• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 771
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 874
11 151
113
A Vosztok Amfibia. Egy eredetileg katonai búvárok számára készült karóra,ami aztán a világűrben is járt. Az óra a Szovjetunió Védelmi minisztériumának megrendelésére lett kifejlesztve 1967-ben. Azóta gyártják, több változatban.A szovjet korszakban, bolti forgalomban civilek számára elérhetetlen volt. Egy nagyon érdekes és informatív angol nyelvű videó a fejlesztésének történetéről, tervezési sajátosságairól, és persze arról, hogy mit is bír az óra a gyakorlatban.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 511
20 825
113
A Vosztok Amfibia. Egy eredetileg katonai búvárok számára készült karóra,ami aztán a világűrben is járt. Az óra a Szovjetunió Védelmi minisztériumának megrendelésére lett kifejlesztve 1967-ben. Azóta gyártják, több változatban.A szovjet korszakban, bolti forgalomban civilek számára elérhetetlen volt. Egy nagyon érdekes és informatív angol nyelvű videó a fejlesztésének történetéről, tervezési sajátosságairól, és persze arról, hogy mit is bír az óra a gyakorlatban.
És hamisítják a népszerűsége miatt. Amúgy élőben nem olyan szép, és elég pontatlan. Nekem van egy (valószínűleg hamisított).

• Tetszik
Reactions: sidewinder12

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 874
11 151
113
És hamisítják a népszerűsége miatt. Amúgy élőben nem olyan szép, és elég pontatlan. Nekem van egy (valószínűleg hamisított).
Én próbálok egyet szerezni. Ha máskor nem akkor majd, ha ismét Oroszországban járok. A pontosságáról sok mindent olvasni. Van akinek napi 10 másodpercen belül van, van akinek pedig a +20 és -60 közti gyárilag megadott határértékbe esik. Emiatt a videó miatt tetszett meg igazán. Az új Ratnyik óra viszont nagyjából az egész Ratnyik program szégyene. Ígérték,az ütésállóságot,amit tud. Ígérték a demagnetizáltságot,és az EMP elleni védelmet,amit nem tud. Az 1-es kódjelű szárazföldi erők számára készült változat, az megbukott a vízállósági teszten is. A poén az egészben, hogy a 6E4-1 Ratnyik óra szerkezete kínai, DG-2616 típusú. Több orosz youtube csatornán is fent van a szétszedése, tesztelése.Közben meg azt írják,hogy Vosztok szerkezet. Persze aztán lehet, hogy csak a civilek kapnak ilyen elcseszett példányokat, és a katonáké tényleg az, aminek lennie kell.A Ratnyik karórát a Vosztok Design nevű moszkvai cég tervezte,ami nem azonos a Vosztok óragyárral,sőt valószínűleg semmi közük egymáshoz, csak részbeni névazonosságról van szó. Ahogy az egyik órás mondta, ha ilyeneket kapnak a katonák is az már ügyészségi eljárás tárgya lehetne... Azt meg én teszem hozzá, hogy igen furcsa,hogy a Ratnyik program tele van rengeteg jó és korszerű cuccal, például a a jelenlegi amerikainál fél kilóval könnyebb, mégis azonos védelmet nyújtó lövedék álló sisakkal,komoly variálható, minőségi ruházattal és egyéb egyéni védőfelszerelésekkel. Erre ott az az óra, ami ahogy Digalo főtörzs zászlós mondaná a 9. Századból(ő volt az ordibálós kiképző) : "egy kalap szar,hullazsákban". Pedig gondolkodtam rajta, hogy rendelek egyet.Több orosz katonai felszereléseket áruló webáruházban is kapni lehet. Sőt pár hónapja, egy magyar srác kínált eladásra a facebookon egy ilyen órát,a gyönyörű eredeti Védelmi Minisztériumos fadobozos csomagolással, és a gyári papírjaival,használati utasításával,garancialevelével együtt. Aztán a fb csoportban valaki más villámgyorsan lecsapott rá és megvette. Akkor sajnáltam. Aztán láttam az ominózus tesztvideókat, azóta már örülök. A "kedvencem" az volt, amikor az " antijagyernij", EMP védett, "demagnetizált" órát megmágnesezték és rögtön megállt. Aztán persze szétszedték még jobban,és elmondták az órások, hogy a hadsereg,és a haditengerészet számára készült Vosztok órákban(Komandirszkije,Amfibia) a szerkezet és a számlap között illetve a szerkezet és az alsó tokfedél között gyárilag el van helyezve egy-egy demagnetizált fémlemez. A Ratnyik órában ezeknek se híre se hamva nem volt, ennek megfelelően rögtön meghülyült a mágnestől. Vagyis nem tud olyan dolgokat, mint amiket a régebbi klasszikus és népszerű, igazi Vosztok órák máig tudnak. Tehát Ratnyik órára egy fillért nem adnék. Ez a Vosztok Amfibia viszont nagyon megtetszett, főleg,miután megismertem a fejlesztéstörténetét is. Rendkívül kreatív megoldásokat alkalmaztak a tervezők, és az eredmény magáért beszél ( az ígért 200 méteres vízállóság helyett a külföldi tesztelőnél több mint 800 méteres mélységnek megfelelő nyomáson ment csak tönkre az óra, a Ratnyik óra meg ugye kipurcant épp a 20 méter előtt egy picivel...). Úgyhogy remélem tudok szerezni egyet. A szépségről meg annyit, hogy ez a modell nekem tetszik. Igaz,hogy csak videón láttam. Vannak olyan Vosztok órák amiknek jobb oldalt fent,úgy kb. 1 óra környékén van a koronájuk,azok például kifejezetten nem tetszenek.
Ha szépség alapján akarnék csak még egy órát választani, akkor nem az Amfibia lenne a befutó. Hanem a Sturmanszkie 31681-1743458-42. Az az óra egy 2001-ben, Gagarin űrutazásának 40. évfordulójára készült kronográf. 2004-ben Jurij Sargin űrhajós is ilyet viselt az űrrepülése során, és az óra tökéletesen kibírta a nehéz körülményeket.Csak beleestek a szokásos Volmax bajba, a kis szériás gyártásba. Vadászni kell rá, de baromi drága. A kvarc utódja még most is gyártásban van, az pontosan ugyanúgy néz ki, és lényegesen olcsóbb mint a mechanikus. Csak valahogy mégsem ugyanaz, mert egy japán kvarc szerkezet dolgozik benne (Miyota,vagy Seiko nem emlékszem pontosan).A Volmax a Poljotból vált ki, Valentin Volodko vezetésével. Ők gyártották tovább az Aviator, a Buran és Sturmanszkie típusokat a kiválást követően. Ugyanott ahol eredetileg is. Aztán pár évre rá fogták magukat és az Aviatorból sikeresen megcsinálták a 11187654323-ik svájci óratípust, mert kivitték oda a gyártását. A Sturmanszkie modellek továbbra is Oroszországban készülnek.Nekem egy Poljot Aviatorom van 2004-óta.

• Tetszik
Reactions: Mackensen

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 771
113

• Tetszik
Reactions: Szittya

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 771
113
Jók ezek a táskák

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 220
86 204
113
Mit változtatnál rajta? (természetesen ugyanezen mérettel számolva)
Nekem csak pár dolog jut eszembe.
1. Molle kompatibilitás
2. Esetleg a rajtőszínek.
Nem bízok az olyan zsebekben amiből kieshetnek dolgok, ez viszont olyan.Mindenképp raknék a tetejére egy behúzógumis rész mint ami a nagy zsákokon is van.Ami pedig a masik,hogy ma már nem nagyon van igeny ilyen meretű zsebekre meg úgy általában kenyerzsákra.A kisebb zsebek felé mozdult el a világ,amire pedig azok nem elegek arra ott van egy kismeretű zsák.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 771
113
Nem bízok az olyan zsebekben amiből kieshetnek dolgok, ez viszont olyan.Mindenképp raknék a tetejére egy behúzógumis rész mint ami a nagy zsákokon is van.Ami pedig a masik,hogy ma már nem nagyon van igeny ilyen meretű zsebekre meg úgy általában kenyerzsákra.A kisebb zsebek felé mozdult el a világ,amire pedig azok nem elegek arra ott van egy kismeretű zsák.
Valami ilyesmi? Bár mondjuk ennél is meghagyták a vállon hordhatóság lehetőségét (tettek két műanyag karikát az oldalaira). Szóval kicsit "kenyérzsákos" ez is.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 220
86 204
113
Valami ilyesmi? Bár mondjuk ennél is meghagyták a vállon hordhatóság lehetőségét (tettek két műanyag karikát az oldalaira). Szóval kicsit "kenyérzsákos" ez is.

Nem!Még véletlen sem!Ez a viág legrosszabb megoldása szerintem.Ha az ilyen megoldású zsebnek a száját összehúzod akkor csökken a zseb térfogata.
Ilyenre dondoltam:
5945-6.jpg

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 771
113
Nem!Még véletlen sem!Ez a viág legrosszabb megoldása szerintem.Ha az ilyen megoldású zsebnek a száját összehúzod akkor csökken a zseb térfogata.
Ilyenre dondoltam:
5945-6.jpg
Hmm... meglátom, ha netalán beszerzek egyet, akkor jobban megvizsgálom.
Egy szép antik darab. Érdekes lenne megtudni, hogy mi célt szolgáltak azok az apró zsebek.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 771
113
Mehrzwecktasche!!!!
Óóóó... hogy azt a!!!
:hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
Mostanáig kerestem a német elnvezését

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 771
113
Főzés a tankban. Vicces az öreg.

• Tetszik
Reactions: megazez and migfun

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113
A zsebek csomagolasaul szolgalo anyag lehet hatizsak anyagbol hatizsak formara. Mert az oke hogy a konnyulovesz viszi mindenhova magaval a nagy batyut egy nehezlovesznek az addig a harcjarmuben csucsul. De nem art ha van nalla egy kis viz egy kis kaja wc papir kv barmi hasonlo....

Jarorozesnel a hataron vagy a varosba is hasznos lehet...

Nem kell mindenhova a nagy batyu. Par konzervert es vizert kipakolni a taskat vagy minden cuccot vinni a vizert es a kajaert....