Volt már elég diplomás gyilkos kis hazánkban, lesz is még. Az iskola nem számít, csak a pszichologiai alkalmasság. De az sem 100%-os, egy kellően intelligens ember átlát a kérdések közt, így hát kitölthetsz te 500,600,800 kérdést is az sem biztos, lásd időről időre vannak megkattant fegyveres testületi dolgozók is akik bizony önmagukra vagy másra veszélyesek lehetnek. Pedig ezeket a sztorikat még el is hallgatják, hacsak nem lesz belőle tényleg tragédia, és sokkal több idegi alapon leszerelés van mint gondolnád. Na meg ugye a kivédhetetlen véletlen faktor, amikor elsül, mert balfax voltál, ilyen olyan ok miatt, vagy ne adj isten ugye a gyerek kilesi hogy hol az a kulcs. A tárolás szabályaira meg egy dolog hogy mit ír a törvény, az a fegyver birtokosán múlik. Nekem pl évekig az ágyam alá beszórva az egyenruhával, betárazva. Ha annyira fegyvert akarsz tegyél le egy vadászvizsgát, és keress egy pumpás sörétest. De ha az van hogy bejön amitől tartasz, hogy betámadnak otthon, amire 0,00000000001% az esély átlagemberként, akkor mennyi idő míg betárazol? Szekrénykulcs megkeres, szekrény kinyit, lőszer kivesz, aztán a fegyverszekrény kulcs megkeres, szekrény kinyit, fegyver kivesz, tárazgatsz, izé tökölés a stressz miatt... Ez hány perc? 4-5? Több? És addig a támadó mit csinál? Kávét főz? Hát nem egyszerűbb leakasztani a falról a dísz láncos buzogányt, netán szigonyt?
Netán szigonypuskát?
Az iskola nem csodaszer, de alapból kizárja azokat, akik értelmileg gyengén állnak. A gyerek ne lesse ki, hogy hol a kulcs, tegyél kódosat vagy újjlenyomatosat, akkor nem is kell keresd ha baj van. Töltött fegyvert meg ne fordíts más fele, hacsak le nem akarod lőni, és minden fegyvert kezelj töltöttként. Ha ez megvan, akkor elkerűlheted a baleseteket. Én is voltam lőtéren, oktató kiveszi a fegyvert, megnézi töltve van-e, üres, ideadja, és akkor még mindig az a rész jött, hogy én is megnéztem, hogy tényleg üres-e. Elég kis esélye volt annak, hogy ezután lábonlövöm magam vele. Vannak bizonyos szabályok ennél, azokat szigorúan be kell tartani, aki erre nem képes hanyagság vagy más okból, annak nem kell.
Több szempontból sem akarok vadászfegyvert, elsősorban vadásztársulat tagja kell legyek hozza, az meghívásos, sok baszódás, rengeteg pénz, rakás alkoholista, állatra nem akarok lőni, vadászbulikon meg csoda, hogy nem lövik le egymást (hallottam egy-két történetet).