek abból következik a 4. <b>a szociális biztonság</b>, ami nem eszköz vagy feladat hanem <b>egy eredmény</b>, ami az első három részterület sikeres manadger-éséből fakad.
Külbiztonság:
Ezt az állam úgy teremti meg, hogy egy adott államhatáron belül létező entitásokat (<i>személyek, vállalatok, élővilág</i>) megvédi katonai vagy diplomácia eszközökkel az adott államhatáron kívül lévő entitásoktól. Magyarán más államoktól, migránsoktól, ellenséges vállalatoktól, bűnözői csoportoktól, terroristáktól stb...
Ehhez értelemszerűen kell egy normális külügy képzett diplomatákkal, egy hadügy hadsereggel, valamilyen direkt határvédelem és olyan törvényi környezet amely elősegíti ezen eszközök normális működését.
Belbiztonság:
Ide az államhatárokon belüli jogszolgáltatás, bűnüldözés és rendfenntartás tartozik.
Feladatok az élet, a magán-közösségi-állami vagyon védelme, az igazságszolgáltatás és ma már a "polgári lét" (PTK, Civil szféra keretei stb...) biztosítása/szabályozása.
Gazdasági biztonság:
Ebbe a gazdaság játékszabályainak lefektetése, védelme és stabilitása tartozik. Ezt a törvényeken, az adóhatóságon az igazságszolgáltatáson és hivatalokon <i>(pl.:versenyhivatal)</i> keresztül biztosítja az állam. Ide tartozik még a pénzügyi stabilitás is amit a pénzügyminisztérium és a nemzeti bank garantál.
A szociális biztonság akkor jön létre, ha az előbbi 3 területen az állam jól teljesít. Ilyenkor már csak az egyén képességein múlik a saját boldogulása/kiteljesedése.
Megjegyezném, hogy sok mai állami feladat ezeknek nem része!
Nem alapvető állami feladat az oktatás, az egészségügy, a nyugdíj, a tömegközlekedés vagy a segélyezés!
Ezen szférák egy része az angolszász országokban épp ezért nem is állami feladat.
Nálunk azért más a helyzet, mert más a szemlélet.
Ha az állam oktatást, egészségügyi ellátást, nyugdíjat, tömegközlekedést és segélyt biztosít akkor ezzel növeli a gazdasági szereplők termelékenységét és egyfajta plusz stabilitást hoz az állampolgárok életébe.
Ez szerintem is kedvezően hat egy ország fejlődési képességeire. Viszont fontos azt megjegyezni, hogy egyensúly legyen, vagyis ezen szférákra csak annyit költsünk amit még kényelmesen elbír az állam és az ország, illetve ezeknek mindig másodlagos szereplőknek kellene lenniük a "biztonság hármasával" szemben.
Én úgy érzem, hogy hazánkban a lakosság és az állam is fordítva ül a lovon, hiszen az utóbbi funkciókat tartjuk prioritásnak még az első hármat ami az állami létezés alapja csak másodlagosnak. És szerintem ez hatalmas probléma!
A másik téma amiről még röviden írni szeretnék az az állam vezetési szemlélete.
Most alapvetően nem akarok bele menni a demokrácia-autokrácia kérdéskörbe, hanem inkább arról írnék, hogy mi lenne az eredményes vezetői szemlélet.
Magánvéleményem szerint az állam akkor működik jól, ha olyan eredmény orientáltan vezetik, mint egy nagyvállalatot.
Viszont az eredményességet itt nem csak a pénzügyi mérleg szempontjából nézik hanem a társadalmi elégedettség-társadalmi fenntarthatóság kettőséből nézve.
Szerintem az angolszász országok ott hibáznak, hogy csak pénzügyi szempontból nézik a világot és magukat ezért mérik az országok teljesítményét a fogyasztásban vagyis a GDP-ben.
Szerintem ez egy hibás szemlélet.
Viszont az is igaz, hogy a kormányzás hatékonyságát mérni kell valahogyan.
Nálunk ezt választási eredményben mérik, ami szintén hibás megközelítés hiszen lehet népszerű egy olyan vezetés is ami amúgy hülye döntéseket hoz. (pl. alanyi jogon járó lóvé)
Szerintem az országok/kormányok teljesítményét érdemesebb lenne HDI-ben, vagyis emberi fejlettségi indexben mérni. Ez sem tökéletes, viszont egy kellően komplex és objektív mérőszám.
Ha itt előre tud lépni egy politikai vezetés akkor jól végzik a dolgukat, ha visszalépünk akkor pedig rosszul.
Szóval szerintem egy adott ország politikai vezetésének érdemesebb ilyen komplex mérő szám szerint mérnie a saját eredményességét. A HDI vagy egy hasonló index jó iránytű lehet a társadalmi elégedettség-társadalmi fenntarthatóság javításának tekintetében egy kormány és polgárai számára.
Szerintem a következő hozzászólásomat a témában holnap kapjátok meg tőlem, ott már konkrétan hazánkkal és azzal fogok foglalkozni, hogy milyen konkrét intézkedésekkel lehetne javítani az országunk helyzetén.