Lézeres légvédelmi rendszerek

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
17 407
23 345
113
Egy nagyobb méretű parabola formályú ezüstükörrel ??? pl külső megvilágítás rásegítéssel a nap erelyére el lehetne kb vakítani egy 4 km re tetszőleges merőleges. vagy a naphoz viszonyított szektorban ? egy kis közepes méretű dron vagy kvadrocopter optikáinak elvakítása megoldható e ? elméletbe kivitelezhető e ? viszonylag egyszerű (netán civil piacon fellelhető termékeket is használva felhasználva.) ? ezt az elvakítást végezhetné automatika. kamerarendszerrel párosítva ? és egyéb figyelő megfigyelő rendszer adataihoz (részadataihoz) hozzáférési lehetőséggel.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
17 407
23 345
113
Hátránya lenne egy ilyen eszköznek hogy nem semmisíti meg a célegységet csak a küldetését teszi tönkre. (ami egy nagy cél egyébként.)
további hátrány a naphoz viszonyított kötött alkalmazhatósági/ bevethetőségi zóna de láncként vagy telepként történő telepítése esetén ez nem probléma. mert több egység több napállásra is tályolható több földralyzi ponton mélységbe is eltőlhatóan...) de több összedolgozva extra fényforrásssal tovább növelhető hatékonyságuk. (a különböző izzók fényforrások (akár oriási fényességgel égő harcsászati anyagok (termit foszfor) fényének rásegítésével. "kémiai fényrásegítés" lehetőségével) több fénytartományba/fényspektrumba)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
17 407
23 345
113
a leglóvésabb a fókuszlenycse lenne (alappanyag csiszolás) szerintem a fent felvázoltaknak. nagy és finom mozgásra 2 külön rendszert alkalmaznék. (a finom akár pásztázó a cél környéke is is vakítva. lél mozgását lekövetve. (oda finom mozgatás szükséges mert a távolság miatt kicsi a szögmozgás.) a nagyrendszer meg kb tök mindegy milyen csak működjön.

vékülis egy láncbatelepített filléres eszközök (gombos) lehetnének. telepítésükkel nem kellene spórólni a gyors gyártható és egyszerű szerkezet miatt.

a küldetést sikertelenítí az ellenfélnek célját nem éri el. meg nem semmisítik az eszközt. de arra lehet más eszközt alkalmazni. ez viszont emberi felügyelet nélkül szinte bárhol ott lehet. egy operátor szerintem több tucatot elmüködtet (riasztásba meg úgyis ott lessz mindenki vátlás pk stb.)
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
3 746
6 775
113
Sky Warden: Az MBDA légvédelmi rendszere az Enok platformon mutatkozik be

Az MBDA a berlini ILA nemzetközi légi- és űrhajózási kiállításon mutatja be először Sky Warden NNbS néven a drónok elleni közeli és közelharci védekezésre szolgáló új fegyverrendszert.

Az új rendszerhez a meglévő, bevált komponenseket harmonizálták és integrálták egy fegyverirányító rendszerbe. A teljes rendszer olyan könnyű maradt, hogy platformként egy rendkívül mobilis, taktikai járművet lehetett választani. Berlinben a Sky Warden NNbS-t egy védett 4×4 kerekes Enok 9.5 járművön mutatják be.

Annak érdekében, hogy optimálisan tudjon fellépni a fenyegetés spektrumával szemben, az MBDA különböző effektormegoldásokat kombinált. A szükséges pontosságot és tűzerőt egy nagyenergiájú lézeres effektor, valamint a SADM és MISTRAL irányított rakéták biztosítják.

Az MBDA szerint a lézerrendszer a haditengerészeti lézerrendszer technológiáit, alkatrészeit és tudását használja fel. A kis drónok elleni harcra szolgáló SADM (Small Anti Drone Missile) rakéta a jelenleg bevezetés alatt álló Enforcer rakéta technológiai alapjait használja. A piacon kapható MISTRAL irányított rakéta különösen alkalmas a nagy mozgékonyságú felhasználásra nemcsak a nagyobb drónok ellen, hanem a levegőből érkező fenyegetések széles spektruma ellen is, hatótávolsága, mozgékonysága és gyors célba találása miatt.

A hatások kombinációja a nagyfokú mobilitással kombinálva jelentősen hozzájárulhat a katonák védelméhez a légi fenyegetésekkel szemben.

"A légi fenyegetések elleni védelem kritikus fontosságú a küldetés sikeréhez és a terepen lévő katonák védelméhez. A Sky Warden NNbS-sel hatékony fegyverrendszert kínálunk a Bundeswehrnek a pilóta nélküli légi rendszerek elleni védelemhez" - jegyezte meg Guido Brendler, az MBDA Németország értékesítési és üzletfejlesztési vezetője.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
29 941
56 998
113
Lockheed Martin delivers 300-kilowatt laser to Defense Department

IFPC-HEL.png