Egyrészt, Korea mióta megbízható szövettséges?
Milyen árengedményt vársz tőlük?
1000db K2 az olyan 10Mrd USD. Lőszer nélkül!
Most nem akarom újraszámolni az egészet, de nekem ez 200Mrd USD nagyságrendnek tűnik.
Pláne, ha azt vesszük, hogy egy szóval sem említették még az 500db HIMARS-ot, meg a még párhuzamosan fut minimum 2 helikopter tender!
Ha ekkora haderőt akarnak fenntartani, akkor harci heliből sem lesz elég 50-es nagyságrend! Inkább közelebb lesz az a 100-hoz!
2022-re 14Mrd USD a védelmi kiadás.
Ebben benne van a jelenlegi sereg üzemeltetési és bér költsége.
Ha a NATO által ajánlott 1/3-ados arányban fordítanak beszerzésre, akkor kevesebb, mint évi 5Mrd USD- t kellene beszerzésre költeni.
A 150-200 Mrd -os beszerzési költséget nem olyan bonyolult 5-tel leosztani.
Ez alap esetben is 30 évnyi beszerzési pénzt vinne el. Ha lényegesen eltérnek (mondjuk 50%-ig) az ajánlott költségvetési megosztástól, akkor is 20-22 év mire ezeket ki tudják fizetni!
Lehet ezen faragni, de így is a jelenlegi budget is már a GDP 3%-a (!!!!).
Ha 10 év alatt akarnák kifizetni mindezt, akkor már 6%-os GDP arányos védelmi költségvetésre lenne szükség.
Úgy gondolod, hogy a lengyel társadalom/gazdaság elbírna hírtelen egy védelmi költségvetési duplázást?
Én eddig figyeltem a lengyel bejelentéseket. Olyanra volt már példa, hogy 1-1 Mrd USD erejéig növeltek a védelmi kiadásokon, de hogy duplázzanak??!?