Leopard 2

Videóval megerősítve: DM53A1-est kaptak az ukránok a Leopardokhoz.

Végre ez is megerősítést nyert. Kíváncsi vagyok a DM53 vs. Relikt meccsre. Utóbbiról nagyon állítják az oroszok, hogy elegendő a német lőszer ellen is.
Bár van egy olyan érzésem, hogy az oroszok főleg tüzérséggel és irányított rakétákkal fogják meghentelni őket.

Végre ez is megerősítést nyert. Kíváncsi vagyok a DM53 vs. Relikt meccsre. Utóbbiról nagyon állítják az oroszok, hogy elegendő a német lőszer ellen is.
Bár van egy olyan érzésem, hogy az oroszok főleg tüzérséggel és irányított rakétákkal fogják meghentelni őket.
A háború tanulsága: extrém ritkák a tank-tank elleni ütközetek! Ezért sem kell ide 130-as löveg!
Tüzérség, pct. fegyverek és drónok okozzák a veszteségek 80-90 százalékát.

Az APS megléte fontosabb, mint a nagyobb átütő erejű löveg.

A háború tanulsága: extrém ritkák a tank-tank elleni ütközetek! Ezért sem kell ide 130-as löveg!

Ezzel egyet tudok érteni. Ráadásul épített terepen, vagy erdőben kifejezeten hátrány egy hosszú lövegcső.
Ezért maradt a Merkava IV is a rövidebb L44-es kaliberhossznál.
A 130/140-es ágyúk szerintem jóval hosszabbak lehetnek a 120/L55-nél is. Pedig már az se jó minden hova.

Ezen a tanulságok, tapasztalatok alapján egyre inkább jó ötletnek tartom a LYNX-120 koncepciót!
APS van rajta, tüzérségi lőszer bírja annyira mint egy MBT. Harckocsi löveggel kilőhető, de az meg ritka eset lesz egy harcmezőn.

Ezzel egyet tudok érteni. Ráadásul épített terepen, vagy erdőben kifejezeten hátrány egy hosszú lövegcső.
Ezért maradt a Merkava IV is a rövidebb L44-es kaliberhossznál.
A 130/140-es ágyúk szerintem jóval hosszabbak lehetnek a 120/L55-nél is. Pedig már az se jó minden hova.
Hát a RM 130-as L51-es.

Hát a RM 130-as L51-es.

Lesz az még hosszabb is, ha a kezdő sebességet akarnak növelni. Pár példa:
Német:
120/L44=5280 mm
120/L55=6600 mm
130/L51=6630 mm (Én L52-est találtam a forrásokban amúgy, akkor meg 6760 mm)
Francia:
120/L52=6240 mm

Angol:
120/55=6600 mm

Orosz:
125/L48=6000 mm

A 140 mm-s ágyúnak nem találom az L számát, de nem hiszem, hogy rövid lenne.
A régi 140 mm-s ágyúval szertelt leopárd 2 ilyen volt:
iu

Lesz az még hosszabb is, ha a kezdő sebességet akarnak növelni. Pár példa:
Német:
120/L44=5280 mm
120/L55=6600 mm
130/L51=6630 mm (Én L52-est találtam a forrásokban amúgy, akkor meg 6760 mm)
Francia:
120/L52=6240 mm

Angol:
120/55=6600 mm

Orosz:
125/L48=6000 mm

A 140 mm-s ágyúnak nem találom az L számát, de nem hiszem, hogy rövid lenne.
A régi 140 mm-s ágyúval szertelt leopárd 2 ilyen volt:
iu
Ami mellette parkol az micsoda?

ez pl fake, ha vki már találkozott volna vele

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Megtükrözött, mert a Leopárdnak jobb oldalt ül a sofőr és bal oldalt van a lőszertárolója. És még a torony hátulsó részében tárolt lőszer és blowout panelja is baloldalt van.

Amúgy ez nem egy háború? Itt nem az a cél hogy elpusztítsák az ellenséget? Úgy vergődik mindenki ezeken a Leopárdokon mintha nem nézték volna ki a ruszkikból hogy ki tudnak lőni nyugati harckocsikat. Pedig 80 éve erre készülnek. Több bizodalmat elvtársak több bizodalmat

Szerintem Én és még jó néhányan kinéztük. Aztán Szíriában be is igazolódott a véleményünk.
De ugye az ellen vélemény az volt, hogy "1 elemes szűk minta" stb....
Nah, most éppen a NATO kiképzet, Európai személyzet használja a nagyrészt felújított, a marketingesek és pár rajongó szerint wunderwaffe Leopárdokat. És láss csodát. Egyelőre úgy néz ki, hogy pont akkora a túlélési esélyük, mint a szintén 40 éves, lenézett orosz vasaknak. Ki hitte volna :rolleyes:

Szerintem itt inkabb arrol van szo, hogy tobben azert IS varjak a harcba dobott illetve kilott Leok kepeit es videoit, mert ez azt jelentene, hogy az ukranok elinditottak a honapok ota csapbol IS folyo tamadasukat.
Meg azért mert mi is leokat vettünk és inkább egy ukrán leo lángoló roncsát szeretnénk látni ( nem szeretném személy szerint mert emberek korombeliek halnak meg pár balfasz miatt ) és nem magyaret o_O

Szerintem Én és még jó néhányan kinéztük. Aztán Szíriában be is igazolódott a véleményünk.
De ugye az ellen vélemény az volt, hogy "1 elemes szűk minta" stb....
Nah, most éppen a NATO kiképzet, Európai személyzet használja a nagyrészt felújított, a marketingesek és pár rajongó szerint wunderwaffe Leopárdokat. És láss csodát. Egyelőre úgy néz ki, hogy pont akkora a túlélési esélyük, mint a szintén 40 éves, lenézett orosz vasaknak. Ki hitte volna :rolleyes:
Amúgy szerintem ezek az emberek nagyrészt csak a te fejedben léteznek. A nagy része azt mondta a fórumnak hogy ezek ugyanolyan fogyóeszközök mint a többi, kb Dudi az egyetlen aki azt állította hogy ugyanolyan fogyóeszköz mint a többi csak jobb érzékelőkkel. Ez a te elmédben transzformálódott arra amit leírtál.

Úgy vergődik mindenki ezeken a Leopárdokon mintha nem nézték volna ki a ruszkikból hogy ki tudnak lőni nyugati harckocsikat. Pedig 80 éve erre készülnek. Több bizodalmat elvtársak több bizodalmat

A Leó 2-est sokan teljesen alaptalanul agyonhypeolják, közben nem olyan nagy szám, nem jobb más ország harckocsijainál, sőt nem önálló, saját kútfőből tervezték nem egy részegységét, és ezentúl vannak súlyos tervezési hibái, mégis az orosz harckocsikat szidják, meg az Abrams-et. Ilyenkor egy idő után kialakul egy hangos ellentábor, jelen esetben jogosan.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Tank illetve kb. minden más ellen a legjobb fegyver a tüzérség. Egy Leopard 2A8 árából kijön vagy 4 ATMOS. Honvédelem szempontjából inkább tüzérséget kell jobban megtolni, nem tankok számát növelni.

Szerintem olyan sajtóvisszhangot kaptak az Ukrajnának átadott Leopárdok, hogy az oroszok is hatványozottan rápörögtek a témára. Azaz minden egyes kilőtt példánynak népünnepélyt fognak csapni, és bizonygatják, hogy egy fogatlan oroszlán (vagyis leopárd). És nyilván arra is rámennek, hogy minél többet lőjenek ki. "T-72? Oplot? Kit érdekel. No de a Leopárd, az igen!"
Inkább az lehet az észszerű magyarázat, amit sokan mondanak: ezen a harctéren kisszámú bevetett csúcstechnikával nem lehet érdemi eredményeket produkálni.