1) nincsen energiám minden általad betett forrást végig bogarászni...de remélem ez nem olyan szinten mozog, mint a tegnap betett angol forrás...vagy az amikor azzal próbáltad a t62 szar távmérőjét cáfolni, hogy beraktál egy szovjet hadgyakorlaton elért eredményt, ahol ismert távolságra tüzeltek....
Az angol forrás természetesen csak egy becslés, és nem tükrözi a valóságot. Ugyanakkor azt azért mutatja, hogy a védelmet nem emelték az egekbe, mint Hpasp teljesen hibás számítása. Mindössze azért tettem be.
A T-62-vel kapcsolatban szerintem ott már inkább arról volt szó, hogy elbeszéltünk egymás mellett. Azt nem cáfoltam én sem, hogy a T-62 távmérője gyengébb mint az M60-é vagy a Leopardé.
mennyi az M60 védettsége? Fip számításai szerint ugye a teknő front 258mm, a torony meg 250mm...
Teknő az rendben van, a torony viszont nem. A 250mm csak egy régi mítosz, ami abból ered, hogy az M60A1 fejlesztésénél ez volt a követelmény, annak érdekében, hogy teljes védelmet biztosítsanak az egyébként eléggé túlbecsült 100mm-es páncélgránátok ellen.
A helyzet az, hogy egyetlen könyv vagy dokumentum sem létezik, ami bemutatná milyen védelme van a lövegpajzsnak. Szerencsére azóta voltak akik kimentek és lemérték, és hát elég durva anyagvastagságok vannak ott... Az M60A1 toronyra én azt a 325mm-t tartom reálisnak, ami az egyik feljebb linkelt amerikai dokumentumban szerepel. (Fip7 pfd-jében is megtalálod).
A páncéltest homloklemeze ugye 109mm, de 65 fokban. Bármennyire is lágyabb az acél, ez azért elég komoly akadály. 3BM6, oké, esélyes, hogy átüti. De a korábbi 3BM3 és 3BM4, háááát... A 3BM3-nak ilyen szögek mellett problémát jelent a volfrámmag leválása, a 3BM4 teljesítménye meg egyszerűen elégtelen. Én nagyon valószínűnek tartom, hogy a tesztet a 3BM3-al végezték a szovjetek, max. 1000 méterig átütötte. Szerintem egybevág az ismert adatokkal. Akárcsak a T-62 lőutasítása. A homlokpáncélra NEM javasolják az űrméret alatti lövedéket!
Amúgy az M60A1 nagyobb mérete nem hátrány a Leoparddal szemben. A T-62 lőutasításban ugyanis vannak grafikák, amik bemutatják mekkorának látszik a T-62 optikájában a 4 vizsgált típus (Leopard-1, M60A1, Centurion, AMX-30). Nincs jelentős különbség a Leopard és az M60 között!