Két kivétel, több nincs is !
A kivétel pedig erősíti a szabályt., mint tudjuk. Izraelnek a pénze és a szellemi kapacitásai is megvannak az építéshez, de amíg egyszerűbb kifizetni az amiknak nem ölnek időt fáradságot pénzt egy saját ötödik generációs gépbe. Inkább a saját fejlesztéseiket pakolják bele / rá.
A svédek ? Ők lassan kiesnek a fejlett gép építők közül. Eljárt felettük az idő, már nem megy olyan jól nekik mint régebben. A németek / franciák / angolok esetleg a spanyolokkal olaszokkal összefogva építhetnének gépet, mert így elég nagy lenne a tőke háttér és s szellemi kapacitás is, de inkább ők is vesznek az amiktól, mert megtehetik és kényelmesebb így. A két kivételtől eltekintve (de inkább már csak egytől) a kis országoknak esélyük sincs egy 5. generációs gépet építeni. Fognak építeni csak az nem a csúcskategória lesz, hanem egyel hátrébb. Ha összefognának ? Már 5 éven belül szétesne az egység, és az építés a hamvába halna. Esélyük sincs rá. Az esélyesen kívül csak india kísérletezik fejlesztéssel és saját navigációs / műholdas / űrkutatás témában is felzárkózni a nagyokhoz. Másokat én nem látok a pályán játszani. Kanada is építget, de túl nagy falat lenne nekik is, meg ausztráliának is. Én így látom. Lehet ezért engem megkövezni, de én ezt látom. Japán van még olyan aki labdába tud rúgni, de nekik sem megy túl jól mostanában.Rengeteg pénz és idő egy csúcsgép kifejlesztése, és könnyű vele vakra futni is !!!
Az ország politikai háttere sem mindegy aki építésbe fog, mert egy másik kormány könnyen lenullázhat egy ilyen projektet, szóval a sok pénzen, agykapacitáson, időn kívül egy rakás dolog játszik még bele nagyon komolyen, hogy ki tud építeni egy ilyen VALÓBAN 5 generációs gépet !
(a FEJLETT fegyverrendszerektől kezdve (ami nélkül a legjobb gép sem ér semmit) a hajtóműveken át az anyagokig és technológiákon nyersanyagokon szabadalmakon át kismillió tényező kell egy 5. generációs gép építéséhez, amiken mind egyenként is el lehet bukni !!! Pld. Fennek is elmondott néhányat, hány komoly buktatón kellett magukat átrágniuk dél-koreának és indonéziának, és még mindig nincsenek a végén, csak a közepén az egésznek !!!
)