Kína hadiipara és haderőfejlesztési programja

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 766
113
Emlékeztem szép képekre Y-5 (AN-2 Colt)-ról és előkerestem őket:
1352283148_23926_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

1352283148_34121_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

1352283148_94694_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 766
113
Közben keresgéltem, hogy milyen étkészlete is használnak, de nem nagyon találtam. Az meg külön zavaró, hogy egyfolytában az aliexpressre dob ki a keresés.
Egyszer láttam egy képet amin ilyesmiben főzőcskéznek maguknak.
http://www.aliexpress.com/item/Soldier-Field-Outdoors-Wild-Cookware-multifunctional-Military-tableware/32610407805.html?spm=2114.40010308.4.74.3dHv1Z
Viszont lehetséges, hogy valamilyen speciálisok lehettek.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 766
113
NA!! Megtaláltam a főzőjüket! Legalább annyi. Kicsit hasonlít a régi német modellre. És az is alibabán:)
http://www.alibaba.com/product-detail/Portable-military-field-cooking-stove-camping_898782867.html

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 766
113
Félek, molni nem olvassa ezt a topikor és így nem tudjuk meg a véleményét a sárga lavórokról.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 526
60 149
113
Sajnos. Pedig ez a modern fegyverkezés egyik nagy relytélye. Màr vàrom a müszaki paraméterek összehasonlítàsàt egy német kék lavórral.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 766
113
A németeké technikailag sokkal kifinomultabb volt, csak szerintem nem lehet háton cipelni.
Bundesarchiv_Bild_101I-022-2926-07,_Russland,_Unternehmen_%22Zitadelle%22,_VW_K%C3%BCbelwagen.jpg

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 526
60 149
113
Szerinted? Ez egy nagyon óvatos megfogalmazàs. Persze biztos van valaki, aki ebbe is beleköt.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 684
7 996
113
Kína második repülőgép-hordozója nagyobb lesz, mint az első és szintúgy J-15-ösöket fog kapni.
Erről tájékoztatta a sajtót a Kínai Haditengerészet ellentengernagya. Az új hajó méretei meghaladják a Liaoningét, Kína első repülőgép-hordozójáét, azonban a fegyverzetét szintén a J-15-ösök fogják képezni. Ez a típus Kína első generációs, repülőgépfedélzeti többfeladatú harci repülőgépe.
A Liaoning vízkiszorítása több, mint 50 000 tonna, az új hordozó ennél nagyobb lesz – pontos számokat azonban nem közöltek. A megnövelt méretektől a tervezők jóval nagyobb hatékonyságot várnak, köszönhetően a nagyobb fegyverzeti kapacitásnak, üzemanyagkészletnek és harci potenciálnak.
http://www.haborumuveszete.hu/minden-ami-uszik/j-15-osoket-kap-kina-masodik-repulogep-hordozoja

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 766
113
A kérdés a katapult, de ha nem is építik be, a lehetőséget meghagyják.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 684
7 996
113
Latest generation of Chinese Intercontinental Ballistic Missile ICBM DF-41 could enter in service:
http://www.armyrecognition.com/april_2016_global_defense_security_news_industry/latest_generation_of_chinese_intercontinental_ballistic_missile_icbm_df-41_could_enter_in_service_10104162.html

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 199
50 748
113
Latest generation of Chinese Intercontinental Ballistic Missile ICBM DF-41 could enter in service:
http://www.armyrecognition.com/april_2016_global_defense_security_news_industry/latest_generation_of_chinese_intercontinental_ballistic_missile_icbm_df-41_could_enter_in_service_10104162.html

Ennek a DF-41nek ha az itt állítottakkal szinkronban vannak a valós képességei, akkor Kína ha ezt is elkezdi fosni kifelé, olyan giga ütemben, mint ahogy pl. a rombolóival teszi, tette, az nagyon átrendezheti a globális erőteret... Ennek a fele sem tréfa, 10-12 MIRV fej, 12-14.000 km körüli hatótávval, 25mach-al, közúton szállítva, ez a TOP RUS rendszerek ligája, és ha jól tudom, ehhez még hasonló sincs az USA-nak jelenleg. Szerintem ideje mindenkinek felkötni a gatyát, mert Kína mocskos mód nyomul, egy olyan területen, ahol egy pár évvel ezelőtt, még azt hangoztatták, hogy ŐK nem akarnak versenyezni, aztán hirtelen előhúznak egy a kalapból egy ilyet:(...

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 766
113
Nem hinném, hogy fegyverkezési versenyt akar az amerikaiakkal. Viszont a második gazdasági hatalom a világon (és első akar lenni). Nem várható el, hogy Mig-21, meg T-54 klónokat használjon még mindig a hadserege. Lassan az egészet világszinvonalra kell fejlessze.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 199
50 748
113
Nem is várja el tőlük senki, hogy mig-21, és t-54 klónokkal parádézzanak. De nekem Kína pont azért volt szimpatikus viszonylag, mert sokáig csak a konvencionális seregnél tolta a GIGA méretű fejlesztési programokat, szerintem már a világ legnagyobb HT gyártási kapacitásával ontva az új hadihajókat, lásd pl. Type 52 ugye, vagy a koppintott szuhojok darabszámait, J-10/17 és mellette fejleszti a J-20/31 next gen-t gyorsabban mint az Oroszok, de tették mindezt úgy, hogy DEDIKÁLTAN kijelenetették, sokszor, és mostanáig konzekvensen, hogy NEM zavarja őket, hogy az atom ütőerő terén a fasorban sincsenek, mert a doktrina náluk azt nem helyezi előtérbe, úgy ahogy mondjuk a másik két nagy, náluk nem prioritás, amíg lehet elkerülik, és nem is akarnak fejleszteni ilyet, blablabalba. Azt hirtelen jönnek az épített szigetek körüli balhék, meg ott figyel fényképeken egy kb TOPOL alázó, 14K range-ű, 12 MIRV-es, 25 machos 100m CEP-es valami, nyergesre telepítve... Kína ezek után, kb. mint németország volt 33-34-ben, az én szememben, iszonyat gazdasági felfutás után, szépen beszél, de gyanúsan cselekszik... Jó lesz rájuk figyelni...

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 766
113
A MAD mindig is biztosítva volt, azzal a "kevéssel" is. Viszont azok is régiek és azok is cserére szorúlnak, szóval ott is kell modernizálni. A szigetek sem mostani probléma. 1974-ben nyiltan összecsapott a kínai a vietnámi haditengerészettel egy tengeri ütközetben. A helyzet annyiban változott, hogy jócskán felértékelődött a terület stratégiai jelentőssége. Azon kereszül kapja a kőolaj legnagyobb részét, valamint mondhatni felvásárolták szub-szaharia Afrikát. Oda is azokon a vizeken keresztül vezet az út. Kihasználták míg a világ Kelet-Ukrajnával és Szíriával van elfoglalva és feltöltöttek három zátonyt. Vietnám is nekiállt egy ilyen feltöltési projektnek, csak valamit elszartak, mert elmosta őket egy tájfunk.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 766
113
Hogy mit akar Kína? A válasz egyértelműbb mint sokan gondolják: seftelni akar, meggazdagodni. Egyébbről nem is szól a propagandagépezetük: aliexpress, alibaba, one belt one road initiative stb. Ahhoz, hogy a párt hatalmon maradjon és megőrizze legitimitását évente több tíz milliót kell kiemeljen a nyomorból még mindíg. Másképp nem megy.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 199
50 748
113
A MAD mindig is biztosítva volt, azzal a "kevéssel" is. Viszont azok is régiek és azok is cserére szorúlnak, szóval ott is kell modernizálni. A szigetek sem mostani probléma. 1974-ben nyiltan összecsapott a kínai a vietnámi haditengerészettel egy tengeri ütközetben. A helyzet annyiban változott, hogy jócskán felértékelődött a terület stratégiai jelentőssége. Azon kereszül kapja a kőolaj legnagyobb részét, valamint mondhatni felvásárolták szub-szaharia Afrikát. Oda is azokon a vizeken keresztül vezet az út. Kihasználták míg a világ Kelet-Ukrajnával és Szíriával van elfoglalva és feltöltöttek három zátonyt. Vietnám is nekiállt egy ilyen feltöltési projektnek, csak valamit elszartak, mert elmosta őket egy tájfunk.

Azokkal a régi, zömében folyadék hajtóanyaggal ellátott, ósdi vackoknak, kis számban, egy US ellen komoly esélye szerintem erősen megkérdőjelezhető lett volna, főleg az AEGIS cirkálók, meg ABM rendszerek erős US fejlesztése után. Ezek a rendszerek, amiket most építenek, ha nagy számban elterjednek, a 3. helyről könnyen akár az elsőre is repíthetik őket, a MAD fejlettségének mércéjében, s a status quo ilyen arányú változására, általában igen érthető módon, az első két helyen tanyázók szerintem idegesen fognak reagálni. Ez nagyon komoly rendszer, gyors reagálású(szilárd ha.), nehezen nyomon követhető(mobil r.), szinte kivédhetetlen, 25 mach, 12 mirv fej+csalik, és 12-14.000 km hatótáv, az über combosan hangzik. Ha komoly gyártási kapacitást tesznek mögé, baj van, baj lesz...

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 199
50 748
113
Hogy mit akar Kína? A válasz egyértelműbb mint sokan gondolják: seftelni akar, meggazdagodni. Egyébbről nem is szól a propagandagépezetük: aliexpress, alibaba, one belt one road initiative stb. Ahhoz, hogy a párt hatalmon maradjon és megőrizze legitimitását évente több tíz milliót kell kiemeljen a nyomorból még mindíg. Másképp nem megy.

Bízom benne, hogy igazad lesz...