Magyar őstörténet és a sztyeppei civilizáció

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 338
55 810
113
table_lq_nuova.jpg
Újabb "elmebeteg" aki holdkóros is...hobbitudós, szobatörténész. Neki elfelejtettek szólni, hogy az MTA ezt az álláspontot nem támogatja, a "hirtelen ötleteket" meg egyenesen gyűlöli...
Varga Géza, aki egy "kocsmakutató"..."delíriumos délibábkergető".
Néhány videó összegyűjtve...Meg is lepődtem.
 
 • Hűha
Reactions: Kim Philby

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 486
67 888
113
Én is bekapcsolódnék a topik alternatív valóságot építő klubbjába egy Facebookos komment erejéig.
Screenshot-20240510-151231-Facebook.jpg

A legfelső a lényeg, a többi csak ráadás.
Mi a bajod a felsővel? Mert ha a többivel lenne, megérteném. De így ezzel megintcsak a teljes érdektelenségedet és tudatlanságodat bizonyítottad, hogy tovább dagonyázhass a saját degradálásának posványában. Te szeretsz kicsi lenni. Az is vagy.

Ugyan illesztettem be ide videóját, de akkor javasolnám, hogy a jutúbon keresd meg az emanacio - mr. fusion nevű csatornát. A figura nem foteltudós. A figura együttműködve írott források kutatóival elég nagy ismeretanyagra tett szert. A leírások alapján, a korabei térképek, a korabeli metszetek alapján tájolja be, mit ír le, ábrázol, honnan nézve készült az adott metszet. Maaajd, kimegy, bejárja az egészet. A metszet készítésének helyét, mi látható onnan, mi nincs már rajta. Aztán bejárja az ábrázolt helyet, a környezetében jelzett egyéb helyeket. Az 1686-os és 1702-es várrombolási rendeletek (nem csak várakat, a múltunkat) után maradt romok maradványait járja be, mutatja meg a falakat vagy az azok után maradt töltéseket, a leírásokban említett méretekkel összehasonlítva. Egész hegyeket jár be. Kutakba ereszkedik le, katakombákba mászik be, már nem a felszínen folyó, de még mindig élő hőfforrásokat azonosít be, kötőanyagokat tesztel, talajradar vizsgálatokat rendel meg és végeztet el. Nem pénzért, hanem simán a nemzet jobbítására.

Persze neked ez nem számít, te szeretsz nyugatcsicskaként a sosemvolt felsőbbrendűségük szellemi alárendeltje lenni.

De azért tegyél egy kísérletet, hátha tanulsz valamit. Simán szánalmas, ahogy a tudatlan nevet belőled.
Szerintem Sicambria az a város, amiről itt szó van.
Nem, a vele szemben fekvő síkról a duna túloldalán, ott volt a Fehérvár, mellette Pest.
 

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
2 150
7 632
113
Tekintve, hogy a nyelvrokonság nem jelent automatikusan néprokonságot (és soha nem is jelentett csak a szellemi fegyvertelenek szerint) elég nehezen tartható az angolszász dolog, de értem mire akartál kilyukadni.
2012-15 között pedig nyelvtanórán középiskolában pontosan azt tanította a kedves tanár nyelvrokonság témában és a finnugor teória is arra volt használva hogy rokon népeket valamint őshazát jelöljön ki, továbbá pedig más népekkel való rokonságok elhiteltelenítésére. Te itt most az őstörténet kutatás és nyelvészeti kutatás történelmével sem vagy tisztában. De a mellény az megvan.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 338
55 810
113
2012-15 között pedig nyelvtanórán középiskolában pontosan azt tanította a kedves tanár nyelvrokonság témában és a finnugor teória is arra volt használva hogy rokon népeket valamint őshazát jelöljön ki, továbbá pedig más népekkel való rokonságok elhiteltelenítésére. Te itt most az őstörténet kutatás és nyelvészeti kutatás történelmével sem vagy tisztában. De a mellény az megvan.Nyicsevo...
 
 • Hűha
Reactions: Kim Philby

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
814
1 598
93
2012-15 között pedig nyelvtanórán középiskolában pontosan azt tanította a kedves tanár nyelvrokonság témában és a finnugor teória is arra volt használva hogy rokon népeket valamint őshazát jelöljön ki, továbbá pedig más népekkel való rokonságok elhiteltelenítésére.
A magyar nyelvvel - bizonyos mértékig és különböző módon - valóban rokonságban áll
az ún. ugor, permi, volgai és balti finn, valamint más, mint például a lapp, a szamojéd népek nyelve.
És nem fordítva! Ez nagyon lényeges különbség! Hiszen egészen mást jelent egy „ősi, közös
nyelvcsaládból
” kiszakadni, kiválni, mint különböző népeknek, csoportoknak - különböző időkben
és különböző módokon - eltanulni egy nagyobb nép nyelvét, akár mint érintkező nyelvet (lingua
franca), akár mint nyelvileg beolvadt népcsoportnak a nyelvcseréjét. A magyarok őshazáját az elavult
összehasonlító nyelvtudomány eddig hirdetett tanai alapján valósan nem lehet meghatározni.

Ám ráerőltetni egy népre lehet csak! Mint azt tudjuk!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 232
113
A magyar nyelvvel - bizonyos mértékig és különböző módon - valóban rokonságban áll
az ún. ugor, permi, volgai és balti finn, valamint más, mint például a lapp, a szamojéd népek nyelve.
És nem fordítva! Ez nagyon lényeges különbség! Hiszen egészen mást jelent egy „ősi, közös
nyelvcsaládból
” kiszakadni, kiválni, mint különböző népeknek, csoportoknak - különböző időkben
és különböző módokon - eltanulni egy nagyobb nép nyelvét, akár mint érintkező nyelvet (lingua
franca), akár mint nyelvileg beolvadt népcsoportnak a nyelvcseréjét. A magyarok őshazáját az elavult
összehasonlító nyelvtudomány eddig hirdetett tanai alapján valósan nem lehet meghatározni.

Ám ráerőltetni egy népre lehet csak! Mint azt tudjuk!
A magyarok őshazáját az összehasonlító nyelvtudomány már rég meghatározta és a régészet mostanra a genetikával együtt egyre döntőbb mértékben teljes mértékben igazolja, hogy az ugor nép felbomlása Nyugat-Szibériában ment végbe és a magyar nép ott formálódott ki az erdőssztyeppe és a nyílt sztyeppe területein.

Ezt a nyelvtudomány az ugorok ősárja, a magyarok és obi-ugorok iráni és türk nyelvi kapcsolatai alapján feltételezte tökéletes helyességgel a XX. század második fele óta, ahogy nyilvánvalóvá vált, hogy mi a metszéspontja az időben eltérő ősárja, iráni és türk kapcsolatoknak.

Ebből adódóan már nemcsak a magyar őshazát, hanem az ugor őshazát is egyre pontosabban be tudjuk lőni ugyanerre a területre. Ami még homályba vész, az az, hogy hol volt a finnugor őshaza hozzávetőleg és ebből adódóan az uráli őshaza. Ilyen mélységben még csak a többi segédtudomány által nehezen megtámogatható hipotézisek vannak.
 

Kalormen

Well-Known Member
2022. április 22.
745
3 416
93
Semmilyen régészeti lelet nem mondja meg, hogy kik vagy mik voltak ők. Ha találsz egy hun kori sírt azt nem tudod megmondani, hogy hun vagy valamelyik leigázott nomád nép tagja fekszik benne, pedig az nem 4500 évvel ezelőtt volt!
De megtudod mondani. Erről szól a paleogenetika, és a paleoantropológia. A gond nem ez. A gond az, amit TTek is folyamatosan emlegetnek. Ez semmi mást nem mond, mint hogy abba a temetőbe/sírba kit temettek.
 
 • Hűha
Reactions: Kim Philby

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
814
1 598
93
A magyarok őshazáját az összehasonlító nyelvtudomány már rég meghatározta
Sz@rúl! Dogmatikusan, erőszakkal! Persze!
A régészet mostanra a genetikával együtt egyre döntőbb mértékben teljes mértékben igazolja.
Pont hogy nem igazolja, mivel már Mongólián is túlnyúltunk, S sokkal összetettebb a magyarság őstörténelme, mint azt az Osztrák nyelvészek képzelték, régészeti tudás hiányában!
Az ugor nép felbomlása Nyugat-Szibériában ment végbe és a magyar nép ott formálódott ki az erdőssztyeppe és a nyílt sztyeppe területein.
Hát hogyne, ott születtünk az ugrik között! :cool: Mi olyan Ugri - Bugrik voltunk! Lóról le - lóra fel! :D
Az Ugri - Bugrik-tól mit tanúltunk? Hóember építést! Vagy iglu tapasztást hóból? :rolleyes: Na ne mán!
-Tisztelem, becsülöm őket de semmi közünk nincs hozzájuk! Ha csak a méretüket nézed is meg!
A nyelvészek sűrű nyelvcsapkodással, nyelvünk kicsavarásával próbálkoztak elhitetni a nyelvi rokonságot! Szerintem hiába!
- Ám pont az arheogenetikai fejlődés mutatott rá arra hogy sokkal tovább kell látnunk az orrunknál! S a nyelvészeknek át kell engedni a terepet, a vezető pozíciókat a régészeknek, akik a terepen leletekkel tudják igazolni, vagy majd igazolni az állításokat! A nyelvészek nem túrják a földet igaz!? A nyelvészek a könyvtárakat túrják, ha túrják, vagy agyalnak valami kreálmányt!
- Túrót nem ér a kicsavart nyelvészkedés, találgatás! Mivel voltak olyanok kik nagyon becsületesen eltakarították az ősi írásokat, szobrokat, stb...! A múltat el kellet törölni! Vajon miért?:rolleyes:
- Talán azért hogy ősiségünk nyomait el kellett tüntetni! :rolleyes: Úgy se tudtak mindent eltüntetni, nagyon sok jel mutat arra hogy sokkal ősrégibb nép vagyunk mint azt te gondolod! Nyelvészkedő fórumtársam! Lesz alkalmad nyelvészkedni, ígérem!
Ezt a nyelvtudomány az ugorok ősárja, a magyarok és obi-ugorok iráni és türk nyelvi kapcsolatai alapján feltételezte tökéletes helyességgel a XX. század második fele óta, ahogy nyilvánvalóvá vált, hogy mi a metszéspontja az időben eltérő ősárja, iráni és türk kapcsolatoknak.
Néz már rá az obi ugorok méretére! Hol találsz te Ősárját! S mit keresnek az iráni melegvérűek ott, a havas pusztán, ott fagynak meg a selyem gatyájukban, :p s türk nyelvek rakásra!
Ne görcsölj, nem úgy történt semmi! :D Elszúrtad a metszéspontot.

- S légyszives erre a kérdésre válaszolj! Nagy tudású fórumtársam!

a067fafe65fe2d3dcc6214d922d6362a.jpg


S kik voltak ezek a hős férfiúk, kik népünket vezették! Nem neveket kérek! :cool: Mivel én nem tudok semmit. :( S szeretnék okosodni.
 

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
814
1 598
93
Ezt a nyelvtudomány az ugorok ősárja, a magyarok és obi-ugorok iráni és türk nyelvi kapcsolatai alapján feltételezte tökéletes helyességgel a XX. század második fele óta.
Itt az ősárjáid! Szerinted. :oops: A lovaikat nem látom, találom sehol! :oops: Francba, jól eldugták!

0baf0bd1eeb728b0366e4708215114a6.jpg


fad8e946ef1497f349f255e89d8095cd.jpg


2-3 Km-ként egy-egy család! Mekkora népsűrűség-ünk volt!:rolleyes: - Ám nekik a megélhetésre ez volt a jó! - A rénszarvas csordákhoz nagy területekre volt szükség ott fenn É-n! Mínusz 30-40-50C° nem piskóta!
S mennyi mesét hallottunk, őseinktől hogy milyen jó meleg a jegesmedve bunda! :D :rolleyes:
- Azért hogy össze tudd hasonlítani a népviseletünkkel! :cool: :rolleyes: Amit ugye látsz az előző poszt képen is, hogy ne keljen keresgélned!

Na ide "alacsonyított" le minket az Osztrák - Magyar monarchia nyelvész társadalma!
Mi csak egy ugri - bugrik voltunk! S még a XX. században is ezt akarják fújni!
 

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
814
1 598
93
Én maradok a puccs előtti MKI álláspontnál. A finnugorizmus mehet a kukába, mert oda való. S kérem ne mentsük át egy hazug teória nevét csak azért mert a sztyeppei mansik rokonok.
- Teljes mértékben egyet értek veled! Mivel én egészen másképpen s máshol képzelem el az őshazát! Nem a nyugat szibériai alföldön! Sajnos nekünk több őshazánk volt, s ha keressük őseinket több helyt is belebotlunk őseinkbe!

Én vártam "Blogen" őshaza fejtegetését, s hagytam neki időt is ám nem válaszolt! Így lépjünk tovább az elgondolásokhoz:

- Én úgy gondolom hogy az őshaza ha lehet annak nevezni, inkább a Turáni alföldön volt. Mint írtam ide jött be a szarvast űzve Hunor s Magor s jól szétnézve a területen a letelepedéshez!
Itt kényelmesen több időt is eltölthettünk a két folyó völgyében, éppen úgy mint Mezopotámiában!
Délről a pártusok védtek bennünket a perzsáktól, nyugaton ott volt a Kaszpi-tenger, keleten a Tien-san emelkedett egy feljárattal, amit tudunk védeni, s uralni. Egyedűl az északi területet kellet volna védeni, ám ott tele voltak hunokkal, ami rokon, testvér népek! Egyedüli prückös népcsoport volt a besenyők, ám ők az Ural folyón túl éltek.

- Mint írtam már nekünk jellegzetességünk a két folyó völgye, vagy közötti állattartás volt.
Találtam a neten egy Majkopi edény leletet (Ukrajna)! Itt az ábrázolása, bizonyíték.

15ee222d179ab7315b8004c1c3dface2.jpg


Majd a kiterített ábrája, ami az ezüst edényen található! Természetesen a szöveget én írtam oda!

342cc03bde82fb9dec290b7205666293.jpg


Ráírtam szokás szerint mi található a Szkíta ábrán! Így egyértelmű hogy a turáni alföldet ábrázolja!
Ugyanakkor látható az ábrából hogy az Aral tó körül kisebb állatoknak a legeltetése folyt, ameddig a nagyobb szarvasmarha legeltetés a két folyótól jobbra-balra történt!
Ez azt mutatja hogy igen be voltunk rendezkedve erre a területre! Berajzoltam Szamarkandot is ami a kereskedelmi irányt képviselte! Mivel ez a legrövidebb, egyetlen feljárat a Takla - Makán kereskedelmi út Kínához! A két folyó között pedig a települések voltak! Így védettek voltak támadások ellen. Szépen lehet látni a képen a folyón az átjárási lehetőséget, az oroszlán farka jelöli, illetve a farkának alakja egy kaput ábrázol! Érdekes a mai Tadzsikisztánban pont így ábrázolják ezt a kaput. S ott vannak az oroszlánok is, mint az ábrán! Valamint egy madár is!

2f7c658ac61b040bcb6b2300afaea3d3.jpg


Az ábrán látható egy öszvér vagy szamár az oroszlán előtt, mint teherhordó állat a hegyi útvonalra.
Szerintem, így lett a település neve Szamarkand. Ami utalt új nevünkre mint Szarmaták, vagyis Szamarkandban élő emberek!
- Így látható hogy a Perzsák mondása igaz, hogy a szarmaták az Oxusz (Amu-darja) folyó előtt, s a Szír-darja (két folyó) között, sőt azon túl is laktak!

Erről a képről lehet látni hogy nem pusztai kóválygó nép voltunk, hanem tudatosan élő városlakó népként éltünk Szamarkandban! Természetesen az állatfelügyelők mint (juhászok, gulyások, kondások ... stb) kint őrizték a mezőn az állatokat a kutyákkal. Ezek természetesen sátrakban éltek!
- Mi már Mezopotámiában városállamban éltünk, s nem csak sátrakban!
Ne gondolja senki hogy Mezopotámiában városban élünk s majd itt kijöttünk a mezőre sátrazni, szalonnát sütögetni! Hogyne, persze, azonnal ráléptünk a kereskedelmi útvonalra, mivel ez volt az egyetlen feljárat.

bad8674d0ede73ec3bf28c68d1c6faa5.jpg


Lehet látni a térképről hogy városállamokban éltünk! S úgy gondolom hogy ez volt azaz őshaza ahol több időt töltöttünk el, mivel jól tudtuk védeni.
 

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
814
1 598
93
Mit össze nem rugóztok ezen az őshazán?
:D Tetszett!
- Ám nem mindegy mit tanítanak gyermekeinknek az oskolába! S az se mindegy hogy urali nyelvezetű vagy, vagy már egy kész ősi más típusú összetettebb nyelvjárással kerülsz oda!
A kifejezések több szinten történő értelmezésével. Ez határozza meg a tudatodat s a gondolkodásod mikéntiségét!
Az egyszerű nyelvjárásban az ég kék, a fű zöld, a kutya meg harap! Oszt slussz!
- Remélem érted hogy mire írtam.

Ha figyelmesen olvasod itt a fórum vitákat, láthatod a sok fordulópontokat, ki hogyan reagál egyes hsz-kre. A társalgás a tudat fejlesztése!
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 338
55 810
113
:D Tetszett!
- Ám nem mindegy mit tanítanak gyermekeinknek az oskolába! S az se mindegy hogy urali nyelvezetű vagy, vagy már egy kész ősi más típusú összetettebb nyelvjárással kerülsz oda!
A kifejezések több szinten történő értelmezésével. Ez határozza meg a tudatodat s a gondolkodásod mikéntiségét!
Az egyszerű nyelvjárásban az ég kék, a fű zöld, a kutya meg harap! Oszt slussz!
- Remélem érted hogy mire írtam.

Ha figyelmesen olvasod itt a fórum vitákat, láthatod a sok fordulópontokat, ki hogyan reagál egyes hsz-kre. A társalgás a tudat fejlesztése!


Jó,de 1000+ éve úgy foglaltunk hont, hogy Magyarul beszélő avarok vártal minket, mi kell még?
Milyen honfoglalás az,ahol ugyanazt a nyelvet beszélő népek lakják mint mi?
Olyan, mintha ketten nyernénk meg a lottót egyszerre.
Semmilyen honfoglalás nem volt,mindig itt voltunk,egy részünk elmet körbe a sártekén,nyugat felé,majd nagy meglepetére,kelet felől érkeztek vissza.
8000 éves tárgyi leletek vannak,hogy már akkor el volt foglalva a hon.
Ma kb semmi relevanciája annak,hogy 1500-5000 éve hol,milyen törzsben voltak meg a génjeink,ma annak van relevanciája,hogy szaporodjunk,térjünk vissza a szent pityu előtti társadalmi szerveződéshez,szakralitáshoz,engedjük el jehovát,az ő erkölcseit,morálját,ünnepeit,működés képtelen mágiáját,homályos,paradoxonokkal teli baromságait.
Kánaáni nép vagyunk,tudható melyik 3 folyó határolta kánaánt,az volt a mo földünk,az az őshaza.
Nem kevés kánaán volt.egyszerre a sártekén,mindet sikeresen felszámolta j srác, ez a rántotthús ami megmaradt a.mi kánaánunkból,Záhonytól Kőszegig,erre fókuszáljunk.
Valami fatális véletlenből kifolyólag,minden kontinensen kb megegyezik a teremtésntörténet,a szimbolika,a szakralitás,mármint még a j előtti időkben is,biztos már volt fiber power-jük,és tudtak egyeztetni?
24,egyesek szerint 21 törzzsel indult a mostani eon,de ez úgy igaz,hogy 21-24 kánaán volt összesen a sártekén, kisebbek,nagyobbak mint a mienk,ezek el voltak szépen osztva ,mindegyikben megvolt az alap program, a szakralitás,szimbolika,a földrajznak megfelelő genetikai állománnyal rendelkezett a helyi Ádám meg Éva,viszont 1-1 kánánon belül is voltak "altörzsek",saját Ádámmal és Évával,akiknek a nagy egészben megvolt a saját rész feladatuk,a saját genetikai állományuk,hogy ne csak ugyanolyan virágot szagolhassunk a réten.
Lásd káin srác, miután 4-en voltak a földön, levágta a tesóját,és lányos zavarában elment kusföldre családot alapítani.
Sikeresen.
A mi kánaánunkban volt 108 különböző "altörzs" ezeket igyekezett/igyekszik j srác teljesen szétqrni,összekeverni,hogy minden tudás,és értelem elvesszen,nehogy felébredj,hazavágyj,és hazatalálj,aztán őt meg kikapcsolja a főni, mert már nincs rá szükség.
Persze, ő is csak része az egységnek,annyi döntési lehetősége van mint egy pinpong labdábak,csak ő azt nem tudja, nem érti.
Szóval kb érdektelen az őshaza.
 

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
814
1 598
93
Milyen honfoglalás az,ahol ugyanazt a nyelvet beszélő népek lakják mint mi?
Értem én hogy te mire gondolsz.
bd8f39dea163188cddf1178dee904a13.jpg

- Vízzel, borral, kenyérrel fogadnak minket! Így mondhatjuk hogy hon visszafoglalás történt!
Mivel a hunok távozása után jöttünk mi. Ez éppen olyan mint Erdélyben is ott élnek honfitársaink (minden tiszteletem az övék) s sajnos nem mondhatjuk hogy a mi hazánkban élnek. Pedig ott élnek!
- Azzal nem értek veled egyet hogy hozzuk vissza az ős rituálés vallást! Mondjuk nekem a J. srác vallása sem tetszik, ám ez legyen az én meghitt gondom. Ám mi már mint sajáthoni keresztényként jöttünk vissza e-honba! S nem volt semmi ősi rituálénk! Ugye csak Pista fiúnk intézte a J.srác vallására való áttérést! Nagy népirtással! Magyarul vallásháború volt!