Kis létszámú magyar missziók

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ruckoj

Member
2013. február 11.
74
0
6
Joker, hiryu-nak izrael a hazája? ezt ő mondta, vagy csak mivel nem a te véleményedet fújja akkor már izraeli? Vagy hogy van ez nálad?
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Joker, hiryu-nak izrael a hazája? ezt ő mondta, vagy csak mivel nem a te véleményedet fújja akkor már izraeli? Vagy hogy van ez nálad?

Mivel Magyarországot ahol lehet köpködi és Izraelt ahol csak lehet isteníti (beleértve háborús bűnök, népirtások, megszállások, titkosszolgálati likvidálások esetében is, stb), emellett elég gyakran ad meg izraeli forrásokat az agymenéseihez, így meg mertem kockáztatni egy ilyen következtetést. Ennek pedig semmi köze ahoz, hogy egyezik vagy sem a véleményünk.
 

ruckoj

Member
2013. február 11.
74
0
6
Tehát nem tudod, értem, de hol/mikor is köpködte Magyarországot?Kezdetektől olvasom a HTKA-t, de nem rémlik, vagy ha valaki a jelenlegi rendszert szidja az már egyenlő a hazaárulással? :)
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 464
113
Hehh, leszedték a hírt.
Balfaszok:)))
Jó, hogy nem lett bajuk. Ez a lényeg.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Mivel a regisztráció a fórumon nem úgy van, hogy meg kell adni száz másik adat mellett az 1-2-3 állampolgárságot, ezek közül az elsődlegesen preferált állampolgárságot (vagyis amelyiket a hazájának tartja), és ezt nem követi le CIA módjára GrGLY valami titkos és nagyon aktuális adatbázisból, s csak ezután engedélyezi a regisztrációt, így marad a következtetés azok alapján amiket tőle olvasok. Itt nem a jelenlegi rendszer szidásáról van szó, és a hazaárulást ne keverd bele, mert ilyent nem írtam.
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 640
886
113
Azért ne hiryut basztassátok már, az ő hírforrása a hvg, az ő szájízének ez a megfelelő, ahogy másnak az mno vagy az index.

A hvg lehozta a hírt, valószínű kapkodva, de...

"Fegyveresek megtámadták az egyiptomi hadsereg katonai buszát a Sínai-félszigeten vasárnap, a rajtaütésben négy katona életét vesztette, kilenc másik pedig megsebesült - jelentették biztonsági források.

A neve elhallgatását kérő tisztségviselő arról számolt be, hogy a járművet Szuez és Iszmáilíja kormányzóság között, az Ahmed Hamdi közúti alagút közelében támadták meg ismeretlen fegyveresek rakétagránáttal.

Egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára a rajtaütést, egy szemtanú szerint azonban a fegyveresek az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő, Anszár Beit al-Makdisz elnevezésű sínai-félszigeti dzsihádista csoportra jellemző ruhákat viseltek.

Korábban azt állítottuk, hogy magyar katonák érintettek az ügyben, ez azonban téves információ volt: az egyiptomi hadsereg járművéről van szó. Az olvasóktól és az érintettektől elnézést kérünk."

Az utolsó bekezdés a lényeg.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
oké, megvan a forrás, egyiptomi hírügynökség adott meg először fals információt, ezt vették át (reuters - innen pedig a magyar médiába)
négy egyiptomi katona vesztette életét.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
http://www.globalpost.com/dispatch/news/thomson-reuters/140126/four-egyptian-soldiers-killed-attack-bus-sinai-security-sources
 

Luthero

Well-Known Member
2010. április 25.
1 717
2 464
113
Egy jól sikerült írás a ciprusi konfliktusról és magyar szerepvállalásról.

http://www.kalasnyikov.hu/dokumentumok/ciprusi_ensz_misszio_tanulmany_wp.pdf
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Magyarország katonákat küldhet a világ legkorruptabb országába. (nem, nem Ukrajnába)
http://www.origo.hu/itthon/20150304-magyar-katonakat-kuldhetnek-szomaliaba.html
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
Mi ez a nagy lelkesedés?

Mit akar a Fidesz kompenzálni?

Hirtelen nyakra-főre küldözgetnék a katonákat?

http://hvg.hu/itthon/20150303_Rogan_Az_ellenzek_megfurta_a_magyar_reszv
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 509
72 506
113
Sikeresen befejezte a Magyar Honvédség békefenntartói misszióját Egyiptomban

http://www.kormany.hu/hu/honvedelmi-miniszterium/hirek/sikeresen-befejezte-a-magyar-honvedseg-bekefenntartoi-missziojat-egyiptomban
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 509
72 506
113
A MAGYAR HONVÉDSÉG BÉKEFENNTARTÓ MISSZIÓI (2017.06.06.)

ENSZ missziók
Az ENSZ égisze alatt zajló békefenntartó missziók között Magyarország a ciprusi (UNFICYP) misszióban vesz részt a legna-gyobb létszámmal. Ez egyben a legrégebb óta tartó magyar katonai békemisszió is, amelyhez Magyarország 1995-ben csatlakozott. A maxi-mum 150 fős magyar részvételt a 2213/1997. (VII.24.)Korm. határozattal módosított 2156/1995. (V.29.)Kormányhatározat rögzíti. A magyar kontingens 2016-ban átlagosan 77 fővel volt jelen és őrizte a status quo-t a Ciprust ketté szelő ütközőzónában.

Magyarország a 44/2006. (X. 10.)OGY. hatá-rozat alapján azENSZ libanoni békefenn-tartó missziójában is (UNIFIL) szerepet vál-lal, legfeljebb 10 fő részvételével. A misszió-ban 2016-ban 4 fő térképészteljesített szolgá-latot a misszió térinformatikai térképészeti csoportjában. Mindezeken túl Magyarország 1997-óta vesz részt az ENSZ Nyugat-Szaharai Misszióiban(MINURSO). 2016-ban hét fő fegyvertelen magyar katonai megfigyelővett részt a ma-rokkói megszállás alatt álló terület tűzszüneté-nek biztosításában. Emellett a 1257/2015. (IV. 23.)Korm. határozat szerint 2015-óta a Kö-zép-Afrikai Köztársaságban(MINUSCA) zajló misszió keretében a Magyar Honvédség további két fő törzstiszttel –és két fő megfi-gyelővel –segítette az ENSZ leszerelési, civil-védelmi és a helyi hatóságokat támogató mű-veletét.

NATO-missziók

A Honvédség legnagyobb létszámú békefenn-tartó missziójaa KFOR Kontingens Koszovóban,amely a 2076/2008. (VI.30.)számú kormányhatározat alapján hajtja végre felada-tait. A kontingens létszámáta honvédség az af-ganisztáni ISAF-műveletek lezárását köve-tően,2015-ben jelentősen megemelte, így Ma-gyarország Koszovóban 2016-ban ötödik ve-zető nemzetként volt jelen, 2017 második ne-gyedévében pedig a kontingens átvettea KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj teljes ve-zetésétis. 2016-ban átlagosan 370 fő, 2017 májusábanpedig373fő teljesített szolgálatot Koszovóban. A KFOR mellett a Magyar Honvédség részt vesz a NATO-irányítású afganisztáni Eltökélt Támogatás (NATO RSM) nevű misszióban is. 2014 végére az afganisztáni ISAF művelet egésze átalakításra került, melynek során az ISAF fokozatosan átadta a biztonságért való teljes felelősséget az afgán kormányzati erők-nek. 2015-2024 között kerül sor az ún. „átala-kítási évtized”-re, amely alatt a nemzetközi kö-zösség támogatásával Afganisztán megszilár-dítja állami szuverenitását. Ehhez kapcsoló-dóan Magyarország az 1730/2014. (XII. 12.)Korm. határozat alapján egy legfeljebb 50 fős Különleges Műveleti Kontingenssel;egy legfeljebb 13 fős, Mi–17 szállító heli-kopter légi kiképzés-támogató csoporttal; egy 30 fős Nemzeti Támogató Elem; illetve egy legfeljebb 30 fős Biztosító Sza-kasszal továbbra is részt vesz az afganisz-táni katonai misszióban.A műveletben Magyarország 2016-ban átla-gosan 105 fővel, a 2017 májusi állapotszerint pedig 90 fővel volt jelen.

EU-missziók
A Magyar Honvédség EUFOR Kontingenseaz Európai Unió irányítása alatt végrehajtott balkáni katonai békefenntartó (ALTHEA)mű-velethez történő magyar hozzájárulásról szóló 128/2004. (XI.23.) OGY.határozatban foglal-tak alapján hajtja végre feladatait.A boszniai háborút követően megalakult Bosz-nia-Hercegovinában 2016-ban átlagosan 163 magyar katonalátott el békefenntartó szolgá-latot.

Az EUTM MALI misszióban való jelenlegi magyar katonai részvételt a 1242/2016. (V. 18.) Korm. határozatengedélyezte, 2018. má-jus 18-i határidővel és legfeljebb 15 fős lét-számmal. Az EU MALIkiképző művelet célja a mali hadsereg képességeinek fejlesztése a szélsőséges akciókkal szembeni eredményes fellépések, illetve azok megelőzése érdekében. A műveletben 2016-banátlagosan három fő magyar katonaszolgált. A Honvédség további uniós misszióban vesz részt Szomáliában is. A szomáliai biztonsági erők kiképzésére irányuló EU misszió(„EUTM Somalia”) beindításáról az Európai Unió Tanácsa 2010. február 3-án döntött, majd a misszió működési mandátumát többször is meghosszabbította. A műveletben 2016-ban–főként törzstisztekkel és logisztikusokkal –a Magyar Honvédség 8 fővelvett részt. A jelen-legi szerepvállalást a Kormány az 1755/2016. (XII. 14.)Korm. határozattal engedélyezte, 2018. december 31-ig. Mindezek mellett a Magyar Honvédség Grúzi-ában (EU MM)öt katonai, fegyvertelen megfi-gyelővel segíti az EU Megfigyelői Misszióját, valamint Rómában az EU NAVFOR MEDFöldközi-tengeri műveletében is három törzs-tiszti beosztást tölt be. Iraki katonaiszervállalásAz Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni –amerikai vezetésű –nemzetközi koalí-cióban való magyar katonai szerepvállalástaz Országgyűlés a 17/2015. (IV. 17.)OGY határo-zattal engedélyezte. Ebben az Országgyűlés fel-hatalmazta a Magyar Honvédséget, hogy az Iraki Köztársaság területén partnerképesség-építési, őrző-védő és csapatkísérő feladatokat lásson el egy legfeljebb 150 –váltási időszak-ban 300 –fős, a szükséges technikai eszközök-kel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingenssel. A határozat által meghatározott feladatellátás határideje 2017. december 31-én jár le. A koalícióhoz csatlakozó több mint 60 ál-lam különböző formákban –úgyminthumanitá-rius segítségnyújtás, pénzügyi finanszírozás, muníciós készletek és fegyverek adományo-zása, katonai segítségnyújtás–támogatják a terrorszervezet elleni küzdelmet.

A koalíció katonai szegmenséhez 27 ország csatlakozott. Körükben létszám tekintetében Magyarország a közel 150 fős katonai jelenlété-vel átlagosan az első tíz nemzet között szerepelt 2016-ban (CRS Report, 2016).A NATO hiva-talosan a 2017 májusában rendezett brüsszeli NATO-csúcsondöntött akoalícióhoz való –nem harci jellegű –csatlakozásáról. A magyar kontingens az erbili kiképző köz-pontba került kitelepítésre, ahol az angol, né-met, finn, kanadai, olasz, holland és norvég csapatokkal együttműködve főként őrző-védő szolgálattal és a kurd peshmergák kiképzésével járul hozzá az Iszlám Állam elleniküzdelem-hez. Akormány az évközben indított missziókölt-ségvetését is biztosította azzal, hogy a2015-re tervezett béketámogató és válságkezelő missziók költségvetési előirányzatát a 1339/2015. (V. 27.)Korm. határozattal további 6 milliárd 837 millió forinttal egészítette ki2015-ben

A MISSZIÓK FINANSZÍROZÁSA
Mivel az ENSZ nem rendelkezik saját hadse-reggel, ezért a folyamatban lévő 16 misszióka-tonai állományát a tagállamok adják. A misz-sziók költségvetésétis a tagállamok meghatá-rozott ráta szerinti hozzájárulásai adják, továbbá ők fizetik katonáik illetményét is, me-lyet a későbbiekben az ENSZ 1332dol-lár/fő/hó általányban kompenzál. A NATO-missziókatkisebb részben a tagál-lami befizetésekből kialakult katonai-büdzsé-ből fizetik, nagyobb részt a tagállamok úgyne-vezett „indirekt vagy nemzeti hozzájárulás-ként” főként maguk finanszírozzák.Az EU(az ENSZ-hez hasonlóan) tagállamai-nak erőforrásait veszi igénybe a Lisszaboni Szerződés28. cikke szerinti Közös Kül-és Biztonságpolitika keretei közé tartozó béke-missziós és válságkezelő célok eléréséhez. A tagállamok az éves nemzeti jövedelmük alap-ján meghatározott ráta szerint kötelesek befi-zetni a missziós hozzájárulásukat. Ebből épül fel az Unió katonai műveleteinek bizonyos ré-szétfinanszírozó ATHENA-rendszer. Aleg-több katonai vagy védelmi művelet költsége azonban nem tartozikbele az ATHENA által finanszírozott kategóriába, így azokat az érin-tett tagállamok sajátköltségvetésükből fizetik.2015-ben az EU-missziók közel 85-90%-át a tagállamok maguk finanszírozták.Mindezeken túl az egyéb nemzetközi béke-fenntartó és válságkezelő műveletekben való részvétel –mint például az iraki misszió –költ-ségeit az államok saját költségvetésük terhére finanszírozzák.