Kínai repülőgép-hordozók

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
<blockquote rel="Kulso_54">Meg amin még megakadt a szemem az a 18as szám. Ugyebár a Liaoning a 16. Lehet hogy lenne még egy hordozó tervben a 17 es szám alatt?!

Ennél sokkal prózaibb a válasz. A kínaiaknál, amióta a Tang császárok kiirtották a buddhizmust a világtörténelem legbrutálisabb szekularizációja során a vallásosság megszűnt, a helyét a konfuciánus közmorál és a babonaság vette át, aminek egyenes következménye az irtózatos kínai materializmus. Namost, ebből a babonaság a lényeges. A kínaiak nagyon durván adnak erre és a legfontosabb kínai szerencseszám a nyolcas ("ba", ami úgy hangzik mint a "fa"=gazdagság). A 16 az kétszer nyolc, ráadásul a hat is szerencseszám (aminek a kiejtése hasonlóan hangzik a "minden OK" szófordulathoz), a 18-ban, van nyolcas szintén. Ez a legfontosabb hadihajójuk, szal egyszerűen átugorták a szerencsétlen leosztású számokat.

19 tuti lesz, mivel a kilences áthallás útján a "tartós" fogalmával korrelál.</blockquote>

17 -> 1 + 7 = 8?
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
20 965
12 701
113
A kínaiaknak minden szám szerencsés, kivéve a négyest:D
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
20 965
12 701
113
A Tangok ha jól emlékszem tényleg üldözték egy kicsit a buddhizmust, de nem tartott olyan sokat a dolog.
Emellett ott volt/van a taoizmus is.
Huxisanxiaotu.jpg
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 312
24 242
113
A Tangok ha jól emlékszem tényleg üldözték egy kicsit a buddhizmust, de nem tartott olyan sokat a dolog.

Ha a kicsi alatt azt érted, hogy egyik hétről a másikra elrendelték (843-845) és végrehajtották a 4600 kolostor és közel negyvenezer szentély lerombolását, egy tucat a császárért imádkozó kivételével mind a 260 ezer szerzetes és apáca és 150 ezer kolostori szolga széttelepítését és átnevelését, akkor nem értek egyet. Mert ez még a kínai önkény és lépték figyelembevételével is nagy dolog volt. Igaz a buddhisták még jól jártak, hiszen a fővárosban megtarthattak (mind a tucatnyian) egyetlen szentélyt. A többi idegen vallást a manicheizmustól a kereszténységig teljesen betiltották. A következő császárok ugyan kisebb engedményeket később tettek, de a buddhizmus mint egyház és mint vallás soha többé nem vált jelentőssé Kínában. Ma is teljesen marginális jelenség.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 662
113
Gyártanak atom tengót, tehát elvileg nem kéne gond legyen az atom meghajtás. Kérdés, hogy bevállalják e elsőre?
Külső, szerintem külön katapultok.
Biztos hogy külön katapultok. Én nagyon szurkolok nekik. akkor is kiváncsi vagyok az Uljanovra, ha a csájnízok csinálják.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 120
76 290
113
A 002 (20-as oldalszámu)már atomreaktorral fog rendelkezni, azon már 4 katapult lesz. Vízkiszorítása 70 000 t korul lesz. Sanghaji hajogyárban fogják építeni és 2020 korul kell elkészulnie.
A képenlevo 001 mérete és vízkiszorítása 5% -kal nagyobb, ill. tobb mint az ex-Varjagé. 2018 korul lesz kész.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
20 965
12 701
113
Ilyen hírek rendszeresen fel szoktak röppennim. Volt olyan is, hogy egyszerre két atommeghajtásút kezdtek el stb.
Amígy nem látom a hajógyári képeken a körvonalait kirajzolódni semmit sem hiszek az egészből.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
20 965
12 701
113
Egy sokatmondó kép. Végre látszik a nuki tengó is a kíséretből. Ezt eddig csak sejteni lehetett.
liaoning-36.jpg
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
20 965
12 701
113
Jó kis képösszefoglaló.
http://www.jeffhead.com/1stplancsg.htm
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 467
28 382
113
Miért használják ezt az ugratót a felszálláshoz a katapult helyet? Ez mivel jobb vagy rosszabb?
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
20 965
12 701
113
Jobb, mert egyszerűbb, mit a gőzkatapultok. Rosszabb, mert kevesebb tömeggel tudnak felszállni a gépek, vagy hosszabb nekifutásra van szügségük. Azért van a 3 felszálló pont is, talán az mérhető össze egy igazi katapultos felszállással.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 467
28 382
113
Akkor ezek nem is terhelik annyira a gépek szerkezetét, illetve nem kell külön megerősítés a katapult miatt. (persze a fékezőhorog nem árt). De így gépet is olcsóbb és egyszerűbb fejleszteni hozza nem?
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
20 965
12 701
113
Gondolom igen, viszont mivel kevesebb üzemanyagot/fegyvert tudnak magukkal vinni, csökken a harcértékük.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 467
28 382
113
Ha meglesz az elektromágneses katapultjuk akkor még beépíthetik nem? Elég lenne egy kicsi is, nem kellene akkora, mint egy sík felszállófelületű hordozón, csak valami kisebb ami rásegít a gyorsulásra, hogy teli tankkal és teljes fegyverezettel is fel tudjon szállni a síugró sáncról.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
17 301
48 640
113
Amúgy mennyire lenne vad ötlet egy 450-500 méter körüli repülőgép hordozó?
Mert ekkora távon, ilyen emelkedő orrkialakítással szerintem bármilyen mai modern vadászgép fel tudna szállni, full terheléssel, katapult nélkül.
A leszállás is könnyebb lenne egy nagyobb, szélesebb hajóra szerintem.
Mi lehet az akadálya annak, hogy senki nem épít ilyet?

(Mert építettek már ekkora hajókat, igaz nem hadihajók:
http://en.wikipedia.org/wiki/Maersk_Triple_E_class
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_world%27s_longest_ships )
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 467
28 382
113
Egy 500 méteres hordozó szerintem pazarlás lenne, főleg egy hosszú felszállópályával. Abból az anyagból és pénzből kijönne két normál méretű, amit ráadásul 2 helyre is tudsz küldeni ha kell. Na meg egy kisebb ország éves GDP-je kellene, hogy feltöltsd repülőkkel. Annyi repülőt felengedni nem lenne elég egy kifutó, oda inkább kellene 3-4 katapult, ami egyszerre küldhetné a gépeket és akkor már az ugrató sem kell.