Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Az ilyen rövid időtartamú péniszméricskélő születésszámnak semmi értelme, mert azt kis meg kell nézni, hogy a korfa az adott időszakban hogyan néz ki.... Lehet a tiéd a világ no.1 családtámogatási rendszere, ha a megfelelő korban levő emberek száma kevesebb... Ezen felül azt sem mutatja meg, hogy milyen anyagi és társadalmi helyzetben levő emberek szülnek. Értsd, szegénységbe születő ember vagy olyan, akinek jövője is lehet....
Az ókortól kezdve a közelmúltig nemesfémeket használtak pénzként. Azok állították elő a pénzt, akiknek nemesfém bányái voltak. Ezek jellemzően a királyok majd államok voltak. Mi van ezen eltitkolva?
Ráadásul ha megnézed a többi európai országot, akkor láthatod, hogy a legtöbb országban 2010 és 2016 között tovább csökkent. Pár országban csak stagnált ez a mutató, vagy épp egy kicsit nőtt. Egész Európában csak Lettország hozott össze ennél nagyobb növekedést (2001-es 1,22-es mélypontról 2016-ra 1,74-re tornázták fel, versenyre keltek Oroszországgal ).
Szóval igen, abban igazad van, hogy egyre kevesebb nővel nagyon nehéz összehozni egyre több gyereket, de legalább a számok azt mutatják, hogy ez a kormány nemcsak az előzőnél csinálja jobban, de összehasonlítva a többi európai kormánnyal is kiemelkedőt csinált. Ebben tényleg jobbak eddig, mint mások.
Még tavaly év vége fele olvastam egy japán szülészorvos nyilatkozatát azzal kapcsolatban, hogy amerikai(!!!) sjw-k azért kampányolták, hogy japánnak több menekültet (7-et fogadtak be, abból 3 egy hónapon belül börtönbe került csoportosan elkövetett erőszakért) kell befogadnia, mert nagyon alacsony a születések száma.
Lényege az volt, hogy a japán nők "nagyon rossz" szülési rátája 0,1-gyel magasabb, mint az amerikai, vagy nyugat-európai fehér nőké. Még ez is a reprodukciós szint alatt van, de Japán egyik fő problémája az, hogy túlnépesedtek, ezért a napi megélhetés túl sokat emészt fel a családi kasszából. Lesz néhány évtized tömény sz***s a megnövekedett adóterhek miatt, hogy a kevesebb fiatal eltartsa a sok öreget, de ők se élnek örökké és a robotizációval is növelhető a termelékenység egy-egy dolgozóra levetítve. Idővel be fog állni a népesség 50-60 millió környékére, ami már elegendő életteret biztosít mindenki számára, egy élhetőbb Japánt eredményezve.
Közben lehet, hogy Észak-Amerikában és Európában már 1 milliárdan fognak nyomorogni, összességében tönkretéve a saját jövőjüket a "népességfenntartással"...
És közben meg a japán vidék szép lassan kiüresedik.
https://nihonningyo.wordpress.com/2012/12/02/varosi-es-videki-eletmod-japanban/
Én a jelenlegi programok mellé lakásépítésekbe fognék még. És miből lenne pénz rá? Bár messze nem tartom annyira rossznak, mint amilyennek beállítják mások, de azért a lakosság nagy része stadionozik, így népszerű döntés lenne, ha a stadionépítéseket befagyasztanám és az abból származó pénzen lakásokat építenék.
Az építőipart így továbbra is pörgetném (sőt pont a kisebb, hazai cégeket hoznám helyzetbe a családi házépítésekkel) és cserébe lassulna kicsit a lakásárak emelkedése. Persze a lakásokat nem csak úgy odaadnám a lakosságnak, hanem a piaci árnál kicsit olcsóbban kiadnám, így egyre több bevétel is lenne ebből a programból és egyre több lakást lehetne építeni.
Kicsit utánaszámoltam. Vegyünk egy klasszikus kocka torony panelt, 45 nm-es kétszobás lakásokkal, 150 lakással / paneltorony, egy nagyjából 25 millió / lakás költséggel, ami nagyjából megfelel a mostani ingatlan áraknak. Egy ilyen kocka 3,75 milliárdból jön ki, nagyjából annyiból, mint a felcsúti Pancho aréna (3,8 milliárd). Szóval Felcsút pl. választhatna egy 15-16 emeletes panel (kb. 300 lakónak) meg egy stadion között.
2010 és 2020 között, tehát 10 év 350 milliárdra becsülik a stadionépítésre fordított pénzt (ennek a 2/3-a a Puskás Ferenc nagystadion, a nagy része kis költségvetésű, az 5 nagyobb megyei városban épül 10-18 milliárd / db áron egy-egy nagy. Viszont ebből már most látható, hogy az egy évre jutó összeg kb. lófasz 35 milliárd, vagy mondjuk, 10 db 15 emeletes kocka panel torony épülhetne belőle, 1500 lakással. Országosan, évente.
Ezt vesd össze azzal, hogy KSH adatok szerint 2017-ben csak Budapesten 3000 lakás kapott használatbavételi engedélyt (magyarán elkészült), országosan meg olyan 8000, 2018-ban pedig 10 000-re becsülik ugyanezt a számot Budapestre, országosan meg 28 000-re.
Lásd a fenti matekot, nem pörgetne ez semmit, legjobb esetben csak 10%-al, de itt jön be hogy az építőipar így is kegyetlenül pörög - nincsen nagyon se munkás, se építőanyag, egyszerűen elfogytak, mindenki dolgozik valahol, lázasan megy a lakásépítkezés.
Ugyanemiatt viszont olcsóbb se lesz... ahol nincs se anyag, se mester, ott bizony az anyagárak és az építőanyag árak mennek felfelé és a végén a lakás sem lesz olcsóbb.
Az azért megérne egy misét, hogy szerinted miért nincsen anyag?
Tényleg anyag és szakember hiány van!
szpg9
Sajnos a miértre nem tudok megfelelő választ adni.
Nekem most például a szigetelő anyaggal gyűlik meg a bajom. 2 hete rendeltem, ha minden jól megy csütörtökön érkezik meg. És hiába magyar tüzépen rendeltem külföldről jön az árú.
Az egész építkezés csúszik, például az ablakok miatt is. Szerintem full átlagos ablakokról van szó, mégis Angliából érkeznek az elemek. Hónapos szállítási időkkel. Az ablakos ismerős szerint ez így olcsó.
Amennyire én tudom nem nagyon van hazai gyártás, inkább csak össze szerelés folyik itthon.
A kereslet meg óriási.
Én a közvetlen környezetemben ezt tapasztalom.
A munka díjak tavaly óta majdnem 30%-ot emelkedtek. És olyan sok a meló lehetőség, hogy a munkások már könnyen válogathatnak , hogy hova akarnak menni dolgozni.
Vannak olyan helyek ahova kerek perec megmondták, hogy nem mennek ki melózni, mert szerintük messze van vagy más bajuk van vele. Alvállalkozók dettó.
Ilyen állapotok vannak jelenleg.
De nem tudok átfogó képet adni erről. Kis kft. tulajdonosként én ezt így látom/tapasztalom. De nem látok rá az egészre.