Múltkor utána mentünk ennek a fórumon, szerintem erősen hibás a beszerzési összeg. A németek nagyon más számról tudnak nálunk és Katar esetén is!
"Kutakodtam kicsit még a Leopárd megrendelés ügyében, a konkrét ára a járműcsomagnak egy német forrásokra hivatkozó cikk szerint 1.4 milliárd euró. (103 millió valami szimulátor. Jó olcsó az is...így volt 1.5 milliárd)
Meg kikutattam, hogy a horvátok a PZH 2000 darabját 3.4 millió euró körül vették. (41 millió 12 járgány)
Ebből ki lehet számolni, hogy a magyar csomagban (44 db Leopárd 2A7+, meg 24 db PZH 2000. Meg lízingre 12 db oktatójármű (A4) 3 hídvető és 5 mentő jármű.) a PZH-k ára kb. 82 millió euró. Szerintem a 3 hídvető és az 5 vontató meg az A4 lízing el kell férjen 18 millió euróban.
Szóval rendszeresítési költségen, (de tudtommal lőszerek nélkül!) 1.3 milliárd euró a 44 db A7-es járgány.
Egyszóval a Leopárd 2A7+ 29.5 millió eurós darab áron fut.... Elképesztően drága.
Az M1-nél a komplett csomag ár 24 misi /db.
Ha ott úgy számolunk, hogy a kb. 45,000 db (!) lőszer és az egyéb belefér egy milliárd dollárba (kötve hiszem, de jó fej leszek a Leóval) akkor kereken 20 millió dollárba került egy M1A2-es Abrams.... Az se olcsó! De sokkal olcsóbb, mint a Leopárd.
A lengyelek esetén:
"A lengyel kormány kétszázötven (250) M1A2SEPv3 Abrams Main Battle harckocsi vásárlását kérte; kétszázötven (250) AN/VLQ-12 CREW Duke ellen-IED rendszer; huszonhat (26) M88A2 HERCULES Combat Recovery jármű; tizenhét (17) M1110 közös rohamhíd; kétszázhetvenhat (276) M2 50-es kaliberű géppuska; ötszáz (500) M240C 7,62 mm-es géppuska; tizenöt (15) AGT1500 gázturbinás motor; kilencezer-százhatvannyolc (9168) 120 mm-es M865 célgyakorló, kúpstabilizált, eldobható Sabot - Tracer (TPCSDS-T) patron; négyezer-ötszázkilencvenkét (4592) 120 mm-es M1002 Target Practice Multipurpose Tracer (TPMP-T) lövedék; tizenháromezer-kilencszázhúsz (13 920) 120 mm-es M830A1 erős robbanásveszélyes páncéltörő (HEAT) TP-T patron; és hatezer-kilencszázhatvan (6, 960) 120 mm-es XM1147 Nagy robbanásveszélyes többcélú nyomjelzők. Ide tartoznak az előretolt javítórendszerek is; Pótkocsira szerelt generátorok; Common Remote Operated Weapons Station Low Profile (CROWS-LP); kommunikációs berendezések; GPS-vevők; lőszer; pót- és javítóalkatrészek; Speciális szerszámok és vizsgálóberendezések (STTE); Műszaki kézikönyvek és kiadványok; karbantartó oktatók; tüzérképző rendszerek; Tankvezető oktatók; új felszerelések képzése; Az Egyesült Államok kormányának és vállalkozóinak műszaki, mérnöki és logisztikai személyzeti szolgáltatásai; és egyéb kapcsolódó logisztikai és programtámogatási elemek. A program teljes becsült költsége 6,0 milliárd dollár. pót- és javítóalkatrészek; Speciális szerszámok és vizsgálóberendezések (STTE); Műszaki kézikönyvek és kiadványok; karbantartó oktatók; tüzérképző rendszerek; Tankvezető oktatók; új felszerelések képzése; Az Egyesült Államok kormányának és vállalkozóinak műszaki, mérnöki és logisztikai személyzeti szolgáltatásai; és egyéb kapcsolódó logisztikai és programtámogatási elemek"
A lengyelek meg konkrétan most szerződnek 2.3 milliárd dollárért 180 db K2-re, ami 12.8 millió dolláros darab ár, így háborús időkben....
www.defensenews.com
South Korean officials say major sale of weapons to Poland is imminent
The Polish government is reportedly discussing the acquisition of K-2 tanks from Hyundai Rotem, FA50 light attack aircraft from KAI, and K9 self-propelled artillery from Hanwha under a long-term arrangement.
www.defensenews.com www.defensenews.com