Nem csak ez van, hanem sok más régóta fejlesztgetett, aztán mégsem kell, de gondosan raktározott modul is van, jóeséllyel ez is oda került, nem pedig roncstelepre vágták ki.
Szerintem még mindig abból érdemes kiindulni ami van.
A helyzet az, hogy a világon szolgálatban álló harckocsiknál az elsődleges lőszerkészlet 16-28 lőszer között mozog.
Az újramálházás meg mindig szopás.
Az Abrams esetén a torony egyik feléből a másikba kell pakolgatni, addig le van kötve majdnem a teljes személyzet a produkcióval és lassú folyamat.
A Leopárd esetén konkrétan ki kell forgatni a tornyot egy irányba és úgy b@lfaszkodni a lőszerekkel, szintén csoportos meló keretében, már ha haladni is akarnak....
A Leclerc esetén önmagában hozzá fér a töltő a lőszerhez, amennyiben előre néz a torony. Cserébe rohadt lassú betölteni az automatát.
Az orosz tankoknál meg ki kell tapétázni lőszerrel a tankot ha a maximális mennyiséget akarják vinni.
Mi az oroszok tanulsága csencsenföld óta?
Tartalék lőszert áttelepüléskor málháznak be, háborúba csak az automata töltőt töltik meg lőszerrel mert csak az biztonságos.
Vagyis a T-72/90 csak 22 db lőszerrel megy háborúba, a T-80-as meg maximum 28 db-al.
Ukrajnában is így csinálják. Szíriában is így csinálták. Ha fogy a lőszer inkább vissza mennek a bázisra és ott töltenek. Ennyi.
Egyszerűen nem reális dolog a frontvonalban újramálházgatni.
A Leclercnek is elég a 22 db lőszer.
Az M1 esetén szerintem mindegy mennyit raksz be, nem változik tőle a biztonság szintje.
Ha én Leopárdban lennék harckocsizó, biztos, hogy csak a toronyba tennék lőszert, azthiszem 16 db fér oda.
A leclerces külső lőszer tárolás meg sérülékeny. Szerintem.