M1 Abrams (USA)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 557
113
Ma megjelent az egyik kínai portálon a világ TOP 10 harckocsija, melyet egy "szakérto "állított ossze a YouTube -n.

A lista:

  1. <b>1.                </b> <b>М1А1 </b><b>Abrams</b>
  2. <b>2.                </b> <b>Leopard-2A6</b>
  3. <b>3.                </b> <b>Challenger 2</b>
  4. <b>4.                 </b> <b>Merkava</b>
  5. <b>5.                 </b> <b>Leclerc</b>
  6. <b>6.                 </b> <b>T-90A (S)</b>
  7. <b>7.                 </b> <b>C1 Ariete</b>
  8. <b>8.                 </b> <b>Тype 10</b>
  9. <b>9.                 </b> <b>Arjun</b>
<b>     10.                     Type</b><b> 99</b>
 
  • Tetszik
Reactions: enzo

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 465
113
Lehet benne valami... ha a páncélvédelmet (ami mellesleg titkos:)) vesszük alapúl.
 

gaborv

Member
2013. február 2.
141
10
18
Hát én ezt kétlem:
1- Leo2A6 tűzereje jobb (L55 vs L44), védettsége állítólag jobb mint az M1A3, persze mivel titkos adat a hangsúly az állítólagoson van.
2- Merkava, MELYIK? A Merkava 1 úgy viszonyul a 4-hez mint a T-62 a T-90-hez.
3- C1 védelme híresen szarra sikeredett a modern mbt-k között, T-72B szintjén szokták emlegetni a frontális védelmét. És az olasz cuccok megbízhatósága... mondjuk úgy a tarjákonra nem jellemző a német precizitás.

Hozzáteszem egy ilyen rangsornak eleve nem sok értelme van, hiszen egy M1A3 árából kijön 3-4 T-90 és a franc tudja mennyi Type99 ami azért súlyos szempont, mert 3 T-90 odaver egy M1-t. Meg ezek a járművek más elvek szerint készültek, pl a Merkava esetében a fő szempont a védettség és a hegyes terep miatt nem volt szempont a magasság, míg a T-90 esetén a hülyebiztosság és a álcázhatóság miatti alacsony kialakítás volt a cél stb.
Ennek ellenére az elérhető infók alapján kicsit indokolatlan ez a sorrend, sztm:
1: Leo2A6 - Merkava 4 - M1A3 ( gyak. holtverseny)

4: Lecrerc - Chalanger 2 - T90 (~ egy szint)

7: C1 - Type 10 - Type 99 -Arjun (közel egy szinten vannak egymással)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 834
113
gaborv

M1A3 Abrams nincs...Az Arjun meg csak szeretne egy szinten lenni a Type 10-el.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Hülyeség hasonlítgatni. Minimum össze kellene hasonlítani, páncélzat, hatótáv, megbízhatóság, ár, tűzerő, kezelhetőség, hülyebiztosság, integrált rendszerek, fejlesztési lehetőségek, gyártási sebesség, javítási szempontok, kinek kell, mire kell, milyen terepen, és még kéttucat szempont alapján. Aztán ha ez megvan akkor jöhet az, hogy van neki vagy az ellenségnek gyalogsági, tüzérségi, légi stb támogatása és az milyen abból meg mennyi. Teljesen felesleges ezen lovagolni.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
Szerintem teszteljük le nekünk melyik a legjobb:

1-1 példányt kérjünk a a dörögdi hk vez. pályára, lehetőleg csak keményen nekicsapva az akadályoknak. Majd lövészet minden formában. Végeztével minden fellelhető fegyverrel rálövünk, aknára vontatjuk és versenyeztetjük a cégek műszakiait, hogy ki rakja előbb össze.
 

gaborv

Member
2013. február 2.
141
10
18
<b>Dudi:</b> A2 akart lenni, jó a helytelenírásom ma. Hogy tudtam ennyiszer elírni?
Arjun ügyben valsz igazad van, mindenesetre én nem vennék belőle az fix.

<b>Joker:</b> Egyetértek, igazából a háborúban nem az dönt, hogy melyik tankban van +10 lóerő vagy két mm-el vastagabb páncél. Amikor 300 tank ront egymásra a "papírforma" csak egy apró dolog... Pl hogy mennyit lehet egyszerre bevetni (Sherman bácsi sok ikertestvére odaverte Párduc nénit ha tetszik ha nem), felderítés, embertényező, stb. Pl. irakban a t-72-t olyan szinten használták mint ha egy kalasnyikovval bunkó módjára csapkodna valaki.

Amúgy erre céloztam én is, hogy a felsorolás így védelem alapján marhaság önmagában, csak az ár/érték viszony alapján is át lehetne írni, mert egy század M1 árából felszerelsz T-72B-vel egy zászlóaljat, stb.
Mint említettem azért is összehasonlíthatatlanok ezek a gépek, mert más a tervezés szempontja, más doktrína. A t-72 esetében a túlélés-faktor nem volt szempont senkit nem érdekelt hogy Ivan tizedes ottmarad, a Merkavánál meg mindennél fontosabb volt.

Meg több említett típus alváltozatai között brutális a különbség minden téren, és így a megjelölés elégtelen is.

Összességében én annyit jelentenék ki (teljesen szubjektíven) hogy ha választanom kéne hogy harkocsizóként háborúba mely típussal mennék inkább, akkor a Leo2A6-ra tenném a voksomat, második helyen az M1A2sep-re szavaznék vagy Merkava4-re. Az biztos, hogy Arjunnal, C1-el maximum kocsmázni mennék.
 

gaborv

Member
2013. február 2.
141
10
18
Szerintem teszteljük le nekünk melyik a legjobb:

1-1 példányt kérjünk a a dörögdi hk vez. pályára, lehetőleg csak keményen nekicsapva az akadályoknak. Majd lövészet minden formában. Végeztével minden fellelhető fegyverrel rálövünk, aknára vontatjuk és versenyeztetjük a cégek műszakiait, hogy ki rakja előbb össze.

Na látod az awesome lenne :D Ez az évezred ötlete! Szívem egyik nagy vágya csapatni egyet egy Leo2-vel.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Minden regisztrált HTKA olvasó 500 hozzászólás felett odakapná mindegyiket egy-egy órára tesztelni :D
 
  • Tetszik
Reactions: Mark1993

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 557
113
Az amerikaiak modernizálják a szaudi tankokat.
http://www.asdnews.com/news-51206/GD_Awarded_8_M_for_Abrams_Tank_Production.htm
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 557
113
Iraki M1A1M tankok a terroristák által elfoglalt El-Faludzsa városánál. 2013 jan.5
955748_900.jpg
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 128
53 710
113
Nincs mit.
Amúgy eredetileg nem ezeket kerestem, hanem azt amikor egy Kornettel 3 Merkavát kilőnek egymás után. Egyszer láttam, törölték és azóta sem találom. Néha elkezdem keresni, hátha...
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
Iraki M1A1M tankok a terroristák által elfoglalt El-Faludzsa városánál. 2013 jan.

ez fake lesz, itt megmondták a lánctalpas technika lejárt lemez...

egy Kornettel három 3 Merkavát...

na erre kérnék vmi forrást, mert errefele még nem hallottak róla...
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 128
53 710
113
hiryu

"egy Kornettel három 3 Merkavát..."

Nem egy rakétával, hanem egy indító állványról egymás után 3 rakétával. Nagyon tanulságos videó, csak, mint írtam nem találom már egy ideje :-S