Ja, az osszes szar... De te persze tudnal jobbat. Jol van akkor...
Persze, hogy tundék.
Semmi értelme nincs a választási körzetnek és mímelve azt, mintha lokáisan bármit tehetne vagy számítana egy képviselő. Őszintén, te mikor találkoztál valaha a képviselőddel és mit tudott valaha elintézni főleg akkor, ha mondjuk narancsos kormány van, ő meg szegfűs vagy szabad madars? Itthon még kampányban leírták kerek perec számokkal a szórt anyagban, hogy lássák ennek következményét itthon 2010-es kampányban. Izé...
100% listás rendszer és kb. 1-2%-os bejutási limit, mert egy 200 fős parlamentben kb. ennyi kell képviselő hely betöltéséhez. Persze ebben a rendszerben szinte senki nem érne el 50%-ot, tehát nem lehetne az, hogy az legerősebb is azt csinálja, ami akar úgy, hogy kurvára nincs 50%-os támogatottsága országosan. Ez az amire azt mondtam, hogy ez egyfajta dictatorhip lite...
Amit ma képviseleti alapú demokráciának hívnak, rohadtul nem az, még a két pártos országokban sincs arányos képviselet, lásd a legutóbbi USA választást is, vagy akár az angolt...
Igazabol azt is irhattam volna, hogy a magyar valasztasi rendszer kozeputas. Az aranytalansag segiti a kormanyalakitast, de meg nem biztosit olyan korlatlan parlamenti kepviseletet, mint pl fro vagy a UK eseteben.
A UK rendszer az egyik legidiótább a világon, mert 25%-kal is röhögve képviselő is lehet valaki... Ha ez neked képviseleti demokrácia, akkor nem tudom, hogy általnos iskolai matekot vagy elmeorvost javasoljak...
Persze ha az osszes szar akkor tokmindegy...
Van szar és szarabb. Vagy, ha mindenképpen egy győztesre hajtunk, akkor létezik olyan rendszer is, ami egy fordulósan több fordulósat rendez le, ezért továbbra is van esélye annak, hogy az adott választó 1, 2, vagy akár 3 jelöltje legyen preferált. Tehát ezzel - ha már annyiar mániád neked vagy másnak - lesz egy győztes, aki utána azt csinál, amit akar, csak éppen a győztes úgy születik meg, hogy azok prefernecia alapján győztek. Ez bizony kurvára nagy difi...
Persze naná, hogy ezeket ellenzik az uralkodó és kormányzó erők, mert kurva gyorsan elhasalnának főleg az alternatívás esetben, mert adott pártokat valaki soha nem választana...