Én alapvetően azért tartok tőle, mert:A KF-51 től rettegőktől kérdem; miért lenne gond, ha gyártanánk? Az nem indok, h nincs "kész", nem "kiforrott", mert az előbbi sem igaz (1 proto kész, minden techn. doksival, max a szerszámok, sablonok kellenek), utóbbi meg sok év rendszerben tartást feltételez (avulás ?). Erre rossz példa a Fiat c32 liszensz vs. FW. Azért mert passzív védelme elmarad az A7+, Abramstől? Pont ukrajna igazolja, h mindegy, h mekkora a páncélvédelem, mindent kilőnek (+elsüllyed), talán pont ez lehet a zsákutca. Nem lenne jobb egy mozgékony (könnyebb), aktív védelemre fejlesztett harckocsi (120-assal kérném ), ami szükség esetén itthon elérhető (tudom, szétbombázzák az üzemet, de a felnőttek tudják, h részegységeket nem tündérek hegesztik harmatcseppel, hanem szinte bárhol legyárthatóak)? Lehet, h a KF-51-et elbaltázzák (azért a 35 mm elleni körköröst meg kéne ugrani) ennyire?
- a projekt vas részében is van bőven kiforratlanság (pl löveg, töltőautomata)
- A szoftveres rész várhatóan minden eddigi, RM által fejlesztett páncélosnál komplexebb lesz
- a Rheinmetall tudtommal új (nyitott) architektúrát tervez használni
- egy teljesen új MBT koncepciót (pl a 3/4 fős személyzet) próbálnak ki
Ez egy nagyon komoly integrációs feladat lesz, magas újdonságfaktorral. Még akkor is komoly fejlesztési meló, ha az egyedi rendszerelemek kiforrottak lennének (de nem azok, talán csak az alváz).
Ja, és az eddig létező gép inkább egy kísérleti tank, én nem nevezném prototípusnak (amin viszont minden betervezett alrendszernek valamennyire hoznia kéne már a végleges funkcionalitást).