Középkori magyar várak

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 567
89 736
113
Nemrég voltam Simontornyán. Sajnálom azt a várat. Füzért a világvégén újjáépítették, Simontornya lepukkant a kezdetek óta, pedig remek alapanyag lenne. Amit Diósgyőrrel csinálnak, és amilyen lett, nos, szánalom, pedig bírom a betont és a vár jó anyag. De nem értem melyik kor lett becélozva!?

• Tetszik
Reactions: Hortator

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
42 174
81 049
113
  • Tetszik
Reactions: Hortator and J.G.

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
915
3 326
93
Nemrég voltam Simontornyán. Sajnálom azt a várat. Füzért a világvégén újjáépítették, Simontornya lepukkant a kezdetek óta, pedig remek alapanyag lenne. Amit Diósgyőrrel csinálnak, és amilyen lett, nos, szánalom, pedig bírom a betont és a vár jó anyag. De nem értem melyik kor lett becélozva!?
Ha a Balatonra megyünk, sokszor megállunk a simontornyai vár tövében pihenni, tényleg szívszorító.
Pedig ott van Szászvár, mint élő példa, hogy hogyan lehetne profin megcsinálni egy kis várat. Az is kb. galambdúc szinten volt a felújítás előtt, most meg egy igazi ékszerdoboz. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki a Kelet-Mecsekben jár.

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 337
7 434
113
Napokon belül elnyerik végső magasságukat a diósgyőri vár védőfalai...
Ez egy bűntett.
Öncélú, sosemvolt részek, modern anyagok és formák. Békén kellett volna hagyni a romokat és építeni egy újat, amin kiélhetik magukat az arra hajlamos építészek.

• Tetszik
Reactions: Pogány and dudi

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
21 707
72 041
113
Ez egy bűntett.
Öncélú, sosemvolt részek, modern anyagok és formák. Békén kellett volna hagyni a romokat és építeni egy újat, amin kiélhetik magukat az arra hajlamos építészek.
Vagy akkor már egy honvédelmileg ésszerű, modern objektumot építeni.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
42 174
81 049
113
A Magyar Kastélyprogram Nonprofit Kft. 2003-ban jött létre azzal a szándékkal, hogy a műemléki ingatlanok fejlesztésén keresztül értékes attrakciókat kínáljon, hitelesen helyreállított épületekben, a 21. századi elvárásoknak megfelelően berendezett interaktív kiállításokkal. Virág Zsolt, a cég ügyvezető igazgatója, az újjászületett Hollókői várban beszélt arról, miként lehet szellemi újjászületést hozni a régi falak közé, továbbá a magyar kastélyok és várak hogyan járulhatnak hozzá a turizmus, valamint a helyi gazdaság erősítéséhez és a közösség összetartásához.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
42 174
81 049
113

hd-240923_dt_63--0741.jpg

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 857
32 419
113
Ha a Balatonra megyünk, sokszor megállunk a simontornyai vár tövében pihenni, tényleg szívszorító.
Pedig ott van Szászvár, mint élő példa, hogy hogyan lehetne profin megcsinálni egy kis várat. Az is kb. galambdúc szinten volt a felújítás előtt, most meg egy igazi ékszerdoboz. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki a Kelet-Mecsekben jár.
Simontornyával nem az a gond, ahogy kinéz, ez is egy várrekonstrukciós koncepció, amit a maga idejében viteleztek ki, ezért olyan, amilyen. Nekünk egyik nagy problémánk volt, hogy kb. harmadjára sikerült bejutni. Olyan marha nagy élmény nem volt, nagyobb mém lett a családban, hogy nem lehetett bejutni. :) Kívülről mindig úgy néz ki, mint ha zárva lenne.

Amúgy is az ország tele van nem túl jól bemutatott történelmi emlékekkel.

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 832
6 188
113

hd-240923_dt_63--0741.jpg
Ez a rom annyira adta, hogy egy szerethető, emberi léptékű, ikonikus vadászkastély épüljön vissza belőle. Ehhez képest lesz ilyen vasbeton ipari lakópark, túlcsicsázva. Több fa és kevesebb beton lett volna a kulcs. Ahogy ömlenek bele a milliárdok úgy lesz egyre gagyibb. Engem meg egyre jobban bosszant, hogy helyrehozhatatlanul elbasszák az egészet.
Pedig ott van az avasi templom a szomszédban, sorvezetőnek, hogy milyen volt, milyen lehetne az épület, milyen legyen a torony.
Igen, fatornyos.
Nem zöld cserepes(!).

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 418
84 305
113
Ez a rom annyira adta, hogy egy szerethető, emberi léptékű, ikonikus vadászkastély épüljön vissza belőle. Ehhez képest lesz ilyen vasbeton ipari lakópark, túlcsicsázva. Több fa és kevesebb beton lett volna a kulcs. Ahogy ömlenek bele a milliárdok úgy lesz egyre gagyibb. Engem meg egyre jobban bosszant, hogy helyrehozhatatlanul elbasszák az egészet.
Pedig ott van az avasi templom a szomszédban, sorvezetőnek, hogy milyen volt, milyen lehetne az épület, milyen legyen a torony.
Igen, fatornyos.
Nem zöld cserepes(!).
Nekem alapvetően nincs bajom az újáépítéssel, amíg az úgy néz ki, hogy tökéletesen elkülöníthető az régről megmaradt az újáépítettől és kutatható marad az ami réfről megmaradt. Nem a beton a baj, ahnem a barabarizmus amivel alkalmazzák. Ott van pl a Nagyvázsonyi vár, ott tökéletesen látható maradt az, ami megmaradt és az ami hozzáépült.

Előtte:
dji-0287.jpg

tn4-web-39-220316-dt-0478.jpg

• Hűha
Reactions: fip7

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 857
32 419
113
Nekem alapvetően nincs bajom az újáépítéssel, amíg az úgy néz ki, hogy tökéletesen elkülöníthető az régről megmaradt az újáépítettől és kutatható marad az ami réfről megmaradt. Nem a beton a baj, ahnem a barabarizmus amivel alkalmazzák. Ott van pl a Nagyvázsonyi vár, ott tökéletesen látható maradt az, ami megmaradt és az ami hozzáépült.

Előtte:
dji-0287.jpg

Alapvetően két iskola van, van, ami azt vallja, hogy elkülöníthetőnek kell lennie a felújított, újonnan épített résznek, akár struktúrában, akár felhasznált anyagokat tekintve és van egy másik iskola, ami meg a "korhű" rekonstrukciót, elkülöníthetetlen újraépítést vallja. Szerintem mind a kettő lehet valid, meg lehet a helye, funkciója. Nekem az újraépítéssel sincs bajom, csak helyén kell tudni azt is kezelni.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 418
84 305
113
Alapvetően két iskola van, van, ami azt vallja, hogy elkülöníthetőnek kell lennie a felújított, újonnan épített résznek, akár struktúrában, akár felhasznált anyagokat tekintve és van egy másik iskola, ami meg a "korhű" rekonstrukciót, elkülöníthetetlen újraépítést vallja. Szerintem mind a kettő lehet valid, meg lehet a helye, funkciója. Nekem az újraépítéssel sincs bajom, csak helyén kell tudni azt is kezelni.
Szerintem az újáépítésnek akkor van helye amikor valamiből nem maradt semmi, de szeretnénk, hogy újra legyen. Ilyen az ami a Budai várban van. Szerintem az egy jó dolog, mert a most újáépülő épületeket nem a háború pusztította el, hanem a történelmet csíraájában eltörölni akaró retek, hányinger ideológia ami kommunizmus/szocializmus képében rátelepedett az országra. De ugyanez pl Lengyelországban is tettenérhető, ahol ugye a azért kellett a porig rombolt teljes varsói belvárost újáépíteni, mert egy beteg ember szándékosan a történelmet kitörölni akaró módon elpusztíttota azt. Az persze más kérdés, hogy igenis közhasznú funkciót kell találni azoknak az újáépült épületeknek a Budai várban amiket most építenek újá (az nem közhasznú funkció, hogy szép).

• Tetszik
Reactions: phaidros

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 522
12 630
113

Előtte:
dji-0287.jpg

Ez így egy förtelem.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 418
84 305
113
Ez így egy förtelem.
Vagy ez, vagy meghagyod romnak és építesz mellé egy múzeumot, de akkor a romra a kutya sem lesz kíváncsi és csak egy funkcoótlan csonka mementója lesz egy régi kornak. A funkció nélküli állagmegóvásnak nincs értelme.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
18 299
25 009
113
Vagy ez, vagy meghagyod romnak és építesz mellé egy múzeumot, de akkor a romra a kutya sem lesz kíváncsi és csak egy funkcoótlan csonka mementója lesz egy régi kornak. A funkció nélküli állagmegóvásnak nincs értelme.
Miért ne lehetne egy várat úgy megőrizni, ahogy a történelem meghagyta? Ostromok nyomaival stb.
Miért ne érdekelné ez az embereket?
Attól, hogy nincs ledes kijelzőn vmi AI baromság mellette.