Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Visszaolvastam. A RAM pontosan az M2.0-3.0 végfázis sebességű szovjet-orosz ASM-ek ellen készült. Na, most akkor vagy a US Navy vagy tökkelütött, hogy mindenhol lecseréli a Phalanx-ot erre vagy te, aki nem látja be annak képességeit és főlég attól visszaigazolva, aki a jelek szerint igen közel dolgozik ezekhez hozzánk képest.Ha pedig visszaolvasol 4 oldalt akkor kicsit érthetőbb lesz az egész szituáció.
Én valahogy nem ezt láttam. Bekajáltad mindenféle minimális utánaszámolás nélkül a M6.0 hiperszonikus rakétát úgy kezelve, mintha ez tengerszinten lenne végfázisban. Kb. ha tízszer nem lett lemagyarázva, hogy ez miért téveszme, akkor egyszer sem...Én elmondtam a saját véleményem arról, hogy valós körülmények között mit tudhat például egy modern IR szenzor egy modern ASM ellen,
A szokásos szó használata vicces egy olyan nick esetén, aki 4 hónapja regelt ide. Ezen felül arrogánsnak nem volt annyira arrogás. Ellenben az M2.0-M3.0 sebességgel közeledő ASM hőképe "picit" nagyobb, mint egy vadászgépnél, ahol lényegében a gázsugár vagy hátulról nézve a hajtómű és a törzs hajtóm körül felmelegő része a cél. A rakétánál meg van gázsugár is, illetve a rohadt meleg orrkúp. Én is leírtam, hogy az idézett táv soknak tűnik, de a RAM HMZ-je ettől még valós.erre a fórumtárs a szokásos arrogáns stílusában lehurrogott, hogy az nem úgy van és bemondott egy irreálisan nagy értéket.
Megtehetd már a te kommentedben sem láttam egy árve levezetést és számokat sem. Csak annyit, hogy "nem és kész" Izé...Szóval úgy döntöttem ezentúl nem foglalkozom ezen fórumtárssal. Röviden ennyi.
"Hat persze hogy csak "ugy" felugrottam egg hadihajora egg darab cetlivel es veled valamint a as Aranysas tudasoddal ellentetben semi kozom nincs a temahoz. Hat hogyne."
1. Nem akarok tulzottan beleszolni, de ha egy laikusokat tömöritö topicba irogatsz, akkor ne lepödj meg, ha az Aranysas is neha "forrasanyag", kar ezt igy kihangsulyoznod, mert ettöl erezheti az ember magat megtamadva. Ha a Navy belsös forumai irogatsz, biztos vannak, ott senki se fog az Aranysasra hivatkozni soha. Szoval te valasztottad a helyet, nem a hely teged.
2. A fotod nem photoshop, fenn voltal a hajon az nem kerdes, de engem is kisse elbizonytalanit, hogy a raketainditora letett (amugy nagyon jo ötlet!) papirodat a kocsikulcsoddal (!) fogattad le a szel ellen, es nem mondjuk a tengereszsapkaddal, vagy valami autentikusabb dologgal, ha mar ennyire bizonyitani akartal. Ebböl pedig akar arra is tud gondolni az ember, hogy nyilt nap volt a hajon es felmentel, de te tudod.
Mivel nincs ilyen rakéta a láthatáron sincs ezért ez hol probléma...? Most miért megyünk bele felesleges gondolatkísérletekbe?Itt a kérdés részemről az volt, hogy ennél gyorsabb rakétát képes lehet-e hatékonyan leküzdeni?
Nem ismerem, de teljesen lényegtelen perpillanat. Lásd fent. Minden ismert ASM-mel boldogul.Ezért is kérdezem még mindig, hogy mekkora az AIM-9 utolsó verzióinak maximális leküzdhető célsebessége?
Jelenleg nincs ilyen ASM. Pont. Ha lenne, akkor sem az orrkúp külső felületét nem hűtöd, hanem az alatta levő elektronikát kellene védeni főleg, annak környezetét kellene hűteni.Egy modern ASM esetén miért ne lehetne hűteni az orrkúpot?
M6.0 végfázis sebességhez? Szerinted?Vagy miért kellene full tolóerőn mennie a hajtóműnek?
Igen, pont ezért lesz a végfázisban a legnagyobb a hőkép. Még, ha fel is teszed, hogy 10 sec alatt felgyorsít egy rakéta tengerszinten M3.0-ról M6.0-ra, akkor szerinted ott milyen hőkép lesz?Például a P-800 is folyékony üzemanyagú rakéta, képes lehet változtatni a tolóerejét.
Most akkor áruld már el, hogy hogyan lesz M6.0 mikor a jelenlegi ASM-en nincs tolóerő az M3.0 feletti tartományhoz és már ezeknél is nagyon speciális kompzitokat használnak...?Az utolsó 10 km-en miért ne repülhetne lendületből vagy minimális tolóerővel?
Egyet sem modtál. M3.0 táján meg labdába nem rúgsz. Esetleg saccolnál kW hűtőteljesítményt és azt, hogy akkor mi is biztosítaná ezt...? Bocsánat, de nagyon, de nagyon elegem van az ilyen levegőbe belőtt mindenféle számokat és fizikát nélkülöző kömmentekből. Lássam az alap technológiai paramétereket.Sok lehetőség van szerintem az IR csökkentésére.
Ennyi már most tud a rendszer. Az ASM-ek radart használnak és ezekre megy rá a RAM a passzív RF-fel és kis távolságon lockol rá IR-rel. Lényegében passzív RF vezérlés helyettesít MCG-t és aztán jön IR LoaL. Az újabb változat már képes passzív RF nélkül is dolgozni.Ezért írtam, hogy egy modern ASM ellen a 20 km-s észlelési távolság már jó lehet.
Most nem értem, hogy te ezzel mit akarsz mondani.
<blockquote rel="molnibalage">Most nem értem, hogy te ezzel mit akarsz mondani.
Mert itt részben igaza is van.Nem Fip7 olvtars az infra felderito rendszerekre gondolt hogy azok max ha 10-15 km re latnak el. Emlitettem neki hogy ezt a tavolsagot mar a 70 es 80 as evek SZU legiharc raketai is tudtak nem hogy a mai infra rendszerek de nem hatottam meg.
Mindegy nem erdemes vele foglalkozni.
Average missile speed is cited at 600 m/s (~Mach 2), and the weapon has a cited capability to engage targets manoevring at 5-7G
"Hat persze hogy csak "ugy" felugrottam egg hadihajora egg darab cetlivel es veled valamint a as Aranysas tudasoddal ellentetben semi kozom nincs a temahoz. Hat hogyne."
1. Nem akarok tulzottan beleszolni, de ha egy laikusokat tömöritö topicba irogatsz, akkor ne lepödj meg, ha az Aranysas is neha "forrasanyag", kar ezt igy kihangsulyoznod, mert ettöl erezheti az ember magat megtamadva. Ha a Navy belsös forumai irogatsz, biztos vannak, ott senki se fog az Aranysasra hivatkozni soha. Szoval te valasztottad a helyet, nem a hely teged.
2. A fotod nem photoshop, fenn voltal a hajon az nem kerdes, de engem is kisse elbizonytalanit, hogy a raketainditora letett (amugy nagyon jo ötlet!) papirodat a kocsikulcsoddal (!) fogattad le a szel ellen, es nem mondjuk a tengereszsapkaddal, vagy valami autentikusabb dologgal, ha mar ennyire bizonyitani akartal. Ebböl pedig akar arra is tud gondolni az ember, hogy nyilt nap volt a hajon es felmentel, de te tudod.
Azt a rendszert kb. annyira ismerem,h ogy Tunguzka leszármazott. A rakéta nagyobb, ezért jobbak a paraméterei. Legalábbis a források ezt mondják, én nem tudom. Az alakja lényegébn egyforma a régivel ezért tévesztettem össze. Szó se róla van olyan oldal, ahol az általad linkelt kép van mindkét rendszernél...Majdnem talált a tunguszka, de nem az.
Ez a panszir S-1 rakétája, és a kép a gyártó hivatalos oldaláról van!
http://www.kbptula.ru/en/productions/air-defense-weapon-systems/pantsir-s1
A gyártónál hivatalosabb forrást nehéz találni, szerintem.
A stealth alatt gondolom a szubszonikus részt érted. Ez már önmagában elég sci-fi tech. spec. Lásd lent az indoklást.Tételezzük fel, hogy az ASM-ünk teljes tömege 1000 kg. Ebből 700 kg a teljes szubszonikus fokozat amely a hatótávolság nagy részét adja. Lehetőleg STEALTH a rakétánk.
25 km távolság teljesen irreális ekkora tömegből. Számokkal meg is mutatom, hogy miért.A megközelítési fázis utolsó 25 km-én indul a 2. fokozat, amely a fent említett légvédelmi rakétához hasonló elven működik.
A fajalgos tömeg arányok teljesen irreálisak.Ez 300 kg-os, amiből 150 kg a gyorsító rész, 150 kg a manőverező töltet. A gyorsítás tart mondjuk 5 másodpercig ami alatt a gyorsító rész tüzelőanyag készlete elfogy, majd az leválik.
Teljesen irreális. Lásd AIM-7F/M. 40 kg úgy, hogy M4.0 közelébe sem vagy, nemhogy M6.0-nak. Még azonos cd és cl-is ez ugyebár négyzetesen nagyobb légellenállást jelent. Vedd akármelyik légiharc rakétát és, ha kiszámolnád, hogy mennyivel több hajtóanyag kéne ahhoz, hogy elmenjen M6.0-ig - h a egyáltalán elég a tolőerő ehhez - akkor az jön ki, hogy akkora tömegű hajtóanyag kéne, hogy a rakéta tömege és mérte nő. Megint kevés a hajtóanyag. Indul a végtelen ciklus. A rakéta nagyobb. ---> Nagyobb tömeg, még tolóerő, még hajtóanyag kell. ---> Ilyen rakétához nincs olyan fajlagos teljesíményű tüzelőanyag és hajtómű, ami kéne. Mert gyakorlatilag végtelenbe száll el az ehhez szükséges tolóerő, teljes impulzus és hozzá szükséges hajtóanyag.Szerintem a rakéta utolsó 150 kg-os fázisába beférhet 100 kg robbanó anyag.