1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Lockheed Martin F-35 Lightning II

Diskurzus a(z) '5. generációs, vagy afölötti vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Ahogy a fegyverkezést elnézem, 2026-ra maximum sárkányrepülő kell...... :)
   
 2. Roni

  Roni Well-Known Member

 3. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Python, zotyek78 and fishbed like this.
 4. jani22

  jani22 Well-Known Member

 5. comandante

  comandante Well-Known Member

  wolfram likes this.
 6. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az publikus,hogy mekkora a gép belső térfogata(és mekkora egy F-16 Block 50/52 belső térfogata)?
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nincs leírva sehova, mert teljesen lényegtelen adat - kivéve az F-22 rejtélyes szerkezeti tömegének hátterét keresve - de mivel elég részletes háromnézeti metszetrajzok vannak ezért a gépek 3D modelljét megcsinálva kb. 1-2% pontossággal megkapható. Csak meg kell csinálni...
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Abból látszana,hogy milyen nagy is ez a gép.
   
 10. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Nem rejtélyes az. A magyarázat, hogy ez még hidegháborús gép, ebben még van anyag rendesen. Mert régen mindenjobbvót', tudod. :D
   
  borisz likes this.
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Még ahhoz képest is nehéz a Raptor.
   
 12. borisz

  borisz Well-Known Member

  Páncél?
   
 13. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  A Raptor a csillaghajtómű és az álcázóbrendezés miatt nehéz... :)
   
 14. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Ha komolyra fordítom, szerintem a kelleténél több titánt (ami a legnagyobb sűrűségű a gépen jelentősebb mennyiségben alkalmazott szerkezeti anyagok közül) használtak. Hogy miért, azt nem tudom. Talán megmunkálási gondok miatt. Vagy a titánötvözetek helyett acélt és ezt nem vallják be.
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Max a két hajtómű közt van titán páncél.

  Nekem is eszembe jutott,hogy acélt építettek be de nem a titán hanem az alu helyett.
   
 16. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Az is elképzelhetőnek tűnik.
   
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ha a kelleténél többet, akkor pont könnyebnek kéne lennie a gépnek. Az F-15 könyvben részletezem, hogy önmagában az F100 nem tette volna világbajnok géppé az F-15-öt, de feltételezve, hogy minden ami titán az lehetne acél is. Idézek. Vagy, ha kompozit helyett kellett több titán, akkor is lehet tömegnövekedés. Volt ilyen elem, aminél végül ez volt, de ez legfeljebb néhány száz kg lehet.

  A titán használata, mint szerkezeti anyag nem volt újdonság, de az F-4 Phantom II sárkányszerkezete csak ~9% titánt tartalmazott. Az F-15A-nél ez az arány elérte a 25,8%-ot. Az F-15 esetében forrásoktól függően 32,8%, de egészen szélsőséges 40%-kal is találkoztam. Ez utóbbi nyilvánvalóan téves. Mivel a 25,8% volt a legtöbb estben említve, ezért ezt tekintem mérvadónak. A fent látható összehasonlító diagram egy RAND tanulmányból származik – mellékletek között megtalálható – a benne feltüntetett arány valószínűleg az F-15E-re vonatkozik. A diagram félrevezető, hiszen az F-15A/C és F-15E gépek belső szerkezete nem egyezik meg, ezen felül az Strike Eagle a ’80-as évek közepén született és nem a hatvanas évek végén. A csapásmérő Sasban felhasznált szerkezeti anyagok aránya kismértékben különbözik a feladatkörből adódó nagyobb igénybevételnek köszönhetően.[1]


  Az F-15 esetén nem véletlen van ~25% – ez tömeg százalék – a sárkányszerkezetben, részben ez biztosította az akkoriban páratlan teljesítményt. A gép üres tömege ~12’500 kg, de ebből a két hajtómű tömege 2 x 1’700 kg-ot tesz ki, tehát a sárkányszerkezet tömege valahol 8’000 kg táján lehet. Több száz kilogrammot bizonyosan kitesz az elektronika, a segédberendezés ház és egyéb nem szerkezeti vagy teherviselő elemek össztömege.


  Attól függően, hogy körülbelül 8 vagy 9 tonnára fajlagosítunk, a repülőgépbe cirka 2-2,25 tonna titán vagy titán ötvözet van beépítve. Képzeljük el, hogy milyen lenne a Sas teljesítménye, ha titán helyett hagyományos szerkezeti anyagot, acélt használnak. Tételezzük fel eme gondolatkísérletben, hogy az acél képes minden funkciót ellátni, amire a titánt szánták. A 2-2,25 tonna titán helyett nagyjából 4 tonna acélt kellene beépíteni, tehát a gép üres tömege 1,7-1,8 tonnával növekedne. Ezzel az F-4 Phantom II üres tömegét közelítené, erősebb hajtóművekkel, de eltérő aerodinamikai koncepcióval. Valószínűleg még így is jobb manőverező-képességgel bírt volna a Sas, azonban közel sem lett volna az a brutális csúcsvadász – és mind a mai napig az – ha nem használnak ilyen mértékben a titánt.


  [1] http://www.f-15e.info/joomla/hu/technology/airframe/60-airframe-in-general
  Ez a forrás vélhetőleg pontatlan, az F-15A/C gépekre vonatkozó arányt tartalmazza. A mellékletek között az R11 Segment 11 dokumentum is fenti gyanúmat erősíti meg.


  Nem építenek páncélt gépekbe az A-10 és Szu-25-öt leszámítva, kivéve a kéthajtóműves gépeknél a hajtóművek közötti tűzálló "falat".
   
 18. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  A több alatt azt értem, hogy talán vastagabb titánelemeket kellett használniuk. Az acélon kívül, amiből elvileg csak minimális mennyiséget használtak, a titánötvözetek sűrűsége a legnagyobb az ennél a gépnél használt szerkezeti anyagok közül. Ergo, ha többet kellett használniuk, mint tervezték akkor a gép üres tömege is nőni fog.
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  ???
  A titán sűrűsége mióta lett nagyobb az acélnál?
   
  Nagy Csaba and Nemerson like this.
 20. borisz

  borisz Well-Known Member

  Elfogytak az ötleteim. :(
  Hacsak nem a bevonat dög nehéz.
   

Ezen oldal megosztása