Magyar történelem

Dehogyisnem,jó néhány évtizedig ez volt a hivatalos verzió,hogy mi finnugor nép vagyunk csak mielőtt elfoglaltuk volna a Kárpát-medencét egy jó ideig ide-oda terelgettük állatainkat a nagy büdös sztyeppén.

Az én törikönyvemben "nyelvrokonaink" fejezetcímen voltak tárgyalva!

Az én törikönyvemben "nyelvrokonaink" fejezetcímen voltak tárgyalva!
A nyelvrokonaink valaha vérrokonaink is voltak, hiszen amikor még egy nyelvet beszéltünk és egymás mellett éltünk az Urál környékén akkor még genetikailag is közel álltak egymáshoz az őseink. Persze a genetikai rokonság hamar megváltozhat. Egy generáció után 50%, két generáció után 25% marad a génekből ha másféle népekkel keveredik az ember, ezer év alatt jó ha 0.1% marad a távolban maradt ősök génjeiből.

Bár még az a 0.1% is vérrokonságnak számít. Csekély mértékű, de vérrokonság. Az a néhány gén egyenes ágon szállt atyáról fiúra az őseink között. Persze a génjeink nagy része ma már közép-európai emberektől származik.

• Tetszik
Reactions: Robur
"A 14 milliós magyarság a legnagyobb finnugor nép." Ez a sor szerepelt abban a tankönyben amiböl én tanultam.Sajnos nem mostanában volt:)
Nincs ezzel semmi gond. Pontosabb lenne azt mondani, hogy finnugor származású vagy finnugor nyelvű nép, de ezek alapján nyugodtan lehet azt mondani, hogy finnugor nép.

Oké, hogy a mai génjeink közép-európaiak, de akkor a magyar közép-európai nép? Ez is igaz, ha a mai területi vagy genetikai állapot szerint nézzük, de az ilyen elnevezések általában régebbre utalnak.

A perzsa meg indo-európai nép, pedig nyilvánvaló, hogy most Ázsiában vannak, az elnevezés a származásukra és a nyelvükre utal.

• Tetszik
Reactions: Robur
A nyelvrokonaink valaha vérrokonaink is voltak, hiszen amikor még egy nyelvet beszéltünk és egymás mellett éltünk az Urál környékén akkor még genetikailag is közel álltak egymáshoz az őseink. Persze a genetikai rokonság hamar megváltozhat. Egy generáció után 50%, két generáció után 25% marad a génekből ha másféle népekkel keveredik az ember, ezer év alatt jó ha 0.1% marad a távolban maradt ősök génjeiből.

Bár még az a 0.1% is vérrokonságnak számít. Csekély mértékű, de vérrokonság. Az a néhány gén egyenes ágon szállt atyáról fiúra az őseink között. Persze a génjeink nagy része ma már közép-európai emberektől származik.

Fodor István (neves "finnugrista" régész) a JATEn úgy adta elő: a magyar nyelv ami finnugor, a magyar nép már a honfoglaláskor is biztosan több komponensből állt.

"A 14 milliós magyarság a legnagyobb finnugor nép." Ez a sor szerepelt abban a tankönyben amiböl én tanultam.Sajnos nem mostanában volt:)

Akkor pongyola a megfogalmazás, bár gimis törikönyvben nem tudom mennyire éri meg nagyon aprólékosan tudományoskodni!
Már csak azért is helytelen, mert "a 14 milliós magyarság" genetikájában és antropológiailag is kb 10% részben a honfoglalók leszármazottja.

A magyarság vándorlási iránya(Magna Hungária, Levédia/Etelköz, Kárpát-medence) egyértelműen a finnugor területek irányába mutat. Tehát finnugor eredetű nép vagyunk. Más feljegyzés nincs. Ha a genetikát vesszük elő, az meg más kérdés, hiszen 500 millió behatás ért minket az évezredek során.

Akkor en kerek elnezest. Most olvastam eppen ennek az 1522 es Szapolyai fele hadjaratnak a tortenetet ami alapvetoen Radu Havasalfoldi vajda megsegiteserol szol a torok ellen. Ebben emlitik hogy Szapolyai osszehivja az orszaggyulest a harom nemzetet emlitve de amig a szaszok magyarok es aromanok erendszeresen emlitettnek addig a sekelyek csak egyszer marginalisan ezert gondoltam hogy a harom nemzet az ami.
https://forum.htka.hu/threads/magyar-történelem.1207/page-35#post-573800

Fodor István (neves "finnugrista" régész) a JATEn úgy adta elő: a magyar nyelv ami finnugor, a magyar nép már a honfoglaláskor is biztosan több komponensből állt.
A kettő el sem választható egymástól. Nincsen nyelv nép nélkül. A honfoglalók nem csak genetikailag, de nyelvileg is több komponensből álltak és nem is csak finnugor, hanem indo-európai és török nyelvű törzsek is voltak köztük.

Akkor pongyola a megfogalmazás, bár gimis törikönyvben nem tudom mennyire éri meg nagyon aprólékosan tudományoskodni!
Már csak azért is helytelen, mert "a 14 milliós magyarság" genetikájában és antropológiailag is kb 10% részben a honfoglalók leszármazottja.

Teljesen egyetértek veled,hacsak azt nézem,hogy azóta mióta elváltunk ugor szomszédainktól mennyi behatás érte őseinket.

10% az X be. Y rol nincs revelans adat. /anyaiagat viusgalnak vilagszerte de mivel abbol joval tobb van toredeket se terkepeztek fel eddig.../ugye most mar tudjak nem szabadott volna udvariaskodni es nehogy adamozni.../

A kettő el sem választható egymástól. Nincsen nyelv nép nélkül. A honfoglalók nem csak genetikailag, de nyelvileg is több komponensből álltak és nem is csak finnugor, hanem indo-európai és török nyelvű törzsek is voltak köztük.

Komoróczy szerint héberek is voltak köztük. Egyébként nem tudom mire alapozod ezt, eleve azt sem bizonyított, hogy volt honfoglalás olyan formában, ahogy a köztudatban van (levédiai és etelközi tartózkodás stb.). A magyarban vannak régi török és iráni eredetű szavak, ennyit tudunk.

Komoróczy szerint héberek is voltak köztük. Egyébként nem tudom mire alapozod ezt, eleve azt sem bizonyított, hogy volt honfoglalás olyan formában, ahogy a köztudatban van (levédiai és etelközi tartózkodás stb.). A magyarban vannak régi török és iráni eredetű szavak, ennyit tudunk.
Pontosan a honfoglalásnak te melyik részét tagadod?

Káliz,a zsidó vallású magyart jelentette.Böszörmény meg a muzulmán vallásút.

Pontosan a honfoglalásnak te melyik részét tagadod?

Én nem tagadok semmit, csak ugye László Gyula kettős honfoglalásról beszélt, nemrég pedig valakik felvetették, hogy gyakorlatilag "gyorsmenetben" jutottak el a honfoglalók az Urál-vidéktől a Kárpát-medencéig, és nem évszázados vándorlások után.
Amit az iskolában tanítottak nekem annó, az viszont az UrálI őshaza-Levédia-Etelköz-Kárpát medence volt.

Amennyiben lehet hinni Julianus barátnak, ő megtalálta "Magna Hungáriát" valahol Baskíriában, közvetlenül azelőtt, hogy a mongolok (tatárok) elpuszították őket. És azok ott magyarul beszéltek vele (ez mondjuk már a kettős honfoglalásnak ellentmond, mert L.Gy. szerint Árpádék nem magyarul beszéltek, hanem a "griffes-indások" voltak a magyar nyelvű népesség ("avarok").

Azt áruljátok mr el nekem,hogy mi alapján mertek tényként kezelni bármit is a Honfoglalással(hazajövetellell)kapcsolatban?A kutya sem írt le semmit így erre hagyatkozni nem lehet.Akkor még is mik a tények?Az,hogy magyarok biztosan jöttek keletről és hogy találtak pár magyar emléket a Honfoglalásnál korábbi időkből is.Ezzel véget is ért a tények garmadája.

• Tetszik
Reactions: fishbed and Halfdan