1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Klimov RD-33

Diskurzus a(z) 'Hajtóművek' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 5..

 1. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Nem feltétlen ezen van a hangsúly.
  Egyszerűen a MiG-nél valami (szerintem) nagyon félrement.
  Volt nekik a 9.12, amit rögvest követett a 9.13, de ezek lényegében azonos típusok.
  Hanem a 9.15 és annak tengerészeti változata, a 9.31-es (de ezt most tegyük egyelőre zárójelbe) volt az a MiG-29-es, aminek eredetileg lennie kellett volna.
  Ez a hajó elment.
  Rádadásul úgy, hogy egy vargabetűvel a mai M2-es nem más, mint a 9.31-esből továbbgondolt 9.41-es (és annak kétüléses verziója, a 9.47-es) vissza "szárazföldiesített" verziója.
  Ez mit jelent?
  Jó dolog homologizálni, átvenni a hajófedélzeti erősebb futóművet, Krüger-lapokat a LERX-be integrráva és a nagyobb felületű és fesztávú szárnyat, de a felhajtható mechanizmust is átvenni csak azért, hogy a szárny végleg fix maradjon, már hülyeség.
  Erre tellett.
  Mi az eredmény?
  Egy nehezebb gép, mellyel még a modernizált RD-33MK se tud lépést tartani.

  Ha engem kérdezel, a 9.15-ös nagyobb vízszintes vezérsíkját, az éles LERX-et, az FBW-t és az emelt kontúrú kabint beleintegrálánám a kopoltyús 9.12-esbe, vagy 9.13-asba a Zsuk radarral együtt és ehhez adoptálnám az RD-33MK-t. Ez volna az upgrade kit. Erősebb és nagyobb élettartamú hajtómű és gyérebb füst.

  Ez a hajó is elment. A fenti pár soromnak kb 2003-2005 körül lett volna még jelentősége.

  Mi van most 2018 végén?
  Egy olyan MiG-29M2, vagy stílusosan MiG-35 (érted: Szu-35Sz, F-35A... a 35 a trendi számozás, a MiG-nek sajna jóformán már csak a számmisztika, mint marketing eszköz maradt), ami egyszerűen... hogy is mondjam, nem költséghatékony.
  Az oroszok jelenlegi legpotensebb és (megintcsak szerintem) ár-érték arányban legjobb és legtöbbet tudó repülőgépe, mint komplexum, a Szu-35Sz.
  Nagy, böhönye, hatalmas gép, a kis, egykori szovjet technikát üzemeltető oroszágoknak már nem releváns dög, de ez az, ami nemzetközi viszonylatban is kurrens termékük.
   
  Nagy Csaba, Python, fishbed and 4 others like this.
 2. boki

  boki Well-Known Member

  RD-33MK

  [​IMG]
   
  fishbed likes this.
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ez elég sokatlan megoldás.
   
 4. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Nem komoly, csak kiállítási megoldás, áramlástanilag igen szerencsétlenül lerövidített fúvócsővel.
  Főleg úgy, hogy a működő verzió már rég kész volt.
  Ez az 1:1-es mock up RD-33-as vektoráló rendszer is megvan, vagy tíz éves.
   
  fishbed and dudi like this.
 5. Capslock27

  Capslock27 Well-Known Member

  .
  .
  A levezetesed nagy vonalakban stimmel, egy dolog maradt ki szerintem, megpedig az, hogy a Szu-27 pont ugyanezt az utat jarta be. A 80-as evekre a Mig-21/23 semmifele harci eröt nem jelentett, közel-keleten, vagy eppen a zajlo afgan-szovjet haboruban is remenytelenek voltak. A szovjet tervezökön nagy nyomas lehetett, hogy az F-15/16 parossal szemben tudjanak valamit odaallitani. Igy azutan a Mig-29 es a Szu-27 EGYARANT ugy jött ki, hogy az igazi gepek az M valtozatok lettek volna, a Mig-29M es Szu-27M, de mindkettö a bedölt Szovjetunio aldozata lett vegul. A korai Mig-29 es Szu-27 cockpitja tökegyforma, a szarnyak alatt is ugyanazok az impotens R-27 raketak voltak, miben volt a Szuhoj jobb? Több uzemanyagot lehetett beletölteni, mondjuk annyi.
  A Szu-27-nek egyedul annyi volt a szerencseje a Mig-29-hez kepest, hogy addig kulföldi ertekesitesre nem kerult, igy Irakban lelött peldanyok kepeivel nem lett tele a vilagsajto, mint a peches Mig-29 eseteben.
  .
  Tehat eredetileg nem az volt, hogy "Egyszerűen a MiG-nél valami (szerintem) nagyon félrement.", hanem a Szuhojnak szerencseje volt. Azutan meg jöttek a Szu-27/30 exportmegrendelesek, igy a Szu tenyleg tovabbfejlödött es lett belöle Szu-35 is, a Mig-29 meg örul, hogy el.
   

Ezen oldal megosztása