Nem tudom ki írta de big like.Beleolvastam sok új nem lesz benne számomra technikai oldalról,de az hogy így összeszedte ezt egy helyre óriási dolog számomra és kb minden érdeklődő számára.![]()
A "Magyar Néphadsereg páncéltörő fegyverei az 1980-as években, kitekintéssel a dél-nyugati hadszintérre" címmel készült írás, az 1980-as években a Magyar Néphadsereg rendelkezésére álló páncéltörő és páncélos technikáját mutatja be, mind képesség, mennyiség, mind hadrendi eloszlás szerint, mintegy negyven oldalon, 71 korabeli dokumentum, illetve mai szakkönyv felhasználásával. Részletesen bemutatásra kerülnek az MN rendelkezésre álló lőszer, illetve rakéták típusai és jellemzői. Ismertetésre kerülnek a Dél-Nyugati hadműveleti irányban állomásozó (nyugati) harckocsik típusok is.
Letölthető innen...
Öööö...Nem tudom ki írta de big like.Beleolvastam sok új nem lesz benne számomra technikai oldalról,de az hogy így összeszedte ezt egy helyre óriási dolog számomra és kb minden érdeklődő számára.
Jah..hát nem lett olyan rossz...Öööö...
... én írtam.
(pont azért hogy egy helyen össze legyen gyűjtve, és ne kelljen mindig manuálokban túrni az adatokért/rajzokért)
Tényleg remek, a számomra sok újdonság is van benne. Köszi!![]()
A "Magyar Néphadsereg páncéltörő fegyverei az 1980-as években, kitekintéssel a dél-nyugati hadszintérre" címmel készült írás, az 1980-as években a Magyar Néphadsereg rendelkezésére álló páncéltörő és páncélos technikáját mutatja be, mind képesség, mennyiség, mind hadrendi eloszlás szerint, mintegy negyven oldalon, 71 korabeli dokumentum, illetve mai szakkönyv felhasználásával. Részletesen bemutatásra kerülnek az MN rendelkezésre álló lőszer, illetve rakéták típusai és jellemzői. Ismertetésre kerülnek a Dél-Nyugati hadműveleti irányban állomásozó (nyugati) harckocsik típusok is.
Letölthető innen...
Köszönöm!Tényleg remek, a számomra sok újdonság is van benne. Köszi!
Számomra a meglepő az, hogy a 40 mm-es RPG és a 73 mm-es SzPG pc. átütése ugyanannyi amikor mindkettő HE...![]()
Letölthető innen...
Az RPG-7 PG-7V gránátja nem 40mm-es hanem 85mm és 260mm a páncélátütése.A 40mm az az indító cső átmérője.Számomra a meglepő az, hogy a 40 mm-es RPG és a 73 mm-es SzPG pc. átütése ugyanannyi amikor mindkettő HE...
Így is furcsa.Az RPG-7 PG-7V gránátja nem 40mm-es hanem 85mm és 260mm a páncélátütése.A 40mm az az indító cső átmérője.
Számomra a meglepő az, hogy a 40 mm-es RPG és a 73 mm-es SzPG pc. átütése ugyanannyi amikor mindkettő HE...
Elnézést hogy belejavítok.....Ezen gránátoknál a lőtávot a töltet far részében található "Likvidátor" szabályozza...ami elműködteti a töltet 7-8sec-el az indítás után. Kb 800méteren önmegsemmisít az RPG gránát. SPG meg 1500-on kb....de erre (SPG) nem vennék már mérget.Az RPG PG-7V 85mm-es átmérőjű gránátja, 2.2kg-os, 260mm páncélátütéssel, az SzPG-9 és a BMP lövegének PG-9V/PG-15V (maga a gránát ugyanaz, csak a vetőtöltet más) csak 73mm-es, de 4.4kg-os, 300mm páncélátütéssel. Persze a PG-9V/15V gránátban több a hajtóanyag, így majd másfélszeres a lőtáv.
![]()
![]()
Ne keverd a hatótávot a repülési távolsággal.Elnézést hogy belejavítok.....Ezen gránátoknál a lőtávot a töltet far részében található "Likvidátor" szabályozza...ami elműködteti a töltet 7-8sec-el az indítás után. Kb 800méeren önmegsemmisít az RPG gránát. SPG meg 1500-on kb....de erre (SPG) nem vennék már mérget.
Likvidátor nélkül az RPG is elmegy 1500 méterreNe keverd a hatótávot a repülési távolsággal.
A lőtáv az amin érdemben tudsz célt leküzdeni.Amiről te beszélsz az a maximális repülési távolság.A kettőnek kb sdmmi köze egymáshoz.Likvidátor nélkül az RPG is elmegy 1500 méterre
is akár....Csak a jó isten szemébe kell vele célozni.Kumulatív töltet, a táv nem számít az átütése ugyan az mindig.....Precízió már más tészta.
Igaz. Alma-Körte. Az RPG egy gránátvető,az SPG meg egy hátrasiklás nélküli löveg. Tehát az összehasonlítás nem releváns. Az SPG az RPG-hez képest lapos röppályán dolgozik.A lőtáv az amin érdemben tudsz célt leküzdeni.Amiről te beszélsz az a maximális repülési távolság.A kettőnek kb sdmmi köze egymáshoz.