Először is:
Én soha nem mondtam, hogy az upgrade ördögtől való lenne. A fő probléma szerintem mindig is az olcsó és még használható upgrade alap beszerzése volt.
Ezek ára 4-6M magasságában volt (2019-21 környékén) legyen az bármelyik cég upgrade csomagja is. Így ahhoz, hogy ár érték arányban egy használható opciót mutassunk fel az azt jelentette volna, hogy az upgrade alapnak bele kellett volna férnie egy 1-2M USD/db-os sávba. Szerintem nem volt ilyen.
Amivel keverheted, az az volt, hogy a Mardereket vetettem el, mint lehetséges IFV opciót. És egyre inkább ez a helyzet, mivel elindult a Lynx sorozatgyártás itthon.
Másodszor:
Továbbra is azt mondom, hogy a bemutatott Panthernek, KF-51-nek nem sok köze van a végleges konfigurációhoz.
Ahogy már többször is leírtam, egy kikupált, és átlemezelt A4-essel kampányoltak.
Hogy honna ilyen ismerős ez? Hát pont a Lynx ugyan így jött létre. Az első KF-31-ek sima Marder 1-es vázak voltak kikupálva, átlemezelve.
Viszont a bemutató arra volt jó, hogy a közönség megértse hogy a RM hogyan lépzeli el a nextgen tank feature listáját.
Ugye volt említve a:
- 130mm-es új űrméret
- ehhez való, és az ezt lehetővé tevő automata tár.
- a jelenlegi Leopardoknál jelentősen könnyebb össztömeg, miközben a védettség eléri a jelenlegi szintet.
- alapból beletervezett APS rendszer
- és a legfontosabb (!): a digitalizált, jármű fedélzeti rendszer, ami rugalmas belső elhelyezést biztosít a legénységnek. Már akkor megvillantották, hogy a kiállított példány még ugyan hagyományos emberes toronnyal rendelkezik, de a terv az, hogy az egész személyzet lemegy a testbe.
A 4 fős kialakítás is csak annak szólt, hogy annyira azért nem akartak sok melót beletenni egy demó gépbe, hogy mindent szétflexeljenek a picsába.
Szerencsére, mivel most úgy néz ki, hogy mi magunk karoltuk fel az ügyet, így a mi saját igényeink szerint lehet berendezni a teknőt. Aki fizeti a zenészeket, az kéri a nótát - vagy valami ilyesmi dakota közmondás zakatol körbe-körbe.
Viszont maga a koncepció azt mutatja, minden összehordott feature beleépíthető már meglévő A4-esekbe, ami akkor még igen komoly piaci volument jelentett. Mostanra azért fogynak az upgrade alapok, de azért még mindig reális gazdasági opció lehet. Ezzel olyan felhasználóknak is reális opciót ad, akik korai gyártású Leopard 2-esekkel rendelkeznek, és egyszerűen a Leo2AV nem lehet számukra rentábilis opció.
Harmadszor:
Érdekes, hogy a RM visszanyúlt az A4-ig. Ezt 2 okból is tehette, mivel így megmaradt széles körnek reális modernizációnak, másrészt pedig - mint kiderült - maguk is rendelkeznek az A4-es gyártási jogaival, így jelentősen csökkenthető a fejlesztéshez szükséges pénzügyi keret.
A Panther megjelenésekor én azt feltételeztem, hogy a Lynx alapjaira fognak egy alacsony tetejű, nagy hasznos teherbírású alverziót készíteni. Csakhogy akkor még nem volt nyilvános, hogy az A4, mint platform is elérhető számukra. Innentől pedig nyilvánvalóan nem a hosszabb, és nehezebb ellenállás felé fognak elmozdulni.
Negyedszer:
130-as lőszer ügye:
Szerintem felejtsd el a kiállított verziót ebből a szempontból. Ha megszüntetik az embert a toronyban, akkor nagyon sok hely fog felszabadulni.
Ezzel pedig nem csak a páncélozási igény csökken, de a lőszer számára szükséges hely is nő.
Most az
EDR magazinból Dr. Schmidt szavait idézem:
Maga a töltőmechanizmus, valamint a tárak egyszerűen downscale-elhetők 120mm-re, mivel egy láncos mechanizmusként működnek. Ezzel azonos helyre sokkal több lőszer bezsúfolható. Az az igazság, hogy mivel teljesen moduláris a rendszer, így szabadon dönthet bármelyik megrendelő, hogy ő 120-assal, vagy 130-assal rendeli.
Az meg megint egy marhaság, hogy a 130-as lőszer kárára kellene HERO drónokat a toronyba rakni. Ahogy írtam már a Lynxes integráció kapcsán a HERO konténereket két oldalra a torony hátuljára a nyulvány mögé lehet akasztani, ahonnan a lőszertől teljesen függetlenül indíthatóak lehetnek.
Nem kell külön fejlesztés. Elég egyszer ezt megcsinálni a Lynxhez, és a KF-51 hátsó nyulványán is tökéletesen fog működni.
Maga az automata töltő viszont már működőnek kell hogy legyen, mert elvileg már tesztelik.
Az A5 szintű passzív védelmet pedig nem értem, hogy honnan szedted. Maga a védelem függ a végleges konfigtól is. Ahhoz meg eddig nem volt senki, hogy megmondja nekik, hogymit építsenek a fejlesztés alatt álló technológiákból. Mert ugye nem mindegy, hogy a kiállított darabról gondolkodunk, vagy egy 3 fős személyzetről, amelyik a testben, helyezkedik el.