1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Lockheed Martin F-35 Lightning II

Diskurzus a(z) '5. generációs, vagy afölötti vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Az elképesztő lemaradás emellett a pilóták repidejében, az alkalmazott takitikában, az AWACS, tanker és egyéb platformok hiányából fakadt és még részben ma is fennáll.
  Lehet most nekik akármilyen, csillivilli Szu-35/57, ha nem ül benne Red Flag gyakorlattal rendelkező pilóta, nem támogatja olyan összetett AWACS/műholdas/adatátviteli hálózat, nincs annyi repórája és nem tudja, hogy otthon a család biztonságban és jólétben van.
   
  rudi and Hpasp like this.
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az ESA radar nem döntő...? Brutálisan sokat jelent a mecha legyezésben célkövetés szerint. Ráadásul az orosz ESA radarok mechanikusan is kitéríthetőek, tehát az F pole során részben távolodni is tudnak a céltól. Hoppá, ilyet a jenki nem is tud.

  A '80-as évek típusának hívni szovjet szemmel a MiG-21bisz-t több, mint meredek, mert a '80-as évek közepén tömeges volt a MiG-23ML és MLD és volt már MiG-29 9.12 sőt, 1987-től 9.13 is. Szu-27Sz 1987-től full képességű volt, ahogy a 29-es család is AAM fronton.

  Az AIM-9L magas aránya csalóka. Falklandon, ahol az ellenséges gépet utánégető nélkül a hatótáv szélén repültek úgy, hogy csapásmérő bevetést toltak, esélytelen volt légiharcot kezdeményezni a szubszonikus Harrierek ellen. Infracsapda semmi az argi gépeken. Így könnyű a 84%-ot elérni.

  Az ODS-t nézd meg volt, hogy 5 db (!) rakéta kellett egyetlen MiG-25-höz. Izé. És nem azért, mert sok műszaki hiba volt. A chaff és flare működött bizony, meglepően jól annak ellenére, hogy papíron egyiknek sem kellett volna már annyira.

  Semmit nem vettek vissza. Az F-22 és F-35 RCS-e szemből hozza az F-117-es szintet. A kínai gépekről nemigen van még modellezett adat sem, a Szu-57 meg jelenleg techdemó, ergo nem referencia.

  Nincs az a trend, amit felvázolsz. Csal az optikád, kicsit erős a wishful thinking és adatok mellőzése csak azért, mert a PAK-FA esetén jön a "de látszik a kompresszor".

  Hát igen. De így nézve akkor az USA erőihez képest mindenki nyeretlen kétéves, de főleg USAF-hoz. Az ember megnézni a gépeket, és amikor 200-400 órát tekernek bele egyetlen vadászgépbe évente, akkor kijön az, hogy gyakorlás szintjén értelmetlen bárkit hozzájuk mérni kb. az IAF-et leszámítva.
   
  fishbed likes this.
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mekkora a valós találati aránya az R-77-nek?Értem én,hogy az AMRAAM-nak jó(bár az AIM-9-ről nem győztek meg a számok meg a szíriaia esetből kifolyólag)de sehová nincs írva,hogy nem lehet ugyan ilyen jó az R-77-nek.No meg mire is indítgatták azt a rendeteg AMRAAM-ot?A célgépek kétharmada annyira elavult volt,hogy szinte már alkalmatlan arra,hogy belevegyük az AMRAAM valós képességeit mutató bármilyen témába.
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Egyetlen esetből extrapolálni nettó hülyeség. Ez kb. olyan, mintha kiválasztanám az AIM-9L/M-nél az az egy esetet, amikor nem talált. A többi 100, meg amikor igen, akkor le van szarva.
   
 5. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  A gyakorlat is azt mutatja,hogy az USAF és az IAF olyan szinten van,hogy hozzájuk képest a többiek bizony a nyeretlen kétéves szintjén vannak-vagy még ott sem.
   
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem létezik a világon olyan repülő amit csak szemből lát az ellenség,oké,hogy ez a legveszélyesebb irány de csak ennek az egy iránynak a figyelembevételével nem lehet objektíven megiítélni egy gép teljes "lopakodó" képességét.
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem abból exportálok.Csak azt mondom,hogy a világ egyik legmodernebb IR rakétáját is nehéz helyzetbe lehet hozni infracsapdával.Ettől nem lesz mindenható az infracsapda de jól mutatja,hogy az IR rakéták ellen jóval többe sélyed van mint a radaros rakétákkal szemben.
   
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az a szíriai eset arra világít rá nagyon jól,hogy mennyire könnyen korlátozható az IR rakéták hatékonysága(még a legmodrnebbeké is)a radaros rakétákkal szemben.
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem, egyáltalán nem mutatja azt, mert egyetlen eset alapján jelented ki. AIM-120-at eddig kinematikailag tudták lenyomni és egy db sejthető beaming siker van, ahol a beaming lehet, hogy egyben kinematic defeat is volt.

  A statisztika alapjairól nincs fogalmad úgy látom. Tipikus cherry piciking és végtelenbe extrapolálás kombója, amit előadsz.

  Hogyan?
  • 1 db rakétát indítottak.
  • Nem tudni, hogy milyen paraméterek közöt.
  • Ezzel szemben hány db AIM-120 referencia van? Milyen ellentevékenységgel?
  Komolyan mondom, hogy a falnak megyek tőled. Vagy akkor linkeljem be az AIM-9X tesztlövészeteket, ahol manőverező infracsapdázó gépeket telibevert a harci rész nélküli rakéta?
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Csak ez az egy eset létezik amikor IR rakéták találatát kerültek el infracsapda használatával?Ez csak egy eset a sok közül viszont pont az a intő jel benne,hogy az egyik legmodernebb IR rakéta állt szembe a fene se tudja milyen korú infracspdával(de nyilvánvalóan nem a legmodernebbel).
   
 11. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  99-ben 9db AIM-120 AMRAAM-ot indítottak, ebből 2db hibázott (22%), 7db találatot ért el (78%).
  A célok minden esetben a korabeli legkorszerűbb keleti export technika volt, szerb MiG-29A, hasonló üzemeltetési szinten mint a korabeli Kecskeméti gépeink.
   
 12. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Ha az angol megy, akkor érdemes lenne elolvasni ezt.
  http://www.mediafire.com/file/v7eb98xxh39583u/OAF_Dogfight_Debriefs.pdf

  Imhol a véres valóság a légi bemutatók xg manővereivel szemben.
  Konklúzió -> AMRAAM megy -> MiG-29 leesik.
   
  rudi likes this.
 13. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Csak egy kérdés.A szecskaszórás elvileg ugyanúgy hatnia kéne az ARH rakétára,mint a fáklya az IRre,vagy nem?
   
 14. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Ha mesterséges állócél (chaff) szórásra gondolsz, akkor az a doppler radarok elterjedése óta felesleges.
   
 15. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member


  Csak mint érdekesség, a 2007-óta (sajnos) változatlan Raptor demoban is 7.5g a maximum. Így komfortosabb a húzott forduló végén még egyből belerántani egy ugrást, aminek a végén rögtön egy átnyomás és abból egy legyező jön.
  Szerintem, látva a fordulóból itt is egyből indított ugrást és abból a szűkített loopingot, az F-35 demo se fogja elérni a 9g-t.

  Az oroszoknál Bogdan a Szu-35-ösbe 9g-s 360 fokot húzott, majd az abból egy láthatóan "szusszanásnyi" szünetet beiktatva indította a függőleges figurát. A gép többet is bírna, a pilóta viszont nem.
  A Rafale demo-k évek óta 10g-s húzott fordulókkal mennek, jóval több is a kiengedett botos "megpihenés", de ott ez kell a gépnek is, hogy erőt gyűjtsön. És természetesen a 10g se konstans.
  Talán a Eurofighter Typhoon demo pilótái azok, akik magukat sem kímélve a 9g után egyből belerántanak a függőleges manőverbe. Ehhez persze trükközni kell, mert a szoftver nem engedi a 9g átlépését. A hajtóművek meg nem engedik, hogy az adott sebességen 9g alá csökkenjen a túlterhelés. Így a 9g-nek mondott konstans 360 fok után nyilván képtelenség lenne változatlan sebesség mellett úgy belerántani a botba, hogy ne emelkedjen tovább a túlterhelés.
  Ezért aztán a 9g-s manőverek ott is kb 6-7g-vel mennek, csak a bevitel-kivitelnél van 9g-s látványos rászűkítés.

  A Raptor agyonmechanizált hatalmas szárnyfelülete és az egészen a gép orra hegyéig előrenyúló örvénygeneráló LERX miatt egy "laza" 7g-s konstans forduló is elképesztően látványos tud lenni.
  Az F-35-nél nem különben.
   
 16. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  '80-as évek végén az NMK területén állomásozó légierő "szerintem is" lazán lenyomta volna az Olasz-Osztrák-NSzK gépeket.
  Mondjuk már nem lett hová leszállniuk az Olasz-NSzK Tornádók csapásai után...

  FÚÚÚ mekkora OFF ez itt.
  :oops:
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  Zavart érzek az erőben.A MIG-29A 99-ben már elavult gép volt és ez teljesen független mindentől.
   
  fedett_mókus and fip7 like this.
 18. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Miért lett volna elavult?
  :eek:

  Csúcs légi-bemutatós teljesítmény, díjak - stb.

  Valós légicél szembe támadási lehetőség + sisak célzós R-77.
  (nyugat-németek lefosták a bokájukat amikor kipróbálták)

  Legalábbis akkoriban ezek a szövegek mentek...
   
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Te is tudod,hogy ez nem igaz(az más kérdés,hogy akkor is tudtuk-e,hogy ez mind nem igaz).
   
 20. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Hpasp

  Gondolom a Jugóknak is volt AWACS meg EW gépük amit bevetettek a műveletek során ;)
  És véletlenül sem volt a NATO létszám fölényben egyszer sem :rolleyes:
   

Ezen oldal megosztása