89 őszén Nagykanizsára vonultam be Borsodból.
Amikor a laktanya állományát leépítették 90 elején, akkor ott ragadtam (a világom másik végén ugye), csak hogy egy véletlen folytán Budapestre kerültem februárban az Irinyi laktanyába, ami - egyszerűen fogalmazva - a minisztérium szállító laktanyája volt.
A két szállító századnál senki nem akart csillagot kapni, mert akkor lekerült autóról (Volgák, Ladák, UAZ-ok), s adhatta orrba-szájba az alegység ügyeleteket, óránként rohangálva az ügyeletes tiszthez a létszámmal egy olyan századnál, ahol olyan intenzitású és követhetetlen volt a ki-be járás, mint egy átjáróházban.
Stimmelő századlétszám és így sikerélmény khm. nem sok volt...
...aki meg kocsin volt, az meg a Városban élte az életét, az Életet.
(Már az is szenvedés volt, ha valakinek az autója szervizben volt és nem tudtak neki adni csereautót, mert akkor bent ragadt és mehetett konyhaszolgálatra)
Szóval ott senki nem akart lenni őrvezető.
Egy műtét után otthon voltam 4 hétig e.ü. szabin, s amikor visszamentem, akkor döbbentem rá, hogy
eközben részt vettem a tanfolyamon és én is őrvezető lettem.
Na azok bujkálások a laktanyában, meg autó/feladatszerzési műveletek, amiket mi sorsüldözött tisztesek levágtunk, az beleillet bármelyik legendás regénybe.
A nyár végén már minden C, meg D e.ü.kategóriást soron kívül leszereltek egy év után (gondolom, hogy nem csak nálunk).
S a HM folyosói pletykáiból "tudtuk", hogy biztos, hogy nem kell leszolgálni a másfél évet azoknak, akik ebben a laktanyában harmadidősök.
Így nem is volt centije senkinek sem, viszont már szeptemberben bőszen készítettük a leszerelőzászlókat, meg obsitos leveleket.
...aztán jött a taxisblokád, s ahelyett, hogy a sorkatonai szolgálat lecsökkentésével foglalkozott az Országgyűlés, ehelyett holmi országleállással kínlódtak
Minket az ominózus laktanyából a taxisblokád után szereltek le, de úgy, hogy egyik reggel váratlanul kihirdették, aznap este a városban egy étteremben csaptunk egy duhaj bulit a parancsnokainkkal, másnap reggel meg már (a mindvégig a laktanyában levő) civil ruhában mentünk ki a nagykapun.
A Google Térkép segítségével megtalálhatja a helyi vállalkozásokat, megtekintheti a térképet, és útvonaltervet készíthet.
www.google.hu
Ja; a kihirdetéskor tudtam meg, hogy - én is - tizedes vagyok.