KF-21 Boramae / KF-X / IF-X (KAI, Dél-Korea)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Radarról beszéltél,nem komplett gépről.
Radarról IS beszéltem, meg sok másról IS. De te maradhatsz nyugodtan a saját elképzelésednél, engem nem zavar, csak ne velem foglalkozzál, mert ez így nagyon unalmas. Leszállhatsz rólam, nem vagyok én a hátaslovad. :cool:
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 518
113
118558205_3271757416193068_6050601635525167590_n.jpg




118582348_3271757619526381_5976238248415796939_n.jpg


118574893_3271757712859705_2168357865630931850_n.jpg
 
T

Törölt tag 008

Guest
Nem emlékszem, hogy konkrét paramétereket láttam volna eddig:
Max sebesség: Mach 1.83
Hatótáv 2,900 km
Max felszállósúly: 25,580 kg
Terhelhetőség: 7,700 kg

Itt is megerősítik, hogy nem lesz belső fegyvertér, szóval korlátozottan lopakodó. A terv, hogy nem az erős ellenséges légvédelem fölött fognak operálni, mert arra ott lesznek az F-35-ök, hanem csak támogató szerepkörük lesz, vagy legalábbis elente.
120db-ot terveznek rendszeresíteni.
De ez is csak egy expentagonos elemző szerint.


KFX-2017SeoulADEXMiniature%20%281%29.jpg

https://nationalinterest.org/blog/b...stealth-fighter-dreams-are-coming-true-168481
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 230
17 113
113
Felesleges pénz kidobás a japánok és ők is ott fognak állni sorba a jenki 6 gépért .kár erőltetniük .
6. gen gépre gondolsz? Az legkorábban 15-20 év múlva fog megjelenni Amerikánál, vagy később. Semmilyen szempontból nem pénzkidobás a hazai 5. gen fejlesztés.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Felesleges pénz kidobás a japánok és ők is ott fognak állni sorba a jenki 6 gépért .kár erőltetniük .
Ez így hülyeség. Már eleve a függőség egy másik országtól igen súlyos dolog. A technológiai függőség is az. (ezt készülnek leépíteni a kínaiak, de az oroszok is efelé tendálnak)

Az hogy kinek éri meg fejlett technológiai ipart építeni és kinek nem, egy soktényezős képlettel számolható. Ilyen tényezők vannak benne hogy oktatás fejlettsége, lakosságszám, az ország GDP-je, társadalmi berendezkedés formája, stb. stb. Példák: Banglades vagy Nigéria pld. hiába 3x 4x akkora népességű országok mint Dél-Korea, kizárt dolog hogy SIKERES fejlett vadászgép építésbe fogjanak sok-sok tényező miatt. Míg pld. Olaszország, Franciaország, Németország, Oroszország stb. stb. számára adott a lehetőség. Ott követed el a hibát, hogy mindent a pénz oldala felől nézel. Vannak más fontos tényezők is a pénzen kívül, pld. függetlenség, az ország fejlődése, export lehetőség, amivel a további fejlesztéseket finanszírozhatod egy új gép kifejlesztéséhez, szóval ez így ahogy te megindokoltad a fejlesztés értelmetlenségét az nagyon szűk-látókörű, fapados és faék egyszerűségű. A világ ennél sokkal bonyolultabb.
 
T

Törölt tag 008

Guest
Korea picit bonyolultabb hely mint Közép Európa.

Jelenleg az USA 28000 katonája garantálja, hogy ha bármi gáz lesz akkor nemzetközi segítség jön.
A koreai vezetésben egy reális frász, hogy az amcsik kimennek és egyedül maradnak.
Hiába van délnek 550 000 katonája (lassan csak 500 000 mert folyamatban a második haderőcsökkentési program) modern fegyverzettel, fölötte 1,2 millió katona van akit egy 1,4 milliárdos ország támogat.
Persze, MOST nem támadna észak és Kína sem támogatná de ne felejtsük el, hogy arrafelé 40 évre szoktak tervezni.
A mi 1000 éves államiságunk óvodás a 4300 éves koreához képest.

Trump amikor hatalomra került azt mondta Mattisnak, hogy Afganisztánból és Koreából azonnal vonja ki a sereget. Akkor lebeszélték róla.
Ma is azzal fenyegetőzik, ha nem kap 5 milliárd USDt kivonul. Ennek nagyon sokan örülnének ott, kivéve a kormányt, bármelyik is van hatalmon.

Szóval a koreaiak nem építhetnek senkire, csak magukra számíthatnak tartósan és hosszútávon.
Kicsit hasonlít a helyzetünk. Ellenségekkel vannak körülvéve.
Apropó, igazi kapitalizmus van ott. Minden koreai (na jó, sok made in china, de koreai a cég aki kint gyártat)

Szóval hagyománya van, nemzetbiztonsági kockázata van és a csebolok szívesen tartják a markukat kis hazai pénzért.

A modern technika is jó, de pont az a helyzet mint nálunk. Hiába van 200+ K2-esük, ha egy teljes határt kell védeni. Nem véletlen, hogy még az M48-asaikat sem dobták ki. Ha megindul észak minden kell ami lőni tud, mert az anyag gyorsan fogy.

Szóval igen, még ha nem is teljes értékű, de kell a saját repülő, hogy ha egyedül maradnak ne járjanak úgy mint mi. A fél lopakodó is hatalmas fölény saját terület fölött vagy az északiakkal szemben.
Meg lesz a technika, a tudás, infra, kapacitás, alkatrész és a tovább fejlődés lehetősége.
Pénzbe kerül? Igen, de egy 50 milliós országról beszélünk ami a világ kb top 10 gazdaságába tartozik.
Ha hagynak veszni mindent amit a KAI eddig összeszedett később többe kerül.
És rájuk hatványozottan igaz, hogy egy hadsereget mindenképpen el kell tartaniuk. Inkább a sajátot mint a japánt vagy a kínait. Mindkettőben van rutin.
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Felesleges pénz kidobás a japánok és ők is ott fognak állni sorba a jenki 6 gépért .kár erőltetniük .

olvazsd mar vissza a komenteket..

ez a gep az F-4/F-5 gepeket fogja valtani. nem az f16/15 parost

nem is volt szo rola soha hogy ez lesz a no.1 gepjuk...

es nagyon is okos toluk hogy probalnak sajat erobol kipotolni a kieso kapacitasokat (f4/5 menek nyugijba nemsokara).
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Mert mi lett volna ha az f-35 db szám növelésével le tudták volna ? Semmi!

irtak mar hogy ne a penzt nezzd csak..tapasztalatszerzes, sajat ipar erositese stb nagyon sokat tud erni. foleg ha egy kina van szomszedba...

amugy..te egy f-5 levaltanal egy f35 el? :eek::eek::eek:
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Te ? figyu !i Nehogy mér annyi f-35 kelljen mint amennyi f-5 volt jó? Ne is hozd ide az f-5 mert nevetséges . Az f-4 mint sárdagasztót megértem .

amikor a kina van a szomszedba..akor a darabszam is fontos...

ugylatszik okosabb vagy mint a koreai.japan paros aki fejleszt uj gepet..

hulyek azok..

vegyenek f35... vagy amcsi 6 gen gepet amit meg azt sem tudjak hogy fog kinezni es mit fog tudni.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 366
113
Felesleges pénz kidobás a japánok és ők is ott fognak állni sorba a jenki 6 gépért .kár erőltetniük .

Az az F-22-höz hasonlóan nem lesz exportálva.
Exportgép az F-35 meg majd későbbi verziói. Az NGAD meg az USA légifölényéről szól, amihez olyan besorolású technológia tartozik, amit nem adnak át másik országnak.
 
  • Tetszik
Reactions: Roni

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 366
113
Ezt jó tudni. Legalább ezen a téren fellelegezhet kína. Kíváncsi leszek hány tonna toloero lesz megadva ngad gépnek. Kb 25 max, mindig 5 tonnával nőttek a hajtóművek az előző képest

"In accordance with AETP requirements, the XA100 ramps up engine thrust by 10 percent while simultaneously improving fuel efficiency by 25 percent over what would typically be possible with a fighter jet engine. The key is XA100's variable cycle that allows for adjustment to the bypass ratio and fan pressure."

Ismerős? YF-120 az ATFből? Csak itt a lényeg nem igazán a tolóerő növelés, hanem a hatékonyság továbbfejlesztése (értsd: fogyasztáscsökkentés).

https://saemobilus.sae.org/advanced...-completes-design-process-for-adaptive-engine

https://www.aviationtoday.com/2019/...-revolutionary-adaptive-cycle-fighter-engine/

Egy könnyen érthető magyarázat laikusoknak:

 

G__G

Well-Known Member
2020. szeptember 17.
70
382
63
Két kivétel, több nincs is ! :D A kivétel pedig erősíti a szabályt., mint tudjuk. Izraelnek a pénze és a szellemi kapacitásai is megvannak az építéshez, de amíg egyszerűbb kifizetni az amiknak nem ölnek időt fáradságot pénzt egy saját ötödik generációs gépbe. Inkább a saját fejlesztéseiket pakolják bele / rá.

A svédek ? Ők lassan kiesnek a fejlett gép építők közül. Eljárt felettük az idő, már nem megy olyan jól nekik mint régebben. A németek / franciák / angolok esetleg a spanyolokkal olaszokkal összefogva építhetnének gépet, mert így elég nagy lenne a tőke háttér és s szellemi kapacitás is, de inkább ők is vesznek az amiktól, mert megtehetik és kényelmesebb így. A két kivételtől eltekintve (de inkább már csak egytől) a kis országoknak esélyük sincs egy 5. generációs gépet építeni. Fognak építeni csak az nem a csúcskategória lesz, hanem egyel hátrébb. Ha összefognának ? Már 5 éven belül szétesne az egység, és az építés a hamvába halna. Esélyük sincs rá. Az esélyesen kívül csak india kísérletezik fejlesztéssel és saját navigációs / műholdas / űrkutatás témában is felzárkózni a nagyokhoz. Másokat én nem látok a pályán játszani. Kanada is építget, de túl nagy falat lenne nekik is, meg ausztráliának is. Én így látom. Lehet ezért engem megkövezni, de én ezt látom. Japán van még olyan aki labdába tud rúgni, de nekik sem megy túl jól mostanában.Rengeteg pénz és idő egy csúcsgép kifejlesztése, és könnyű vele vakra futni is !!! :rolleyes::D Az ország politikai háttere sem mindegy aki építésbe fog, mert egy másik kormány könnyen lenullázhat egy ilyen projektet, szóval a sok pénzen, agykapacitáson, időn kívül egy rakás dolog játszik még bele nagyon komolyen, hogy ki tud építeni egy ilyen VALÓBAN 5 generációs gépet ! :) (a FEJLETT fegyverrendszerektől kezdve (ami nélkül a legjobb gép sem ér semmit) a hajtóműveken át az anyagokig és technológiákon nyersanyagokon szabadalmakon át kismillió tényező kell egy 5. generációs gép építéséhez, amiken mind egyenként is el lehet bukni !!! Pld. Fennek is elmondott néhányat, hány komoly buktatón kellett magukat átrágniuk dél-koreának és indonéziának, és még mindig nincsenek a végén, csak a közepén az egésznek !!! :) )

A kivétel nem erősítheti a szabályt.. annak nincs értelme. Amúgy helyesen: a kivétel próbára teszi a szabályt (inkább)
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
T

Törölt tag 008

Guest
Néhány infó egy koreai ex-pilóta szájából.
Koreai, de van normális beégetett angol felírat.

TLDR: A külföldiek ott és úgy húzzák le azt akinek nincs saját hadiipara ahogy akarják. Mindent túlárazva kaptak.
A kissebb javításokat meg tudták oldani, de ha nagyobb gond volt a gyártó cég általában fél-egy év múlva válaszolt. Ilyenkor sokszor az egységet kiszerelték és elküldték az USAba javításra. A gyár mivel félti a titkait sok infót nem ad át így nehéz javítani. A javításra is brutál árakat mondanak. Példának a pilóták létráját hozta föl ,hogy az US tipusban és a koreai T-50 kiképzőben lévőnél több 0 a különbség. Konkrét árat természetesen nem mondhat.
A KF-X 4.5 gen lesz, nem 5. A fő célja nem az F-35 kiváltása, hanem az olyan feladatok elvégzése amire az F-35 overkill és feleslegesen drága.
Az üzemeltetés és a javítás jóval olcsóbb lesz. Másik előny, ha valami elromlik, helyben van egy KAI mérnök aki segít javítani. Ha nem tudja megoldani a KAI központból azonnal küldenek segítséget.
Az amcsi típusoknál a motorhibás gépek egy évre késznyszerülnek a földre.