Pont ezzel kezdtem, a történelemben nincs olyan, hogy "ha".Hogy? Kiírtanak blogen testvér törökei mind egy szálig? Vagy lettünk volna valami török vazullus balkáni koszfészek, ahol még az 1930as években is 10% felett van az írni olvasni nem tudás?
Abban a pillanatban, hogy Várna elveszett a Közép-Európai népek fennmaradását csak az egység biztosíthatta, mert azzal a roppant hatalommal, amivé a török vált más már nem bírt volna, csak az ami kialakult. Ezért harcolt amúgy minden uralkodócsalád. Mátyás is, György is, Ferdinánd is, igazából még a Jagellok is. Elvben Mátyásnak is sikerülhetett volna, csak ugye a magyar urak azon része, aki Budát is örömest átadta a töröknek, csak a pénzük meglegyen máshogy döntöttek. Sikerülhetett volna a cseheknek is, ott más okozott gondot. Végül a Habsburgoknak sikerült. Ha Zsiga, vagy Matyi egyesíti a területet valszeg jobban járunk, de Mohács pillanatától kezdve ez már nem volt reális. A főrendek tudták is ezt, ezért lett Ferdinánd a törvényes király
Te megjelöltél egy pontot a történelemben, és ahoz építed fel, hogy jobb nem is lehetett volna, mint a Habsburgok. Ehez nekem is jogom van. Én is tudok belépési pontokat adni.
1.: Nem hal ki az Árpád ház és végig erős uralkodóink lettek volna, erős állammal.
2.: Az Anjou ház erős marad, és adnak még 20+ normális uralkodót, és maradtunk volna erős állam.
3.: Hunyadi János nem hal meg Nándorfehérvárnál, Lászlót trónra rakja, és a törököket megállítjuk a Hunyadi ház vezetésével, amely még ma is az uralkodó házunk lenne, akár alkotmányos monarchiával.
4.: Mátyás királynak lesz törvényes és erős vérvonala.
5.: Rákóczi szabadságharc összejön, és Rákóczi ház vezetné az országot.
6.: 1848-49-es szabadságharcot nem veszitjük el.
7.: II. VH az olasz partraszállás sokkal jobban sikerül, és szövetségesek által megszállt vagy semleges ország leszünk, mint Ausztria, aztán a Szu összeomlásával szépen visszaszerzünk a volt komcsi országoktól minden területet.
Lehet válogatni.
Igy alakult, ahogy alakult. Ez van. De ezért lehetett volna ezerszer is jobb. Meg rosszabb is.