Én ezzel eléggé szkeptikus vagyok.
Gondolj bele! A fenti videón ugyan elég kis távolságon belül adták le a lövést, ugyanakkor a mellény mögött volt egy egész vastag (kb.: 3-5) viszonylag nagy felületű (kb.: 25x25-ös) fadarab. Ez a való életben nincsen! A becsapódó golyó ereje olyan nagy volt, hogy a fa lap mögött darabokra törte a beton falazó elemet. Ne feledjük, hogy a beton "mindig feszít". Ha élő emberre adod le ugyan azt a lövést, akkor az nagy valószínűséggel laza izomtónusú állapotban fogja érni az áldozatot (ebben az esetben szerintem nyugodtan lehet ezt a kifejezést használni
). Szerintem még 600m-en is bőven 1.5 Mach felett van a lövedék sebessége. Pontos ballisztikai számítást ne várj tőlem, de az M107A1 torkolati sebessége 762m/s a gyengébbik rendszeresített lőszerével is.
Nagyjából így alakulhat a lövedék sebessége a távolság függvényében:
Tehát befeszíteni sincs esélye a szerencsétlen áldozatnak. Szerintem a becsapódás erejét elég jól szemlélteti az is (amellett, hogy a fát és a betont is eltörte), ahogy a keményfába belepréselte a szövet mintázatát...
És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy lényegesen kisebb felületen éri az áldozatot a lövedék ereje, mivel a beton a 25x25-ös keményfa lap mögött tört el. De a fa lapon a benyomódás egy ökölnél kisebb felületen látható.
Az elméleti példád pedig azért nem helytálló, mert az aki a lövést leadja sokkal kevésbé van kitéve az lövés erejének élettani hatásainak, mint aki állja.
Mert ugyan a tusa kb. akkora felületen üti meg a vállát mint a mellény mögött a felsőtestet, ugyanakkor a váll egy csontos izmos része az embernek, ráadásul a lövésnél meg is van támasztva. Továbbá a két karunknak is van igen jelentős abszorbens hatása.
Ha már mindenképpen modellezni szeretnéd a fiziológiai hatás/ellenhatást, akkor lövőnek a mellkasához kellene rögzíteni a fegyvert, úgy, hogy ne tartsa a kezével. A szemét bekötni, hogy ne tudja, hogy mikor sül el a fegyver....
Nem tűnik jó ötletnek!
De a srácok is elmondták a videóban, hogy bár biztosan szanaszét törné a mellkasodat a lövés, de nem ment át a mellényen!