Mondjuk elég pongyola a cikk megfogalmazása. Nem egyértelmű, hogy a firepower mit is jelent. Torkolati energiát, vagymit.
Meg mihez képest? Mi a standard NATO löveg? az RH 120mm L44-se, vagy az L55? Ráadásul azóta már megjelent az L55A1, ami 20%-kal nagyobb csőnyomással bír, mint a korábbi l55-ös. Nem tudom, hogy ez a 20%-kal nagyobb csőnyomás egyenlőe 20%-kal nagyobb torkolati energiával/torkolati sebeséggel is?
Magam részéről egyébként nem látom ésszerűnek a 140 mm-es fejlesztést. az MBT-k páncélozásának van egy ésszerűségi határa, amit szerintem nagyjából mostanra elértünk. Nem véletlen, hogy az Armata-nál az orszok már csak a teknőt védik igazán, a torony védelmét meg az APS-re bízzák.
Namost az Armata kilövéséhez a 130 mm-es is szerintem bőven elegendő, de megkockáztatom, hogy a jelenlegi L55a1-es is az új lőszerekkel.
A kérdés az, hogy az APS meg tud-e védeni az APFSDS-től? itt viszont annál nehezebb dolga van az APS-nek minél gyorsabb a lövedék, és/vagy minél kisebb méretű. a 140 mm-es lövedék nem csak baromi nagy, de nehezen tudom elképzelni, hogy a torkolati sebesség elérje a jelenlegi 120 mm-sét. (ha ránézek arra a 140 mm-es lövedékre, akkor nehezem hiszem el, hogy a löveg energiája hasonló arányban nőljön, mint ahogy a lövedéké)