1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Lockheed Martin F-35 Lightning II

Diskurzus a(z) '5. generációs, vagy afölötti vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. borisz

  borisz Well-Known Member

  Ja, leginkább rájuk gondoltam. Kell nekik egyáltalán? Mármint valójában.
   
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Kire vonatkozik a kérdés?
  A USMC szeret mindent maga megoldani még akkor is, ha annak semmi értelme. Az én szememben a VTOL eleve egy evolúciós zsákutca...
  Bár néha egész érdekes ötleteik is vannak. Pl. long range fire support a drága Zumwalt helyett deck-re tette HIMARS-sal...
   
 3. emel

  emel Well-Known Member

  Mindenkinek lehet róla véleménye, de ezt leginkább ők dönthetik el annak alapján, hogy milyen konkrét feladatokat szán nekik a Pentagonon keresztül a politika. Ha pár hónap múlva partra kell szállniuk mondjuk Iránban vagy csak É-Koreában, akkor biztos kell nekik. Ha csak Szomália vagy D-Jemen a célpont, akkor meg nem ... de ki mondja meg hosszú évekre előre a célt 100% biztonsággal?!! Ők meg persze szeretnének mindenre felkészülni, hiszen a bőrükre megy a játék ...
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A probléma az, hogy Szomália ellen overkill, ha meg komolyabb ellenfél van, akkor meg ott a US Navy, mert a USMC saját hajói nem képesek megoldani a légvédelmet. Ahol US Navy van, ott van CVN és Super Hornet és lesz F-35C, meg AEGIS + AB rombolók. Akkor mi a túrónak kell méregdrága F-35B, ami cserébe még meg is nyomorította az A és C változatot sőt, még az partraszálló hajókat is, ahol két (?) egységnél nincs well deck sem...
   
 5. emel

  emel Well-Known Member

  Ez teljesen így van, csakhogy ezt a meccset a Pentagonnak kellett volna lejátszani parancsuralmi módszerekkel már az F-35 kifejlesztésének kezdetén!! Magyarán: "Tessék tudomásul venni hogy nem csinálunk a másik két fegyvernem gépéből egy nyomoroncot a Tengerészgyalogság kedvéért!! Szuperszonikus ÉS VTOL ÉS stealth-gépre pedig nincs elég KÜLÖN pénz!! Ha kemény erőszakos partraszállásnak néztek elébe akkor úgyis megy veletek a NAVY java hordozóstól-mindenestől, azoknak meg nem kell VTOL-gép, viszont lesz minőségi szuperszonikus stealth-gépük a partraszállás támogatására meg légvédelmük is!! A ti dolgotok annyi hogy kimásszatok a partra, EHHEZ kérhettek bármit!! Értettem??!! Akár igen, akár nem, eddig mindenkit meghallgattunk, de a döntés megvolt, vita vége, LELÉPNI!!"
   
 6. borisz

  borisz Well-Known Member

  Igen, az USMC-re
   
 7. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Nos, én úgy látom, hogy a legtöbb igazán pénznyelő projekt az USMC térfelén bukkan fel. Ők a hibrid ötvözete a US Navy + US Army + USAF haderőnemeknek, enneg megfelelően ők folyton mindent tudó öszvér rendszereket akarnak. A Pentagon igyekszik azért rendesen szabályozni ezt, hiszen azért van nekik korábban az US Army részére kifejleszett Cobra helikopter leszármazottja és M1 Abrams harckocsi is, vagy gondoljunk a US Navy F/A-18-asaira akár, de ettől függetlenül tényleg egyfajta párhuzamos világként működnek a túlkomplikált rendszereikkel.
   
  Nagy Csaba, Python and molnibalage like this.
 8. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  És azt is érdemes hozzátenni, hogy mindezzel el is vágták ezzel magukat a többi haderőnemtől vagy fél évszázadra - az USAF kategorikusan kijelentette, hogy még a NAVY-val sem hajlandóak szövetkezni a következő gépükkel kapcsolatban, mivel az egész F-35 program lényegében arról szólt, hogy mivel a légierő kapta a legnagyobb pénzt a harci gépre, erre rápiócáskodott a másik kettő haderőnem a saját igényeivel, amire amúgy nem lett volna keretük.

  A next genben teljesen külön utas lesz mindhárom haderőnem, max. a hajtómű lesz közös (MARINES meg álmodhat új gépről az évszázad közepéig legalább).
   
  Nagy Csaba likes this.
 9. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 10. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

 11. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  wolfram and pöcshuszár like this.
 12. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  wolfram likes this.
 13. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  U.S. Air Force conducts first-ever F-35 shipment via air transport

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  "The U.S. Air Force has conducted first-ever F-35 Lightning II wing removal and shipment via air transport.

  According to a statement released by the Air Combat Command | Air Force Materiel Command, an F-35 Lightning II fighter jet was delivered by air into a C-17 Globemaster by 96th Logistics Readiness Squadron to Hill Air Force Base, Utah.

  “The $200,000 four-year project culminated in the transport of the aircraft to Hill AFB, Utah. It will become the Air Force’s first F-35 aircraft battle damage trainer at Hill Air Force Base,” added in the statement.

  The F-35 Lightning II’s family is comprised of three aircraft variants. The Air Force’s F-35A variant will complement its F-22A fleet and is expected to replace the air-to-ground attack capabilities of the F-16 and A-10. The Marine Corps’ F-35B variant will replace its F/A-18 and AV-8B aircraft. The Navy’s F-35C variant will complement its F/A-18E/F aircraft.

  The F-35 is designed to provide the pilot with unsurpassed situational awareness, positive target identification and precision strike in all weather conditions. Mission systems integration and outstanding over-the-nose visibility features are designed to dramatically enhance pilot performance."
   
  fishbed likes this.
 14. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  molnibalage:

  Korrekt lett a cikk a "magyar" F-35-ről. Gratula.
  Egyetlen megjegyzés: AESA radart már nem csak az F-35 ad exportra. Ez egy kicsit félreérthető...
   
  comandante likes this.
 15. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

 16. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Ez csak fotóbót'. ;)
   
 17. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Yup, az elrendezés a lényeg! Fénykép még nincs kinn
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  De ez semmire nem jó.hogy oldod a bombát ha ott a ket AMRAAM?Egyáltalán hová van rögzítve a két AMRAAM?Ez még fotóboltnak is gyenge.
   
 19. migfun

  migfun Well-Known Member

  @molnibalage
  Az F-35 cikkhez, hogy az F-102 látott éles bevetést, a török gépet le is lőtte a görög F-5A. Sajnos a kedvenc görög linkem már nem él, ahol a leírás volt, így nem tudom linkelni...
   
  fishbed likes this.
 20. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Na jó, de itt csak annyit csinált a "művész", hogy a fegyveröbölben lévő bombamakett tetejére odaszerkesztette a két rakettát. Persze ha megcsinálják majd, talán a Block 5 verziónál, akkor nyilván kb. ott lesznek majd, mivel ott van hely, de mélyebben, a mostani bombamakett helyén. Ha így lennének, mint a képen, akkor nem is lehetne bezárni a bombakamra ajtaját.
   
  Python likes this.

Ezen oldal megosztása