[Kantin] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Status
Not open for further replies.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 293
113
Abszolut nem az . cukrosabb gyumolcspalinka veszejesebb.
Ket het allatt leerjed jobb esetbe 10 nap. Annyi hogy savazni jobban kell. Meg az arpa fozesenel vigyazni kell ha nem hantold az arpa es daralas utan se tisztitja meg az ember csak szurve szabad lefozni mert kulonben robban...

Vegulis wiskey mert ugye gabonabol nem lehet palinka. Vodkat is csinaltam mar kivancsisagbol.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 764
26 157
113
Én úgy tudom, hogy az EU-ban durva élelmiszer túltermelés van.
Szóval én nem félek az energia növényektől. A GMO meg ilyen körülmények között a rohadtúl fölösleges kategória.
A jövő meg úgy is a hidroponikus növény termesztésé, ahhoz meg se GMO se termőföld nem kell. Akár Budapest közepén, egy pláza tetején is meg lehet csinálni...
cdc_south_aquaponics_raft_tank_1_2010-07-17.jpg


Strawberries4.preview.jpg
Ettél már ilyenből? Az íze kb semmilyen sem a zöldségnek sem a gyümölcsnek.
 
  • Tetszik
Reactions: svajcibeka and zeal

Lapua

Member
2011. január 7.
60
8
8
Moslekkal csak nem etetheted, fel is fordul tőle ha nem vegyesen adod. Moslekkal táp nelkul egy év közel míg egy disznó felno, tappal négy hónap mamár. Ezt egy ebből elő nem fogja lecserélni, nagy telepeken soha nem lesz moslek csak otthon háztájiban. Amúgy szinte minden étteremből elhordjak a moslekot vidéken a még egy két disznót tartó veteránok. Mi is pl.
Ezt most kifejtenéd bővebben is ?
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 204
60 104
113
megazez

Persze, hogy ettem már. A gyors éttermeknek nagyrészt ilyennel foglalkozó cégek a beszállítói.
Önmagukban nem nagyon kóstoltam őket, de amúgy is ritkán eszek önmagában bármilyen zöldet :D
 
  • Tetszik
Reactions: megazez

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 917
72 982
113
Én úgy tudom, hogy az EU-ban durva élelmiszer túltermelés van.
Szóval én nem félek az energia növényektől. A GMO meg ilyen körülmények között a rohadtúl fölösleges kategória.
A jövő meg úgy is a hidroponikus növény termesztésé, ahhoz meg se GMO se termőföld nem kell. Akár Budapest közepén, egy pláza tetején is meg lehet csinálni...
cdc_south_aquaponics_raft_tank_1_2010-07-17.jpg


Strawberries4.preview.jpg
Két hete láttam az Izorzokben ilyet az Alföldön van valahol Pest után. Szóval itthon is van már ilyen modern termelési rendszer.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 917
72 982
113
Igen Szentesen az Árpád agrár nyomja, az ott dolgozó ismerősöktől és onnan hozott "ételekből" tudom, hogy íztelen az ilyen módon készült zöldség.
Köszi! Gondoltam mert ha jól emlékszem úgy említette hogy hipermarketekbe szállítanak, és ahogy mondták a spanyol még xarabb. :) Nagy csodát nem érdemes várni ilyenektől, de beleillik a tömegtermelés a tömegeknek láncolatba (csirke,disznó,stb) és legalább magyar mint a Tanúban a narancs. :D
 
  • Tetszik
Reactions: megazez

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 217
57 566
113
Én úgy tudom, hogy az EU-ban durva élelmiszer túltermelés van.
Szóval én nem félek az energia növényektől. A GMO meg ilyen körülmények között a rohadtúl fölösleges kategória.
A jövő meg úgy is a hidroponikus növény termesztésé, ahhoz meg se GMO se termőföld nem kell. Akár Budapest közepén, egy pláza tetején is meg lehet csinálni...
cdc_south_aquaponics_raft_tank_1_2010-07-17.jpg


Strawberries4.preview.jpg


Nem vagyok szagértő,de úgy tudom,hogy az ilyen módszerrel,és természetes fény nélkül termelt növények messze nem tartalmazzák azokat az összetevőket,amiért fogyasztjuk őket,viszont mind szép,egyforma,egyszerre érik,egyszerre lehet leszedni,meg minden,csak üres.
 
2018. július 22.
138
23
18
Nem vagyok szagértő,de úgy tudom,hogy az ilyen módszerrel,és természetes fény nélkül termelt növények messze nem tartalmazzák azokat az összetevőket,amiért fogyasztjuk őket,viszont mind szép,egyforma,egyszerre érik,egyszerre lehet leszedni,meg minden,csak üres.
Szerte Európában a túlzott iparosítás tönkretette és megmérgezte a talajt, az efféle körülmények között termesztett növénytől legalább nem kap rákot a fogyasztó.
Marokkói termékeket érdemes talán a legbátrabban felhasználni mellékhatások nélkül.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 489
23 999
113

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 917
72 982
113
Szerte Európában a túlzott iparosítás tönkretette és megmérgezte a talajt, az efféle körülmények között termesztett növénytől legalább nem kap rákot a fogyasztó.
Marokkói termékeket érdemes talán a legbátrabban felhasználni mellékhatások nélkül.
Ugye Panoz te direkt csinálod hogy mindennek pont az ellenkezőjét ajanlod? :) Mit gondolsz Marokkoban milyen egészségügyi előírások vannak? Abdul szerinted megmossa a kezét miután a bucka mögé xart? Hát Abdulne miután tampont cserélt? Ott milyen vegyszereket használhatnak vajon, hát a tárolási körülmények, szállítás? :) Nincsen semmi baj a magyar termőföldekkel, de ha mégis viszolyogsz ettől hát ajánlom a szibériai soha fel nem szantott preriket. De ezek szerint ahol te élsz a csodás nyugaton mégse olyan csodás az élet ha ekkora a szennyezés. Megjegyzem meg hogy pl a ddt Magyarorszag vonta ki a világon elsőként meg a hetvenes évek elején.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 204
60 104
113
papajoe

Az így termelt növények kevésbé ízletesek , mint a talajban termeltek, de:
1. Sokkal kevesebb a selejt
2. Elvileg nem kell őket permetezni
3. A külső szennyeződésektől is sokkal jobban mentes
4. E mellet a város közepén is meg lehet termelni, így nem kell 100+ km-et szállítani.
5. Elvileg 1 hektárnyi ilyen termelő egység legalább 30 hektárnyi hagyományos (értsd trágyázott, permetezett) jól termő egységet tud kiváltani.

Mindennek van előnye és hátránya is. Ennek a módszernek szerintem több előnye van, mint hátránya.
Sajnos ma már ipari módszerekkel termelnek állatokat is, az szerintem sokkal problematikusabb , mint növényeket így termelni.
 
  • Tetszik
Reactions: arcas and tonyo

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 204
60 104
113
Fennek

Támogatom, ha az iparilag termelt tesco-s csirkét sem nevezzük csirkének. Mert annak nem csak az íze nem olyan, de még az állaga sem.
Hozzá teszem, ettől függetlenül tömegével esznek az emberek ilyen húst, aminek két oka van:
1. A "háztáji" vagy olyan jellegű termeléssel nem lehet ekkora mennyiséget előállítani.
2. A fentebb említett módszerrel önmagában 3-4 szer annyiba kerül 1 kg hús, mint az ipari módszerrel.
Ha pedig nem jut ki elegendő mennyiség , olcsón a piacra, akkor biza fölmegy az árúnak az ára. Ebből meg az következne, hogy sokkal kevesebb hús jutna az emberek asztalára.

Szóval ezek igazából ilyen eldöntendő kérdések. Mi a fontosabb? A jó minőség kevesek számára, vagy akár a rosszabb minőség, de mindenki számára?
A tesco-s "puffasztott" csirkével ellentétben az ilyen módszerrel termelt paradicsom egészségesebb, mint a nagyipari módszerekkel, földben termelt, társai.
És élelmiszer biztonsági szempontból pedig fölveszi a versenyt bármelyik háztájival. Az íz az amiben közel sem olyan jó. De ettől még nem egy gyenge termékről beszélünk.

Meg azért kis hazánkban kicsit súlytalan is ez a "vita" mert nálunk simán megoldható a 10 milliós populáció etetése.
Viszont vannak a világnak olyan részei, ahol vagy termőterület nincs elég, vagy pedig a klíma nem alkalmas a hagyományos termelésre. Ott ez a módszer, szerintem aranyat érhet. És ha az élelmiszer hiány 3 megoldása közül választani kell (hidroponikus , GMO, népírtás by Thanos) akkor én inkább erre a módszerre szavaznék.
Persze ha globálisan nézzük a születés szabályozás nagyon ráférne az emberiségre.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 474
5 578
113
Az így termelt növények kevésbé ízletesek , mint a talajban termeltek,
Elméletileg ez azért van, mert tápoldatból szívogatnak, de mehetne alájuk ellenőrzött flórájú talaj (bacikultúra van, kórokozó nincs) és az javítana a minőségen ugyanilyen hatékonyság mellett. Legalábbis nekem ezt mondták, nem értek hozzá.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken and fip7
Status
Not open for further replies.