Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ja,én is voltam ott..Voltunk hegyi kiképzésen Reziben. Ott volt az MN hegyi kiképző bázisa. Osztrák hegyi felszerelést kaptunk. (kötél, jégcsákány stb. ) Persze a keszthelyi hegység nem az Alpok, de volt ilyen kiképzés. Az alfödi katonatársaimnak már ez is elég volt.
Szia,A fentieket nagyjából amúgy értem, de az a nüansznyi bibi is felmerül, hogy amúgy az ellenfélnek is
voltak ilyen atom izéi ám.
Szia,"Szerintem minden csatlos hadsereg fo feladata az lett volna, hogy golyofogokent az elso csapast felfogja, ezzel ovva a szovjetek harcerteket."
Akkor szerinted is a VSZ nem támadott, hanem védekezett volna, amiből később ellentámadott volna a szovjet főerőkkel. Egyre érdekesebb.
Szia,Azt a kérdést, hogy ki támadott volna először, nem hiszem, hogy már el fogjuk dönteni. Valószínűleg az adott körülményektől függött volna. Mind a két katonai tömbnek meg volt hozzá a képessége.
Magyarország esetében az 1966-os Meteor hadgyakorlat volt az első, ahol a hazánkba érkezett szovjet atomfegyverek használatát gyakorolták és "megtervezték egy Ausztria elleni atomtámadás részleteit. A magyar hadsereg rendelkezésére bocsátott atomeszközök mennyiségét és minőségét hatóérték-térképen ábrázolták."
Ugyanakkor már 1959-ben is számoltak azzal, hogy a Magyar Néphadsereg a szovjetek által átadott nukleáris robbanófejeket fog bevetni (5-, 10- és 20 kilotonnás hatóerejű eszközöket).
Egy 1980-ban megtartott frontszintű parancsnoki és törzsvezetési gyakorlat anyaga szintén megerősíti, hogy a szovjet elképzelések szerint háború esetén a magyar alakulatok is atomcsapást mértek volna ellenséges célpontok ellen. "A front állományát több, mint 50%-ban kitevő magyar erők a hadműveletek végrehajtásához biztosított atomrobbanófejek 23, a hordozóeszközök 27, illetve az atomeszközök összhatóértékének 20%-ával rendelkeznek."
Érdemes összevetni az olasz és osztrák célpontok ellen ekkor kalkulált atomeszközök 25,6 Mt összhatóerejét egy 1964-es gyakorlat mindössze 1,8 Mt-ás összhatóerejével. Ebből is látszik, hogy az 1980-as évekre nemhogy csökkent volna a nukleáris hadviselés iránti fogékonyság, hanem éppen ellenkezőleg, a szovjetek a hatóerő sokszorozásával igyekeztek a NATO egyre növekvő technológiai előnyét kompenzálni!
A fentebbi adatok megtalálhatóak Horváth Miklós és Kovács Vilmos már többször idézett művében: Magyarország az atomháború árnyékában.
Speciel most arra gondoltam, hogy a támadás irányában, pl a hágók stb-re is lőhettekSzia,
Igen, de nem sok, pl. Olaszorszagban:
203mm Shell: 28
Lance Warhead: 36
SADM: 24
Nike Hercules Warhead: 80
B-61 Bomb: 90
Pl. az 5. hadsereg 24 dandarbol allt (1989-ben), 1 dandar kb 6 zaszloalj, tehat a 24 dandar = kb 144 celpont.
1987 elott: 8. gloveszhadosztaly: 3 gl ezred (3x5 zaszloalj) + hk ezred (4 zaszloalj) + tuzerezred (3 osztaly) + legvedelmiraketa ezred (4 uteg)+ panceltoro osztaly + harcaszati raketaosztaly+ felderitozaszloalj +muszaki zaszloalj = 30 celpont
9. gloveszhadosztaly: ugyanaz (30 celpont)
11. hk hadoosztaly: 3 hkezred (3x4 zaszloalj) + gl ezred (5 zaszloalj) + tuzerezred (3 osztaly) + tuzerezred (3 osztaly) + legvedelmiraketa ezred (4 uteg)+ panceltoro osztaly + harcaszati raketaosztaly+ felderitozaszloalj +muszaki zaszloalj = 28 celpont
7. gl. hadosztaly: kb 1-gyel kevesebb tuzerosztaly 8-hoz kepest= 29 celpont
Hadseregkozvetlen alakulatok= 2 zaszloalj+4 osztaly+5 ezred+ 2 raketaosztaly+ felderitozaloalj+pontonos ezred+6 muszaki zaszloalj+vv ezred= 22 celpont
Tartalek egysegeket nem szamolom.
A fentiek osszesen (3. hadtest nelkul) = 139 celpont.
Tehat ha az osszes 203 mm-es tuzersegi loszert, SADM-t es Lance-t elhasznaljak, akkor az 88 db, vagyis meg a B-61-esek kozul is 51-t fel kellett volna hasznalni az 5. hadsereg ellen, igy a strategiai celokra (hidak, repterek uzemanyagraktarak, ...) es a szovjet hadseregre egyutt maradt volna Olaszorszagban 39 atombomba, ami nyilvan messze keves.
A Nike-Hercules-ek a legiero ellen lettek volna bevetve, nem a szarazfoldi csapatok ellen, azokat ezert nem szamolom.
Es ugy szamoltam, hogy a SADM teljes erteku fegyver, ami egy zaszloaljat el tud pusztitani, mikozben a valosagban azok szerintem inkabb szazad ellen valo fegyverek voltak, de harcskocsik eseteben lehet, hogy csak szakasz ellen hatasosak.
ui. nyilvan meg mindig nagyon orulok neki, hogy a MAD mukodott, es nem lett III. vilaghaboru, mivel mi, civilek nagyon megszivtuk volna, de valoszinuleg a tamado VSZ orszagok, mint orszagok is megszuntek volna letezni. Meg akkor is, ha a nagyon valoszinu nuklearis teltol eltekintunk, es csak a kozvetlen hatasat nezzuk a Magyarorszagra ledobott 90 db B-61 atombombanak (a masik 88 kisebb hatotavolsagu atomfegyvert jo esellyel Ausztriaban kapta volna a nyakaba az MN) .
Bel
A lövészezrednél volt 100+ BMP, 30 db T-55, 18 Gvozdika,
Ez így volt. Vittük a vizet KRAZ-zal (12t + 8m3) a ciszternába. Alig vánszorgott fel a Szentlászlói úton....A fejlesztésekre jellemző, hogy a légvédelmi rakéta osztályok beton harcálláspontjainál (amit a '70-es évek végén terveztek, építettek) nem volt semmilyen vízrendszer, ABV védelem kiépítve. Hiába voltak bazi nagy, nehezen működő vas ajtók (de minek), ott maximum meghalni lehetett bennük. Még készültségben is a harcálláspont állománya a "10-es" épületbe (legénységi épület, ebben volt az ügyeletes pk.) ment a dolgát elvégezni.
Szerintem minden csatlos hadsereg fo feladata az lett volna, hogy golyofogokent az elso csapast felfogja, ezzel ovva a szovjetek harcerteket.
Ja,én is voltam ott..
Löszfalmászás meg társai...nyáron úgy ki voltunk,hogy szinte mindenki ivott pocsolyavizet is...
A függőhídon meg csak szerencsétlenkedtünk a málháinkkal,bezzeg a postás meg a babettával úgy ment át rajta mint a szél..
Ugyan sorozott állomány volt, de sztem az NDK hds kenterbe verte a többi VSZ államéit.Rosszul gondolod. MN szinten az első lépcsősnek nevezett harckocsizó és gépesített lövész dandárok, megfelelőek voltak.
Az 5. hadsereg fő erő lett volna a déli szárnyon történő nyugat elleni támadásban.
Akkoriban, a nyugati haderők is hivatásos és sorozott katonákból álltak.
Szerencsére nem kellett élesben megtudni, hogy a hivatásos /US,GB/ hds emberanyaga, vagy a sor-hadseregeké jobbLeszámítva az amerikai és a Brit erőket. Semmi nem bizonyítja, hogy kiképzettség tekintetében jobbak lettek volna a NATO akkori erői.
Nem véled úgy, hogy a tervezett Alpok-Karszt -i hadműveletekhez ez pöppet kevés lett volna?A hegyi kiképzés része volt minden lövész alakulatnak abban az időben. Én kétszer is megjártam a másfél év alatt a Rezi bázist.
Ugyan sorozott állomány volt, de sztem az NDK hds kenterbe verte a többi VSZ államéit.
Nem véled úgy, hogy a tervezett Alpok-Karszt -i hadműveletekhez ez pöppet kevés lett volna?
De... viszont dédnagypapám a KUK-ban se kapott erre kiképzést mégis megjátra többek közt Doberdót.Nem véled úgy, hogy a tervezett Alpok-Karszt -i hadműveletekhez ez pöppet kevés lett volna?
Azért Magyarország belépésekor a II. világháborúba erősen látszott a németbarát katonai lobbi ereje. Ha a politikusokon múlt volna, lehet, hogy később üzenünk hadat...A háború a politika erőszakos folytatása, tehát nem a katonák döntik el, hogy támadunk, vagy sem, hanem a politikusok. A katonák csak végrehajtják, amit kiadnak nekik.
Ez a könyv ismerteti (sok egyéb között) annak az 1980-ból származó, az EFE főparancsnokának, Kulikov szovjet marsallnak részvételével megtartott frontszintű parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatnak az anyagát, amely részletesen taglalja az Ausztrián át Olaszország ellen irányuló hadműveletek VSZ (magyar és szovjet) erőforrásait, az akkor rendelkezésre álló adatok szerint várható NATO ellenerőket és a tervezett támadási irányokat.Itt a fórum az alábbi könyvet már többször linkelték/ajánlották a témában, vagy ebben a topikban vagy a Hidegháború topikban...