[Kantin] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Status
Not open for further replies.

sirdavegd

Well-Known Member
2016. január 5.
1 272
2 093
113
Eh, csak nem birom ki, hogy ne folytassuk megha masik topicban is, leven erdekes a tema es a velemenyed a bitcoinrol mutatja hogy erdemes veled beszelgetni.
1. Van onallo monetaris politika, ha van sajat valutad. Ettol fuggetlen, hogy mas allamokkal kereskedsz es az hatassal van rad. Attol meg azt csinalsz a te valutaddal amit akarsz, nyilvan a piaci helyzetnek megfelelolen, arra nyilvan tekintettel kell lenned, de ne mond mar, hogy a Budapestrol meghatarozott magyar monetaris poltika annyira fuggetlen mint a Frankfurtbol meghatarozott gorog monetaris politika. A te logikad szerint akkor csak Eszak-koreanak van onallo monetaris politikaja. Dania nem jo pelda, mivel a dan korona az nem mas mint az euro egy egysege, kb. mint a yuan a renminbi-nek. Danokat atvagtak, elhitettek veluk, hogy van sajat valutajuk, pedig nincs, igy nekik valoban nincs onallo monetaris politikajuk.
Lo-ban nem sir a jegybank, itt az eves reportjaik angolul: http://www.nbp.pl/homen.aspx?f=/en/publikacje/r_roczny/r_roczny.html Neha felmerul, hogy esetleg az allam csinaljon valamit, de ugy dontottek, hogy semmit sem tesznek, majd magatol megoldodik a devizahitel problemaja, kifutnak oszt jolvan. Elhiszem, hogy egyes bankarok sirnak, mert el sem tudjak kepzelni azt, hogy milyen egy valodi devizahitel problema, mivel a felugyelet Lo-ban mar a valsag elott evekkel betiltotta, es igen vannak most rossz, nem teljesito hitelek amiket meg a tilats elott folyositottak, de ossze sem lehet hasonlitani a Mo-i helyzettel, Lo-ban max. jodolgukban sirnak.
Amugy nem hasonlithatod ossze egy kis, kulfoldtol jobban fuggo gazdasag fuggetlenseget mondjuk Lo-eval, tehat amig Mo-nak mind az exportja es az importja a ~80%-os savban mozog a GDP-hez kepest, addig Lo-e a 30-50%-os savban, tehat Lo-nak van nagy sajat belso piaca, sokkal kevesbe erzekeny arra, hogy mi van kulfoldon, hiaba EU tag, ez az egyik oka, hogy Lo-ban nem volt valsag es nem erdekli, hogy mi szenved ossze az eurozona, mig Mo-t valoban jobban megutheti egy begyuruzo valsag, de a fundamentumok total masok mar mint 2008-ban (ahogy korabbi hsz-emben irtam), vagy mint a Baltikumban napjainkban, tehat ha lesz is hamarosan valsag, azt Mo sokkal jobb allapotban fogja varni mint az elozot, en nem felek.
Igazad van, hogy kb. 80%-ban a bankok sved kezben van a Baltikumnak, Mary Stokes peldaul egyenesen azt irta (Economonitor megtalalod), hogy a sved bankok a "kvazi" monetary authority a tersegben, szoval azt Svedorszag donti el, hogy mikor mennyi likviditas van a Baltikumban, hihetelenul ki vannak szolgaltatva, ez az egyik oka, hogy ott kokemeny austerity volt, megha a kormany bele is bukott. Tehat pont hogy barmelyik pillanatban kifutnak a likviditasbol, Svedorszag egy masodperc alatt dontehet ugy, hogy volt-nincs likviditas. Amugy ezt nem ertem, hogy ez hogy jon ide, nem ugy tunik, hogy az mellett ervelsz, hogy kozeleg egy nagy valsag, hanem eppen azt mondod, hogy milyen jol ellesznek a baltiak. Pedig nem, nagyon nagy arat fizettek (munkanelkuliseg, allamadossag) azert, hogy nem voltak eleg fuggetlenek, kovetkezo valsag arrol fog majd szolni ott, hogy inkabb csatlakoznanak Oroszohoz, kis tulzassal...
Inflacio mindenhol alacsony, epp ezt szeretnek a jegybankok emelni, van is ter hozza, mar emelkedik is egy kis ideje, nincs ezzel gond, termeszetes.
2. persze, igaz, hogy kijottek 2008 elott is cikkek, hogy valsag van, de csak mert USA-ban 2007-ben kezdodott a valsag, nem gondoltam, hogy ennyire reszletesen bele kell menni a datumokba, a lenyeg, hogy mivel (par megnemertett zsenit leszamitva) mindenkinek hirtelen es nagyot utott a valsag, most mindenki valsagot lat minden sarokban, de a fundamentumok teljesen masok ma mint 2008-ban, persze mint mondtam van ahol sokkal rosszabb a helyzet, pl. Baltikum, de az az o bajuk, meg esetleg az eurozonae, nem Mo-e. Persze hat ra valamennyire, es igen, lesz valsag, mert azok midig jonnek mennek, de a Baltiak nyomorabol nem kovetkezik, hogy Mo-t megint ugy megutne egy valsag mint 2008-ban, es az alacsony kamatokbol sem kovetkezik, Csehorszag mar egy ideje emelgeti a kamatot, ez normalis, amilyen alacsonyan volt kell is, ettol nem dol ossze a vilag.
Tizezres limit miatt kov. hsz-ben folyt.
Ajjaj, ez kemény menet lesz (telefonrol vagyok).

1a. Szép az önálló monetáris politika elmélete az Euro zónán kívül, de ha kiméred, akkor bizony mindenki minimum piszkos lebegtetést végez. De az irodalom (meg a saját méréseim) is kb ott tartanak, hogy a 2000-es években mindenki "nem definiált árfolyamcél menti rögzítést" folytatott. A csehek egyertelműen, a lengyeleknél a 2000 közepi jegybank vs kormány háború bekavart, de amúgy ott is. Nálunk meg a Járai, majd a Szerényképességű Simor (ha nem saját szememmel latom párszor, el se hiszem...) pedig egy az egyben ilyet folytatott. Matolcsy amúgy szintén, csak finomabban játszik a húrokon. De mind a 3 figura alatt benne maradtunk a Járai-féle 2001-es (2008 márciusában eltörölt) +/- 15%-os ingadozási sávban.
Ami igazán perverz dolog az az, ahogyan az összes európiai deviza együtt mozog az euróval (még a chf is): 0,8 körüli napi korrelációkat mérni. Ettől el tudott szakadni egy-két deviza egy hónapig egy jókora gyengülés vagy erősödés erejéig, de aztán szépen mindenki visszaszáll a vonatra.
Monetáris szempontból elég triviális kapcsolat van az autonómia és a külkereskedelem szorossága között: az irányadó kamatláb az inflációra hathat a hitelezesen keresztül, a várakozasokon keresztül és a kamatfelár miatt a deviza árfolyamon (import cikkek ára) keresztül. És miután mi kis nyitott gazdaság vagyunk úgy, hogy az import több mint 70%-a jön az EU28-ból, ezért az inflációs célt csak árfolyam menedzseléssel lehet elérni.
Kereslet összezuhanas miatt fellépő deflációs sokkot nyelette el az MNB a 300 alatti szintre szakadással (khm plusz árfolyamnyereség a deviza tartalékon, amiből aztán khm....). Tehát erre kb jó volt az önálló forint. Aztán meg a nyilvánvaló bérkülönbségek miatt elhúzott a munkaerő, mert egyből kinyílt az olló.
Export élénkítésre szoktak még hivatkozni, de a mi exportunk 70%-a multikhoz kötődik (meg csehszlovákoknak és lengyeleknek is), a multi meg max megköszöni, hogy több pénzt hagyunk a zsebében.
Dánok meg legkevésbé sem hülyék, tisztában vannak a helyzetükkel. És szenvedtek is a 2010-es évek felértékelési nyomásával ők is. Akárcsak a svájciak és a csehek. Svédeknél annyira nem sikerült kimérni.

Görögöket hagyjuk, semmi keresnivalójuk nincs az EU-ban se nemhogy az E-zónában. A V4-ek belépését is a velük szerzett tapasztalatok miatt húzák el ennyire. A nagy austerity-s vinnyogásukat meg nem értem: az EU kért egy 24% áfa kulcsot (lol), luxusadót a jachtok után, 64 éves nyugdíjkorhatárt, független adóhatóságot és statisztikai hivatalt, meg privatizációt. Ja és a 13. meg 14. havi munkabérek megszüntetését. Azok után mennyi pénzt lapátoltak bele, a valamiféle költségvetésszerű működés kikényszerítése erthető. Amúgy meg bármikor mondhatják azt is, hogy nem. Csak akkor leáll a teljes bankrendszerük és csődbe megy a biztosító szektoruk. Szóval barmelyik tetszésszerű napon elegethetik a sajat megtakarításaikat, mert biztos az EU kényszerítette rá őket arra, hogy szétlopják a saját országukat az elmúlt 200 évben. Én akkor csodáltam az EU-s politikusok hidegvérét, mert én max szalonnát sütöttem volna a lángon amit vetettek volna - ezért nem lennék sose politikus.... :oops:
2. Azért én mérsékelten vetném fel bármely baltinak az oroszokhoz visszacsatlakozást. Még a helyi oroszok is vonakodnának rubelre váltani az eurót és visszaülni a .... szovjet csodálatos életszínvonaba :-D
Azt az egész területet közép-európaiak alapították, mindig is ahhoz a régióhoz kötődtek és a cári Oroszországból is első adandó alkalommal leléceltek. Ez kb olyan, mintha egy finnt szeretnél visszaküldeni a rety....tyentő sűrű sötét erdőbe. Minimum mentőt hívna hozzád.
6. A válságokban az a szép, hogy sosem tudjuk, milyenek lesznek. Az biztos, hogy nem 2008-szerű, mert olyan már volt. De az is biztos, hogy vállalati szempontból dögvész lészen: a felvásárlások hajtják a piacot, nem a növekedés. Hitelből meg könnyű felvasárolni. Szuverén adósságoknál ugyanez: alacsony nyersanyagárak mellett eleve egy csomó orszag billeg, ha még drágábban is tudjak majd megújítani az adóssagukat könnyen lehet az 1982-eshez hasonló csődhullám a feltörekvőknél. Plusz ott van az örök mumus: Kína. Az ázsiai felügyeletek már az 1997-es tavol-keleti válságánál megmutatták, mire képesek (semmire). Na akkor képzeljük el ugyanezt egy milliárdos orszagban költői szervilizmussal és 3 évtized hosszú növekedéssel. Mennyi szép csontváz lehet a szekrényben! Nincs recesszió nélküli növekedés, de ők persze mindent megpróbáltak. Tehát jó nagyot fog szólni. És ők a legfontosabb megtakarítók és államkötvény-vásárlók (kell a mesterségesen alulertékelt yüanhoz), a legnagyobb piac. Remek, hogy 2016-ban az Euro-zóna külker többlete meghaladta a kínait, csak ha nincs hova eladnunk a gépipari cuccainkat akkor a V4-en csattan az ostor (mint elsővonalas "beszállítón").
11. Az ingatlan piacot ki sem emelem, a gondolom triviális mire képes és milyen árazasok vannak.
46. Persze, jobbak a fundamentumok, örvendetes, hogy nem maxoljuk ki az inkompetenciát, de azért attól még fájni fog a válság.

Na mar lerohadnak a ujjaim a képernyő nyomkodástól, további szép estét mindenkinek.
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Ajjaj, ez kemény menet lesz (telefonrol vagyok).

1a. Szép az önálló monetáris politika elmélete az Euro zónán kívül, de ha kiméred, akkor bizony mindenki minimum piszkos lebegtetést végez. De az irodalom (meg a saját méréseim) is kb ott tartanak, hogy a 2000-es években mindenki "nem definiált árfolyamcél menti rögzítést" folytatott. A csehek egyertelműen, a lengyeleknél a 2000 közepi jegybank vs kormány háború bekavart, de amúgy ott is. Nálunk meg a Járai, majd a Szerényképességű Simor (ha nem saját szememmel latom párszor, el se hiszem...) pedig egy az egyben ilyet folytatott. Matolcsy amúgy szintén, csak finomabban játszik a húrokon. De mind a 3 figura alatt benne maradtunk a Járai-féle 2001-es (2008 márciusában eltörölt) +/- 15%-os ingadozási sávban.
Ami igazán perverz dolog az az, ahogyan az összes európiai deviza együtt mozog az euróval (még a chf is): 0,8 körüli napi korrelációkat mérni. Ettől el tudott szakadni egy-két deviza egy hónapig egy jókora gyengülés vagy erősödés erejéig, de aztán szépen mindenki visszaszáll a vonatra.
Monetáris szempontból elég triviális kapcsolat van az autonómia és a külkereskedelem szorossága között: az irányadó kamatláb az inflációra hathat a hitelezesen keresztül, a várakozasokon keresztül és a kamatfelár miatt a deviza árfolyamon (import cikkek ára) keresztül. És miután mi kis nyitott gazdaság vagyunk úgy, hogy az import több mint 70%-a jön az EU28-ból, ezért az inflációs célt csak árfolyam menedzseléssel lehet elérni.
Kereslet összezuhanas miatt fellépő deflációs sokkot nyelette el az MNB a 300 alatti szintre szakadással (khm plusz árfolyamnyereség a deviza tartalékon, amiből aztán khm....). Tehát erre kb jó volt az önálló forint. Aztán meg a nyilvánvaló bérkülönbségek miatt elhúzott a munkaerő, mert egyből kinyílt az olló.
Export élénkítésre szoktak még hivatkozni, de a mi exportunk 70%-a multikhoz kötődik (meg csehszlovákoknak és lengyeleknek is), a multi meg max megköszöni, hogy több pénzt hagyunk a zsebében.
Dánok meg legkevésbé sem hülyék, tisztában vannak a helyzetükkel. És szenvedtek is a 2010-es évek felértékelési nyomásával ők is. Akárcsak a svájciak és a csehek. Svédeknél annyira nem sikerült kimérni.

Görögöket hagyjuk, semmi keresnivalójuk nincs az EU-ban se nemhogy az E-zónában. A V4-ek belépését is a velük szerzett tapasztalatok miatt húzák el ennyire. A nagy austerity-s vinnyogásukat meg nem értem: az EU kért egy 24% áfa kulcsot (lol), luxusadót a jachtok után, 64 éves nyugdíjkorhatárt, független adóhatóságot és statisztikai hivatalt, meg privatizációt. Ja és a 13. meg 14. havi munkabérek megszüntetését. Azok után mennyi pénzt lapátoltak bele, a valamiféle költségvetésszerű működés kikényszerítése erthető. Amúgy meg bármikor mondhatják azt is, hogy nem. Csak akkor leáll a teljes bankrendszerük és csődbe megy a biztosító szektoruk. Szóval barmelyik tetszésszerű napon elegethetik a sajat megtakarításaikat, mert biztos az EU kényszerítette rá őket arra, hogy szétlopják a saját országukat az elmúlt 200 évben. Én akkor csodáltam az EU-s politikusok hidegvérét, mert én max szalonnát sütöttem volna a lángon amit vetettek volna - ezért nem lennék sose politikus.... :oops:
2. Azért én mérsékelten vetném fel bármely baltinak az oroszokhoz visszacsatlakozást. Még a helyi oroszok is vonakodnának rubelre váltani az eurót és visszaülni a .... szovjet csodálatos életszínvonaba :-D
Azt az egész területet közép-európaiak alapították, mindig is ahhoz a régióhoz kötődtek és a cári Oroszországból is első adandó alkalommal leléceltek. Ez kb olyan, mintha egy finnt szeretnél visszaküldeni a rety....tyentő sűrű sötét erdőbe. Minimum mentőt hívna hozzád.
6. A válságokban az a szép, hogy sosem tudjuk, milyenek lesznek. Az biztos, hogy nem 2008-szerű, mert olyan már volt. De az is biztos, hogy vállalati szempontból dögvész lészen: a felvásárlások hajtják a piacot, nem a növekedés. Hitelből meg könnyű felvasárolni. Szuverén adósságoknál ugyanez: alacsony nyersanyagárak mellett eleve egy csomó orszag billeg, ha még drágábban is tudjak majd megújítani az adóssagukat könnyen lehet az 1982-eshez hasonló csődhullám a feltörekvőknél. Plusz ott van az örök mumus: Kína. Az ázsiai felügyeletek már az 1997-es tavol-keleti válságánál megmutatták, mire képesek (semmire). Na akkor képzeljük el ugyanezt egy milliárdos orszagban költői szervilizmussal és 3 évtized hosszú növekedéssel. Mennyi szép csontváz lehet a szekrényben! Nincs recesszió nélküli növekedés, de ők persze mindent megpróbáltak. Tehát jó nagyot fog szólni. És ők a legfontosabb megtakarítók és államkötvény-vásárlók (kell a mesterségesen alulertékelt yüanhoz), a legnagyobb piac. Remek, hogy 2016-ban az Euro-zóna külker többlete meghaladta a kínait, csak ha nincs hova eladnunk a gépipari cuccainkat akkor a V4-en csattan az ostor (mint elsővonalas "beszállítón").
11. Az ingatlan piacot ki sem emelem, a gondolom triviális mire képes és milyen árazasok vannak.
46. Persze, jobbak a fundamentumok, örvendetes, hogy nem maxoljuk ki az inkompetenciát, de azért attól még fájni fog a válság.

Na mar lerohadnak a ujjaim a képernyő nyomkodástól, további szép estét mindenkinek.

1. elfogadva az altalad irt +/- 15% -ot az osszesen 30 es ugye semmi, de semmi sem akadalyozza meg, hogy az tobb is legyen, de egyszeruen nem volt ra szukseg. Biztos vagyok benne, hogy te is tudod, hogy a kozgazdasagtanban 30% (fuggetlenul attol, hogy mirol beszelunk) az hatalams kulonbseg, Europai szinten milliok elete mulhat 30%-on. Hany olyan befektetes, uj munkhely, vagy akar megvasarolt darab kenyer van amirol nem 30%-os arkulonbseg, de mar 5%-os ar(kamat)kulonbseg okan lemondunk vagy jovahagyjuk? Az a 30% amivel a złoty, a forint vagy a korona,... erteke elmozdulhatott Frankfurtol, az pont 30%-al tobb mint amivel Olaszo, Spanyolo vagy Gorog elmozdulhatott.

Danok: a dan gazddasagpolitikusok persze nem hulyek, a jegybankaraik sem, ok tudjak, hogy nincs onallo devizajuk, de a lakossag azt hiszi, hogy van dan korona, ezert mondom, hogy at lettek vagva.

Gorogokrol en is igy gondolom, hogy semmi keresnivalojuk sehol, szerintem kb. 50-50% -ban az o es az IMF-es-haverjai bune ami ott tortent. A gorogok trogerek, a jegybanki riportjaik meg 2011-ben is hamis adatot kozolt, elosszor ha jol emlekszem 2012-es riportjukat lattam ahol az adossaguk szerkezetet nem window-dressingeltek. A modern gorog allam eletenek felet allamcsodben toltotte, majd amikor egy meg viszonylag jogos merteku austerity ker toluk a nyugat akkor meg megvalasztjak a kommunista partot, ami meg csak annyi faradsagot sem vesz, hogy a mai trendnek megfeleolen "zold"-nek hazudja magat "voros" helyett. De az is igaz, hogy amikor verge lett komoly austerity es kezdtek kimaszni a godorbol, akkor Berlin lokte vissza oket bosszubol (a nepszavazason elutasitott X-edik austerity csomag helyett rosszabbat kaptak), kihasznlava, hogy a kozgaz-hoz nem erto lakossag ugysem mer lemondnia az euro-rol. Meg Krugman es Stiglitz is azt irta, hogy jobb lenne ha Gorogo feladna es vissza a drachma, kuldjek a francba Berlint, de nem, miert is hallgatnanak 2 nobel dijjas kozgazdaszra, amikor lehet a komcsikra is... Szoval azt a pusztulast Athen es Berlin kozosen csinalta, de ebbe gyerekek haltak meg Gorogoban, akik ugye nem tehettek rola.

2. nyilvan a Baltikum Oroszohoz valo visszavagyodasat en is csak mint szelsoseges peldat irtam, azt akartam kihangsulyozni, hogy a Frankfurt-IMF altal rajukkenyszeritett valsagkezelesi mod miatt olyan sokat romlottak a fobb makrookonomiai index-szamaik, hogy a kovetkezo valsag soran akkora bajban lesznek, hogy meg Oroszo is vonzo alternativa lesz nekik.

6. (gondolom telefon miatt csuszott felre a szamozas?) Felugyelet: ha a rossz Mo-i felugyeelt 2010-tol megjavult, akkor 1997-hez kepest a Kinai is megtud.
A V4-beszallito statusza jogos problema lenne, de itt van ugye ket dolog: pont hogy a valsagkezeles modja miatt kevesbe valsagerzekeny es kevesbe egyiranyu a fuggese a magyar gazdasagnak jelenleg a kulfoldtol, bar meg mindig nagy problema a kis gazdasagbol logikusan kovetkezo erzekenyseg a vilag esemenyeire, de a helyzet akkor is javult. Masreszt ott van Lo, ami pl. az osszes autogyar (francia, nemet, olasz,...) kozvetlen beszallitoja (mindegy, hogy nemet vagy francia autot veszel az akkumulatort Lo-ban gyartottak, az uleseket is,...) es megsem volt Lo-ban valsag 2008-ban, tobbek kozott azert mert van nagy sajat belso piac. A belso piac megteremtesere torekszik Mo is, mert ha sikerul fuggetlenedned a kulfoldtol, akkor kevesbe leszel erzekeny a begyuruzo valsagokra, ugyanakkor persze a kulfoldi konjunkturabol sem reszesedsz cserebe. Es Mo nagyon sokkat fuggetlenedett, illetve diverzifikalta valamennyire a kulkert, persze meg mindig nagyon nyitott gazdasag, de mar kozel sem annyira mint 2008-ban.

46: igen, minden valsag faj, de semmi sem indokolja hogy akarcsak hasonlo is lenne a V4-ekben, mint 2008-ban. (arrol nem is beszelve, hogy hamarosan haborus konjunkturarol beszelhetunk majd... :eek:
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 325
10 378
113
Új festés? :rolleyes:
76B73tPwB5b4FUBcs.jpeg
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
Hát "veszett a világ"... Valószinűleg olyan "aktivisták" firkálták össze a járművet, akiket csak az érdekelt, hogy "ki" küldte oda... Valószinűleg akkor, amikor épp mindenki alukázott már és semmi élet nem volt arra.
 

marton

Well-Known Member
2013. április 16.
1 039
709
113
Én írtam csúnyákat a rongálóról, de szerencsére Mackense levette,,, sorry, ha hirtelen írok, indulatos leszek. ;)
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 375
14 041
113
Én írtam csúnyákat a rongálóról, de szerencsére Mackense levette,,, sorry, ha hirtelen írok, indulatos leszek. ;)
Fiatalság-bolondság. Csak mert valaki brahiból lefújkálta azt a PSZH-t még nem kell keserves kínok közt elpusztúlnia. Részemről bőven elég lenne egy pénzbírság, aztán oldja meg a problémát a szüleivel...
 

Ursa Maior

Well-Known Member
2017. február 2.
682
1 037
93
Fiatalság-bolondság. Csak mert valaki brahiból lefújkálta azt a PSZH-t még nem kell keserves kínok közt elpusztúlnia. Részemről bőven elég lenne egy pénzbírság, aztán oldja meg a problémát a szüleivel...

Aki ennyire nem érti mivel lehet/érdemes poénkodni, az szerintem Taigetosz pozitív.
 
  • Tetszik
Reactions: marton

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 753
3 974
113
OFF:
Jáj, adófizetőként én spec marhára nem örülök a bankszektor "hazai" (f##t: baráti oligarcha) kézbe kerülésének. Gazdasági fellendülés alatt egy majom is el tud vezetni egy bankot (vezették is, ld pre-2008 időszak),
A majmok nem tudták elvezetni a bankokat, ezért bukták be a hitelezést. :(
de a kora-kilencvenes évek hazai bankválságai is jól mutatták (vagy most a Lombard Lízing sztorija) hogy ha nem tökös a banki kockázatkezelés ÉS a Felügylet meg a Jegybank egymás vállára borulva szunyál, akkor az értékesítők szét fogják lopni a bankot és minden fosra adnak hitelt, tök mindegy milyen megtérülés mellett.
Ezek a bankválságok azt mutatták miként kell csődbe vinni a bankokat és feltőkésítés után szinte ingyen külföldi tulajdonba játszani.:( Rákóczi bank- Szűcs Erika , mond valamit? Aztán osztani az észt miniszterként?:(
Szóval nem az a lényeg, hogy kinek a kezében van a bank, hanem lesz-e elég pénze fedezni a hitelezés veszteségeit ha arra kerülne sor.

Lényeges kinek a kezében van a bank, mert ha olyanok kezében van a vezetés akiknek az identitásához közelebb van a nemzetek fölötti elkötelezettség, akkor nem fogja nézni a lokális perifériájának érdekeit, hanem csak a saját, vagy a gazdáinak érdekeit fogja kiszolgálni.:(
A deviza alapú hitelezést aláírom, bár ha nem a full kretén Simor (láttam a fószert, az) vezette volna a jegybankot hanem a Kiraly Juli, akkor eleve nem is engedik.
Arról a király Juliról beszélsz aki a devizahiteleseknek azt üzente , hogy majd megtanulják a saját kárukon, hogy nem kell felvenni erőn felül mindenféle hitelt? Nem hallottam a hangját mikor figyelmeztette a lakosságot MNB igazgató helyetteseként , hogy ne vegyenek fel devizahitelt, pedig épp elég ideig volt a PSZÁF elnöki tanácsadó testületének tagja, ergó tudta az esetleges veszélyeit a deviza hitelezésnek.:(
 
  • Tetszik
Reactions: rappali_ and zeal

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 003
113
Fiatalság-bolondság. Csak mert valaki brahiból lefújkálta azt a PSZH-t még nem kell keserves kínok közt elpusztúlnia. Részemről bőven elég lenne egy pénzbírság, aztán oldja meg a problémát a szüleivel...

Ez inkább bunkóság, nem fiatalság.
A TEK meg brahiból bevihetné egy 72 órás zárkára, feszültségoldás céljából.
Két órán belül üvöltve rugdosná a hülyegyerek a zárka ajtaját mert nem kaphatta meg a következő adagját.
Nézőpont kérdése, hogy ki kinek mit nézhetne el, de valószínűleg a szülők is hasonló értelmi deprivációtól szenvednek..
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 875
113
Jasenszky Nándor emellett megpróbálta megmagyarázni, hogyan fújhatta le valaki a terrorelhárítás harci járművét.

A sajtófőnök szerint a térfigyelő kamerák kiszúrtak egy gyanúsan viselkedő személyt szerdán fél egy tájban, ezért riasztották a környéken járőröző rendőröket, TEK-eseket és katonákat, akik mind az ismeretlen után eredtek. Ezért volt a Vörösmarty térnél leparkolt BTR közelében csak a harcjármű kezelője.

A BTR-ek mozgó torlaszként vannak jelen a legfrekventáltabb budapesti karácsonyi vásárok bejáratánál – mondta Jasenszky. A BTR-ben senki nem ült, erre nem is volt szükség. A járművezető azonban mindig ott tartózkodik mellette, egy kisbuszban.

Miközben a BTR személyzetének egy része a BRFK, a Készenléti Rendőrség, és a honvédség környéken tartózkodó járőrei a gyanúsan viselkedő alakot keresték, kevéssel fél négy előtt megjelent a BTR közelében egy másik ismeretlen, egy fiatalember. Róla több felvétel is készült. Megvárta, amíg az ott járőröző rendőrök és katonák elmennek, majd a térfigyelő kamerák felvételei szerint alig öt másodperc alatt lefújta a BTR oldalát, aztán elment.


Azt mondja itt nekem, három órán keresztül kergettek (ide be kéne játszani a Benny Hill féle zenét) egy kapucnis alakot....


na most ha ezt a műsort valódi merénylők adják elő... egy elterel, és amíg megy a TEK és Jerry, merényelhet vígan.

profizmus, na..
 

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 710
12 730
113
Jasenszky Nándor emellett megpróbálta megmagyarázni, hogyan fújhatta le valaki a terrorelhárítás harci járművét.

A sajtófőnök szerint a térfigyelő kamerák kiszúrtak egy gyanúsan viselkedő személyt szerdán fél egy tájban, ezért riasztották a környéken járőröző rendőröket, TEK-eseket és katonákat, akik mind az ismeretlen után eredtek. Ezért volt a Vörösmarty térnél leparkolt BTR közelében csak a harcjármű kezelője.

A BTR-ek mozgó torlaszként vannak jelen a legfrekventáltabb budapesti karácsonyi vásárok bejáratánál – mondta Jasenszky. A BTR-ben senki nem ült, erre nem is volt szükség. A járművezető azonban mindig ott tartózkodik mellette, egy kisbuszban.

Miközben a BTR személyzetének egy része a BRFK, a Készenléti Rendőrség, és a honvédség környéken tartózkodó járőrei a gyanúsan viselkedő alakot keresték, kevéssel fél négy előtt megjelent a BTR közelében egy másik ismeretlen, egy fiatalember. Róla több felvétel is készült. Megvárta, amíg az ott járőröző rendőrök és katonák elmennek, majd a térfigyelő kamerák felvételei szerint alig öt másodperc alatt lefújta a BTR oldalát, aztán elment.


Azt mondja itt nekem, három órán keresztül kergettek (ide be kéne játszani a Benny Hill féle zenét) egy kapucnis alakot....


na most ha ezt a műsort valódi merénylők adják elő... egy elterel, és amíg megy a TEK és Jerry, merényelhet vígan.

profizmus, na..
Bakker... Én is kapucniban voltam ott szombaton... Szerencse hogy nem esett bajom:eek::D
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 375
14 041
113
Ez inkább bunkóság, nem fiatalság.
A TEK meg brahiból bevihetné egy 72 órás zárkára, feszültségoldás céljából.
Két órán belül üvöltve rugdosná a hülyegyerek a zárka ajtaját mert nem kaphatta meg a következő adagját.
Nézőpont kérdése, hogy ki kinek mit nézhetne el, de valószínűleg a szülők is hasonló értelmi deprivációtól szenvednek..
Nagyjából azt mondtad amit én. De ez a megoldás is tökéletesen jó.
 
Status
Not open for further replies.