M
molnibalage
Guest
Pedig a HTÖ-ben benne van 2,5+ éve.Az nekem újdonság, hogy a HARM rámegy a rádió parancsközlő jelre.
Hogy a Dvina fals kisugárzás taktikája annyira tetszett a szovjeteknek, hogy a Volhovnál ez automata és random volt. Ami frankó kis HARM mágnessé tette.
A HARM lényege pont az volt, hogy már a főnyalábon kívül is tudott rámenni a radarokra. Totális gamechanger volt az AGM-45/78-hoz képest.Nem mintha nem lehetne fogni, hiszen a légvédelmi rakéta is fogja és az, hogy kódolt, a HARM-ot nem érdekli, hiszen nem értelmezne, vagy zavarni akarja. Ha pedig a légvédelmi rakéta egyenesen a cél felé megy, akkor a szúk, irányított RPK nyalábban is benne lehet a HARM is. Ez idáig az elmélet. Azonban:
A szovjetek meg az EDC után jöttek rá erre arra.Szóval ez az RPK-ra rámenő HARM nekem egy kicsit gyanús.
Az SZNR cm-es hullámhosszon ment a Dvinán és a Volhovon is, 10 és 6 cm. Az RPK jel meg decimétéres volt. Mondom, Vietnám alatt meg tudták különböztetni és azt is tudták a jenkik, hogy kire ment a rakétaAz RPK jel nem teszi ki magára az azonosító táblát, hogy én egy RPK jel vagyok. Az csak egy kódolt rádió jel, amire menet közben tetszőlegesen átváltani... hát szóval erősen kétséges.
1. Akin MINDKÉT SzNR-75 nyaláb átsöpört.
2. És, ha vették a RPK kisugárzást.
Akkor tudták, hogy jön a rakéta és azt is, hogy kire.
NASAMS nem rossz rendszer, csak valami elképesztően drága a rakéta.
Ha nem aktív rakétát használsz, akkor meg elképesztően drága radar kell...
Meg ahány célcsatorna annyi CW megvilágító, ha 360 fokos tűzívet akarsz, lásd AEGIS és a jenki 3T SAM + a keresőradar.
Vagy 90 fokos tűzív, de akkor is ESA tűzvezető + keresőradar.
Valahol kifizeted az árát...