... Na a pesti telefonalo az a Havril volt, mondta is hogy tudja kivagyok en? A Havril Andras, kicsoda maga, es ki az a Szabo Z? Na a srac ugy megrettent hogy bontott is mindent meg a kocsibol is kiugrott.
Állítólag, mondom
állítólag volt egy sztorija Für Lajosnak is. Igaz, az már ugye a Magyar Honvédség idején volt.
Én Nagykanizsán kezdtem a sorkatonai szolgálatomat elvtársként 1989 őszén, voltam ugye egy időben bajtárs, s a taxisblokád után1990 novemberében szereltem le soronkívül az MH Irinyi János (akkor) Gépkocsiszínből tizedes úrként. Hiába na, ha egy karrier beindul.
A sztorit (Anekdotát? Mesét?) 90' nyarán hallottam.
Szóval állítólag (innentől minden állítólag) Für Lajosnak volt telke /nyaralója Nagymaroson. Egy vasárnap délután hajtatott vissza a fővárosba az MB W124 E 230-al. (Az autó időnként megfordult a Gépkocsiszínben), s közben hirtelen ötlettől vezéreltetve beugrott szétnézni a váci laktanyába.
Állítólag eleve szokása volt a random laktanya látogatás, aminek az elhárítás nem nagyon örült, mert ezeröcsivel nem könnyű utolérni egy még viszonylag kis motorú Mercit sem...
Szóval megkérdezte a (gondolom vidéki fiúcska) kapuügyeletes, hogy ki tetszik lenni?
Fiam én volnék a honvédelmi miniszter (a hírek szerint kedélyes ember volt amúgy)
A kapuügyeletes bekísérte az ÜTI-hez, majd megpróbálta szabályosan jelenteni az ablakon keresztül a szitut.
ÜTI-nk - (nem látva a minisztert) atlétában, de antantszíjjal, karszalaggal (adni kell a formaságra ugye) fogadta a jelentést eképen reagálva:
Elmegy maga a qurva anyjába a honvédelmi miniszterével együtt!
Eddig az állítólag, a következményekkel kapcsolatban gondolom nem kell nagy fantázia...
Amennyiben nem így volt, minden lehetséges érintettől itt kérek elnézést.
De ha már itt tartunk, hogy kerültem fel a csókos Irinyibe!?
89' telén már annyira nem volt pénz - legalábbis Nagykanizsán, - hogy kevés volt a szén, így - legalábbis mi, a légvédelmi század - a lezárt kiképző század épületszárny bútoraival fűtöttünk.
Ekkoriban volt tervbe véve egy táborfalvai kitelepülés, amit szó szerint az utolsó pillanatban fújtak le; emlékeim szerint a harckocsik már vagonírozva voltak, a dandárdiszkón - értsd. sorakozón - Havril mondta a beszédét, amikor lélekszakadva rohant hozzá valaki, hogy jött a parancs lefújva a projekt!
(Ezt nyilván maga Havril András tudná megerősíteni, vagy megcáfolni, én így emlékszem)
Mindezt a laktanya gyengélkedőjének ablakából néztem live (Gyomorvérzéssel kezeltek).
(A román forradalmat már 4 hét otthonában eltöltendő néztem atévén')
Annyira nem volt pénz, hogy már Ultra mosópor sem volt, ami lássuk be; a harckészültséget veszélyeztető utolsó stáció!
Február táján nagyarányú állományleépítés/áthelyezés történt a laktanyában/ból, de sajnos az én nevemet nem mondták be, pedig Borsod ugye elég messze volt...
A híradó századhoz kerültem, ami ott a nonstop konyhaszolgálatot jelentette
Egy este izgatottan jött be egy tiszt a körletbe, hogy a körletben levő négy UAZ sofőrt másnap átvezénylik Budapestre!
Gyakorlatilag teljes málhazsákkal engedtek utunkra, de előtte még megkérdeztük, hogy mi a pontos cím?
Az ÜTI azt mondta, hogy tudomása szerint régebben a II. kerületi Ezredes utcában volt, de hogy most hol van, azt nem tudja.
Azt javasolta, hogy a Déli pályaudvaron érdeklődjünk majd a VÁP-osoknál (kössz...), de ha nincsenek ott, akkor gomboljuk ki az ingünket, biztosan megfognak jelenni
.
VÁP-osok nem voltak, mentünk a taxikhoz.
Ladába nem fértünk volna be a málhával, így egy (járókeretes, kéz és hangremegős emlékezés
) 75 lovas dízel MB motoros Volga 2410-es taxis vett fel bennünket, aki tudta hova kell menni!
Megérkeztünk - pénzt nem vett el - majd odaballagtunk a bejárathoz.
https://www.google.com/maps/@47.553...4!1sfHpJxvFOsw7QgBfedtGdYg!2e0!7i13312!8i6656
A papírjainkat odaadtuk a kapuügyeletesnek, aki bevitte az ÜTI-hez.
Mint kiderült, nem tudtak rólunk.
Amíg várakoztunk, kérdezgettük a kapuügyeletest - valahogy így:
- Milyen gyakran van meleg víz? (Kanizsán 1200 ember négy emeletes épületben, szintenként ugye 150 emberre egy vízmelegítő, ami vagy 10-20 embert tudott kiszolgálni egy felfűtéssel)
- Hogy hogy milyen gyakran? Mindig!
-
Milyen a fűtés?
- Hogy hogy milyen, hát központi!
- S a folyosókon is van fűtés?
- Persze, hogy van!
- Milyen autók vannak? (Emlékezzünk; Nagykanizsán a laktanyaparancsnok autója volt a legfiatalabb jármű; egy világos kereklámpás zöld Lada 1300-as - rozsdától lyukas bal első sárvédővel. Talán új volt egy - belül kárpitozott - UAZ, szintén neki, már kétkörös fékrendszerű, teleszkópos lengéscsillapítású; annak a csodájára jártunk!)
- Emeletes parkolóházban vagy négyszáz autó, kocka Ladák, Volgák (3102-esek is!), Latviják, Nivák, buszok; IK 365-ösök is (!), gépi buszmosó.
Ja! Meg hivatalos Citroën autószalon (90' februárjában egy magyar laktanyában...)
- Te hülyének nézel minket!???
- S mi ez a rikoltozás?
- Ja, meg egy mini állatkert pávával, majommal stb. itt az épület mellett.
- Na elmész te a...azért mert vidéki laktanyából jött (kifakult, agyonmosott kimenőben) vidékiek vagyunk, azért még ne nézz minket hülyének!
A srác nem hazudott.
Kérem kaccsolja ki.