1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Lockheed Martin F-35 Lightning II

Diskurzus a(z) '5. generációs, vagy afölötti vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Az Orbán Flóra ügyben Demeter nyilvánosságra hozott adatokat és nem tájékoztatott. Ha csak annyi hangzott volna el, hogy felmerült a gyanú, hogy egy bizonyos kormánytag katonai gépen utaztatta a családtagját nem hivatalos okból, melynek a kivizsgálását kérni fogja az illetékes szakbizottságtól, akkor az pont még megfelelő lett volna politikailag és jogilag is. Demeter sajnos a kevéssé tájékozott emberek magabiztosságával szaladt bele a késbe.
   
 2. jOkA

  jOkA Well-Known Member

  Ennek a levélnek az a lényege, hogy nyílvánosan nem mondhat semmit, de ha akarja akkor betekinthet az iratokba mert "joga és lehetősége" van hozzá.
   
  arcas and zsolti like this.
 3. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Érdemes az egész levelet elolvasni, mert az elején fel is sorolja, mely infók azok, amibe beletekinthet egy ogyk, viszont nem nyilvánosak.
  (alkatrész ellátottság, harckészültség szintje, pénzügyi megállapodások feltételei, stb...)
   
 4. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

 5. arcas

  arcas Well-Known Member

  Bevallom, ezene a képen a beton és környéke tetszik a legjobban...
   
  fip7 likes this.
 6. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

 7. arbalest

  arbalest Well-Known Member

 8. emel

  emel Well-Known Member

  1. Nem volt nyilvános ki tud és mit tud, így nem volt miről "nyivákolni" (míg egy iraki pilóta ki nem "kézbesítette" Izraelbe a MiG-21F-13-at, még a pontos típusjelzést is csak a "titkosítottak" ismerték, mindenki mással csak egy fedőnevet közöltek - pl. "Fényes"!!, a civilekkel még azt se) :)
  2. Nem volt internet sem, nem volt hol "nyivákolni"!! :D
   
 9. emel

  emel Well-Known Member

  Nehogy már azt képzeld, hogy ha AKTÍVAN így működne pl. az exportált F-35-ök vagy AMRAAM-ok fölötti ellenőrzés, akkor azt előzetesen a vásárló orrára kötnék!! Soha senki meg nem tudná a gyártón és a felügyeletet adó kormányszerven kívül, elektronikában és szoftverben simán el lehet rejteni ilyen lehetőségeket. Ha bármiért nem működik valami (radar-üzemmód, vagy pl. nem indul a rakéta), simán rámondhatnak bármilyen műszaki hibát vagy az ellenséges zavarást okként, úgyis a gyártótól jönnek majd kivizsgálni a problémát, azok meg azt mondanak ami nekik jó. Mikor anno egy harcászati gyakorlaton egy magyar 21MF-géppár elfogott egy Szu-24-et (olyan titkos volt hogy még fedőnevet se kapott, így rádión se tudták jelenteni), radaron csak egy pillanatra tudták bemérni, mert mindkét 21-nek lerobbant a radarja. Évekkel később kiderült, hogy a Szuhoj aktív zavarója égette ki a biztosítékot az erősítőblokkban a sokszoros energiájú visszasugárzott céljellel (a 21MF-ben még nem volt ez elleni védelem).
   
  endre, fishbed, nyugger and 2 others like this.
 10. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

 11. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Kit érdekel mit hiszel?
  Te meg a HTKA színvonalát aktívan romboló, technikailag zéró ismeretet az egészhez hozzátevő többi zseni nyilván sokkal jobban tudja, mint a szövetséges haderők sok százezer aktív tisztje, akik nyilván csak zsebszámológépekkel rendelkeznek, semmi modern eszközzel ennek lefülelésére (Ja nem).
  Én nem írom le még egyszer ez hogy omlasztaná be a programot, hogy venné ez a bizalmat, hogy szakadnának meg a kapcsolatok, milyen nemzetbiztonsági és büntetőjogi következményei lennének az összes szövetséges országban. Olvasd vissza.
  Higgy, amiben akarsz, de a te véleményed, én annak súlya zéró a hozzáértő katonáékhoz képest, akik letették a voksukat a típus mellett (a gép tendereket nyert). Én nekik hiszek, azt írtam, fejtegettem, miért tették ezt.

  BTW, ahogy krisss írta a Magyar Haderő topicban.... a szakértők vagy legalábbis hozzáértők egyre kevésbé akarnak már írni, egyszerűen a szánalmas, zéró tudással megtámogatott agresszív trollkodás elpusztítja ezt a fórumot (is).
   
  Nagy Csaba and Bleroka like this.
 12. emel

  emel Well-Known Member

  Maradjunk annyiban, hogy F-35-ről ilyen témában te is csak hihetsz bármit, konkrét infód se neked, se nekem. Én se azt írtam, hogy akár így, akár úgy VALÓBAN úgy van, hanem csak azt, hogy úgy lenne, akkor se kötnének mindent a reménybeli vásárló orrára. Akármennyire haragszol bizonyíték is van erre: az ALIS-rendszerről is ugyebár csak véletlenül derült ki, hogy mást is üzen haza a gyártónak?/kormányzati felügyeletnek?, mint amit az üzemeltető szeretne. Honnan TUDOD (vagy inkább csak gondolod, képzeled?), hogy nincs ennél több a rendszerben?!! Még egyszer: se pro, se kontra nem írtam semmit, csak azt, hogy nem mindent köt a gazdi mindenkinek az orrára!! Hallottál arról, mit "tud" a 737MAX felturbózott kormányvezérlő-rendszere, és ebből konkrétan miről tájékoztatták és miről nem - na nem a közvéleményt, hanem legalább a géppel repülő pilótákat?!! Szóval kicsit pontosabb olvasás és értelmezés kellene részedről, így arról még beszélgethetünk hogy melyikünk és milyen szakmai múlttal/alapon rombolja jobban a HTKA színvonalát ...
   
  fip7 and endre like this.
 13. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Ne érts félre.
  Itt az a problémám, hogy kifejtettem, szerintem miért lenne egy politikai/gazdasági öngyilkosság egy ilyen rendszer. Eltitkolva pedig főleg. mert tegyük fel egyszer használják- és utána? Mindegyik szövetséges (sok milliárd dollár befektetése után, az egész légierejét erre építve) gyakorlatilag megértené abban a pillanatban, hogy az eladó ország dönt innentől az ő nemzetbiztonságával kapcsolatban. Ezek után ki nem vágná ki a gépet és szakadna le az amerikai szövetségi rendszerről azonnal?

  Ezt a kockázatot konkrétan megérné-e betenni? És az eredménye mi is lenne? Alkatészellátás/support elvágása ugyanúgy a földre teszi ezt a gépet hamar, minek olyasmi, ami létezése mondjuk használat kiderülésével az ÖSSZES szövetséges teljes védelmi doktrináját megsemmisítené és azonnal full stop állna be.

  Yup, a MAX a tökéletes példa, mi lett, mikor kiderült - a Boeing éppen szakad bele. És bizony a vásárlók azonnal be is intettek az USAnak. Na és akkor az F-35 progi ennek hányszorosa méretben/értékben? Na bevállalnának egy ilyen kockázatot - miért is? Mit nyer a Pentagon a saját szövetségesei "távirányításával"? Tán nincs így is pénz, lojalitás most? Ezt mind kockára tennék és elveszítenék secperc alatt ha egyszer használják bárkin... a Boeing pont ugyanígy bukott el mennyi vásárlót/bizalmat? Pedig USA...

  Amúgy titkosszolgálatok ilyenkor hol is vannak? Mert pl. Kína ha ugye kilopott sok mindent, már csak poénból miért nem dörgölte ezt a résztvevők orra alá? Százmilliárdos kárt okozhattak volna az USA-nak abban a minutában... Vagy bárki más, mert az ipari kémkedés az USA ellen mindenki által megy?
  Ez egy túltolt hoax és kész.

  BTW. Én nem vagyok szakértő, nem is magamról írtam. Cifu, AO, krisss & Co. Én fix nem (itt nincs pilóta topic), de ezt látom.
   
 14. emel

  emel Well-Known Member

  Hát ez már egy kicsit pontosabb és így elfogadhatóbb az egész. De néhány dolgot azért ne felejts el, pl. hogy a politikában nincs lehetetlen. Sok ország (pontosabban a politikusaik!!) elkövettek már sok olyasmit, ami felborította és tönkrevágta az addig fennálló nemzetközi rendszert - egyszerűen mert azt hitték hogy egyrészt nem fog kiderülni, másrészt meg nekik lehet. Aztán kiderült hogy mégse, de persze milliók belehaltak ezekbe az "apró kis" tévedésekbe ...
   
  fip7, fishbed, endre and 1 other person like this.
 15. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Jelenleg az F35 öt azért nem csatlós állam(Németország, Franciaország, Oroszo., Kína) nem is vesz. A többieknek meg én látok rá esélyt, hogy Izrael kivételével simán letolják a torkán ezt az egész ALIS témakört...
   
  fip7 and endre like this.
 16. sequadon

  sequadon Active Member

  Szerintem hasonlót gondoltak az iráni szankciók bevezetésekor is. Aztán azóta is repülnek a macskák meg a Boeingek.
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  Na az oroszok és a kínaiak milyen "logika" alapján kerültek a felsorolásba?
   
  Nagy Csaba and Bleroka like this.
 18. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Aztán milyen harcképességi szinten? Mert a repképes szint egy vadászgépnél kevés...
   
  Nagy Csaba likes this.
 19. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Úgy hogy ők sem vazallusok? Annyit írtam, hogy van pár ország akinek nem tudják letolni az ALIS-rendszert a torkán, azok akik nincsenek teljesen függésben a szabadság földjétől. Így kerültek oda, ők nincsenek függésben.
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  De ők semmilyen módon nincsenek nemhogy a potencionális vásárlók közt hanem egyenesen ellenséges országok!
   

Ezen oldal megosztása