T64 meg a 60as években lett kifejlesztve.A BMP-2 fejlesztése nem egy héttel a rendszeresítés előtt kezdődött!
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
T64 meg a 60as években lett kifejlesztve.A BMP-2 fejlesztése nem egy héttel a rendszeresítés előtt kezdődött!
forrást kérhetnék? Mivel erről még sosem olvastam sehol.Meg aluminiumötvözet páncélréteg.
Haditechnikában volt egy sorozet a T64 hk-rol.De Turcsányi irásaiban is van rola szó.forrást kérhetnék? Mivel erről még sosem olvastam sehol.
Ezt az alu páncélt azért sem értem, mert hihetetlen "alattomos" egy anyag;gyűjti a feszültséget, aztán egyszer csak megadja magát. Hegeszteni még a legkorszerűbb eljárásokkal is lutri (űrkutatásban nem is engedett, ezért egy tömbből marnak rácsos tartót is), alacsony az olvadáspontja (persze az oxidja sokszorosa), cserereakcióba megy a vasoxiddal...stb.
Ez azt jelenti,hogy 1cm acélt 2cm alu tud kiváltan és lesz 33% tömegnyereséged ellenben 100%-al nő a helyigény...Na ezért nem alut használnak acél helyett.
Ha hazaérsz komolyan nekiállhatsz a HT újságoknak kikeresgélni a forrásaidat…Haditechnikában volt egy sorozet a T64 hk-rol.De Turcsányi irásaiban is van rola szó.
Nem rétegelt páncélként volt.
Egyes 109 szériákon az üza.tartály mögött is volt egy alu lemez, de a lényeg a pilótaülés és a pilóta feje mögött lévő 8 mm-es síma acél páncél lemez volt.
az így nézett ki (meg láthatóak még a szélvédő páncélüveg darabok is)
Ez most ilyen elméletgyártás arról, hogy miért nem kellene használniuk valamit amit egyébként használnak (lsd. M113, BMP). A helyigényt harkocsin mindenki leszarja, nyugaton jellemzően minimális, könnyű gá. ellen védelmet nyújtó vastagságú acélt használnak, a többi baromi vastag rétegelt kompozit páncél. Az acél súlya egyszerűen kizárja mint domináns védő anyagot, mert nem lehet értelmes méretű / tömegű harckocsit gyártani olyan acélvastagsággal, ami a mostani pct. eszközök ellen kellene.
A T-64 korai változataiban a toronypáncél a következő - 20 rétegnyi lemez, 21mm-es acél, 6mm gumi, 3 mm alu. Az alurétegből kiindulva valszeg nem a súlycsökkentés az elsődleges cél hanem valamilyen védő réteg kialakítása.
A glacis a ruszkiknál általában acél - valamilyen üvegszálas anyag - acél.
Hát rajtam kivűl senki nem járatja?!?Ha hazaérsz komolyan nekiállhatsz a HT újságoknak kikeresgélni a forrásaidat…
Csak el ne felejtsd!
Én a "C" vel jelzett lemezről beszélekAz alulemez rétegelt volt, te a 8/4 milis pilótapáncélról beszélsz.
Nem egy alulemez volt a üa. tartály mögött, hanem 21 lemezből álló, kb. 25-30 mili összvastagságú rétegelt alu anyag, ami egyben a gyújtólövedékeket is jól hatástalanította.
Ez nekem valamiféle robbanás álló lemeznek tűnik mint páncélnek(mint a hajókon lévő torpedóvédő válaszfalak).Sokkal inkább lehetett a szerepe az üzemanyagtartály esetleges robbanása során keletkező repeszek és lökéshullám felfogása mintsem a tényleges páncélvédelemÉn a "C" vel jelzett lemezről beszélek
Bár nem vagyok németes de a "Leichmetall panzerung"szerintem könnyűfém páncéllemezt jelent.
Hogy rétegelt volt e azt rád bízom….
Ha azt mondom mutass egy forrást akkor Te is a HT egy régi cikkére fogsz hivatkozni amit majd kikeresel?
Köszi. Anno a műholdaknál elvárás volt a hegesztés mentesség (kilövéskor vibráció), de ott nem is finomkodnak, mint az emberes misszióknál. Hegesztés vizsgán említették (nem szerkezetlakatos szintűn), meg volt egy projekt, ahol a tartóknál nem volt megengedett, de ennyi. Mindig tanul az ember, hiába.Az alumínium ötvözet páncélzat lényege, hogy adott védelmi szintet KE fegyverekkel szemben, illetve adott mechanikai szilárdságot alacsonyabb tömeggel meg lehet valósítani. Ha a tömeg rohadt fontos (pl. mert légideszant jármű, lásd M551 Sheridan), vagy legalábbis kiemelten fontos (pl. mert a járműnek adott sebességet kell tudnia úgy, hogy előre meghatározták a többi főbb paramétereit, lásd M2 Bradley), akkor oszthatsz-szorozhatsz, az aluötvözet a lehetőségekhez képest a legnagyobb közös többszöröst adja...
Az űrkutatásban egyébként hegesztik az aluötvözetet, nem tudom, honnan veszed, hogy nem csinálnak ilyet, tessék, itt egy Orion visszatérő modulra vonatkozó hír + kép...
Köszi. Anno a műholdaknál elvárás volt a hegesztés mentesség (kilövéskor vibráció), de ott nem is finomkodnak, mint az emberes misszióknál. Hegesztés vizsgán említették (nem szerkezetlakatos szintűn), meg volt egy projekt, ahol a tartóknál nem volt megengedett, de ennyi. Mindig tanul az ember, hiába.
Azért inkább a hegesztés...iszonyat gépidő:Szvsz inkább azt tudom elképzelni, hogy a hegesztés potenciális problémaforrás, és ezt akarták kihagyni, tehát egyszerűbb és olcsóbb forgácsolásos eljárással létrehozni szerkezeti elemeket, mint a hegesztést alaposan végrehajtani, majd letesztelni / vizsgálni. Egyébként az Orion esetében is nagy nagy méretű öntött majd forgácsolt munkadarabokból építik fel a visszatérő modult, ám ezeket az elemeket hegesztik egymáshoz. Lehet, hogy egy kisebb műhold esetében nem éri meg a hegesztéssel vesződni?
Én a "C" vel jelzett lemezről beszélek
Bár nem vagyok németes de a "Leichmetall panzerung"szerintem könnyűfém páncéllemezt jelent.
Hogy rétegelt volt e azt rád bízom….
Ha azt mondom mutass egy forrást akkor Te is a HT egy régi cikkére fogsz hivatkozni amit majd kikeresel?