1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Magyarország légvédelme

Diskurzus a(z) 'Légvédelem' témában - misinator által indítva @ 2014. szeptember 30..

 1. misinator

  misinator Well-Known Member

  http://sheabouteverything.blog.hu/2014/09/28/rip_zsambeki_legvedelmi_muzeum#
  "...McKinney 2014.09.29. 19:28:55
  alkatrész utánpótlás... az egész fegyvernemet lenullázták, az utolsó ilyen nyevás harcálláspont az Érdi is bezárt 2001ben. Mondjuk nem tudom hogy valaha is jól működött volna, állítólag a délszláv válság alatt légtérsértő jugo gép már be volt célozva de Gönc Árpi betojt és nem mert tüzet parancsolni. Talán jobb is, mert lehet hogy nem talált volna. A mig21-es nem maláj utasszállító a magyar baka meg nem ruszki gerilla.
  Most már mindegy, ottvannak helyette a fegyverzethiányos grippenek meg valami szar francia mobil rakérarendszer. Tökmindegy mert úgyis csak légyszar vagyunk a terepasztalon..."

  Hozzászólásról vélemény?
   
 2. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Pár napja néztem azt a környéket, van vagy 4-5 katonai bázis maradvány arrafelé. Nézem nézem mik lehettek aztán megláttam a zsámbéki bázist. Szomorú hogy már múzeum sem lehet. sokba kerül (1 minimálbéres alkalmazott) ,nincs pénz (ha bezárják se lesz több ahogy az előző 100 bezárás után se lett több)
  Talán már ennyire fogytán az olvasztásra váró technika? Magyarország légvédelme-Van olyan? :(
   
  oregbogaras likes this.
 3. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Kétlem, hogy Göncztől ilyen szintű operatív döntéseket kérdeztek volna. Ha meg igen, meg is érdemlik.

  Tényleg, akkoriban mennyi időalatt lehetett elérni valakit sürgősség esetén? Mert egy ilyen helyzetben inkább másodpercek, mint perce vannak a döntésre.

  Ráadásul a későbbi (?)AB döntés kimondta, hogy bár a mindenkori KE a fegyveres erők névleges főparancsnoka, de ez nem jelent operatív irányítási hatalmat.

  http://public.mkab.hu/dev/dontesek.nsf/0/413887D00724A32FC1257ADA00529B43?OpenDocument
   
  kamm likes this.
 4. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  A valóságban volt többször szerb repülőgép berepülése az országba aránylag elég mélyen.
  Igen volt egy olyan berepülés (nem csak szóbeszéd), amikor a Bp. körül települt 11. lérak. dd. osztályai (volhov és nyeva), amik be voltak kapcsolva, csak a rakéta indítási parancsra vártak. (Le is szedték volna a repülőgépet). A légvédelem igazából valóságos háborús helyzetben működött sokáig, de erről nem igazán beszélt senki.
  A hadsereg egy mostoha gyerek, a légvédelem pedig (mint a többi fegyvernem), pont akkora, hogy a minimumot éri el. Igazából csak jelképes erő.
   
  kamm likes this.
 5. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Meddig jött az a gép?

  Pedig úgy rémlik, Für Lajos idején azért még próbáltak odafigyelni az MH-ra.
   
 6. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Nagyjából Százhalombatta magasságában lehetett a legmélyebben bent az országban. Lokátorokkal (felderítő P-18 és a lérak. komplexummal - Volhov) végig követtük, főleg az osztály pk. elég izgatott volt, érthetően. Volt olyan nap, amikor 14x riadóztattak, szinte folyamatosan ment az "üzem". Az országhatártól 30 km-en belül már nyomták az 1. fokot. Ez még a Horvát-szerb balhé időszakában volt, az amik akkor még sehol sem voltak.
  Mindenképpen be akartak rántani a konfliktusba, elég nehéz lehetett hideg fejjel dönteni sokszor.
   
  kamm, Loken, fip7 and 1 other person like this.
 7. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Aztak*va.

  Na az már tényleg tudatos provokáció/berántási kísérlet lehetett. Gondolom arra számítottak,hogy akkor jöttek volna a románok is...
   
 8. imike

  imike Well-Known Member

  Én "rajzolóként", tervtábla kezelőként szolgáltam a vadászirányításnál és 1993-ban én rajzoltam az üvegtáblára azt a Mig-21-est, amit Német (Germán) Zoltán (későbbi Mig-29 pilóta) elfogott és kivezetett az országból. Akkor ha jól emlékszem kb Baja, Pécs magasságáig jöttek be a jugók. Én akkor kaptam 3 nap jutalom szabit, Német Zoltánt meg előléptették (úgy tudom, hogy akkor lett őrnagy).

  A mi radarjaink elvileg az ország északi részét figyelték, ezért az üvegtáblák is úgy voltak kialakítva, hogy az északi részt lehessen álva elérni, a déli rész lent volt a padlónál. Mivel azonban mi láttuk a célt, ezért nekünk kellett vinni és a földön fekve kellett végirajzolnom az egész elfogást, kivezetést.
  Éjszaka volt, az ügyeletes tisztek nem hitték el, hogy olyan bent vannak a jugók, többször mondták, hogy félreértem a diktort, aki a radar jeleket fordítja a légvédelmi koordináta rendszerbe a polár koordinátából, de én többször meghallgattam és mondtam, hogy bizony az ott van.

  Egyébként olyan komoly Magyar légvédelem akkor sem volt. Egyszer volt egy hadgyakorlatunk, amire mindenki haptákba vágta magát, mindent kisuvickoltak és Mi-8-assal érkeztek a pizsamások.
  Maga a gyakorlat viszont annyiból állt, hogy egy diktor felolvasta egy nagy könyvből, hogy honnan támadnak az ellenséges gépek, mi meg erre mit válaszolunk, merre mennek a mi vadászaink, én meg az egészet rajzoltam az üvegtáblára tükörírásban. Mondanom sem kell, hogy egyetlen vadászgép sem volt az égen, úgyhogy az eégsz nagy gyakorlat alatt csak két ember dolgozott, az egyik aki felolvasta a könyvet, a másik aki lerajzolta.
   
  kamm, Loken, Crusader and 2 others like this.
 9. Roni

  Roni Well-Known Member

  "Magyarország légvédelme"

  Igazából nem is kéne már .
  Elég a gripen meg valami modern kézi pl sok Stinger.
   
 10. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  <i>""Magyarország légvédelme"

  Igazából nem is kéne már ."</i>

  Oo
   
 11. exsorkatona

  exsorkatona Member

  Én is rajzoló voltam, nemsokkal a rendszerváltás előtt. Városföldön voltunk, egy rt. század és akkoriban a déli légicélokat kellett tájékoztatni Kecskemétre.

  A Mig 21-eseink mindig a déli határ mellett fogócskáztak – naponta – akkor a jugók még véletlenül sem repültek be. Ja, meg az oroszok is Kunmadarason.
   
  kamm and endre like this.
 12. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  A Német Zoltán féle elfogás és a barcsi kazettás bombás határsértés volt igazából nevesítve, a többiről csak a rendszerben lévők tudtak.
  Azért az a légvédelem a hibáival és mennyiségével együtt is nagyságrendel verte a mostanit.
  A Gripen és a Stinger csak egy kis szeletét képezi egy elvárható szintű légvédelemnek. Azért el kellene még egy pár fajsúlyos, több szintű, honi és csapatos, igazi légvédelmi rendszer, nemcsak jelképes mennyiségben, különben ezekre sem érdemes költeni.
   
  kamm, Loken, oregbogaras and 2 others like this.
 13. pela3

  pela3 Well-Known Member

  Végülis tényleg.. biztos gyorsan futna a 2 katona és a sártengeren is átjutnának, na meg tuti,hogy nem szednék ki őket a földről...
   
 14. exsorkatona

  exsorkatona Member

  Imike
  „Egyszer volt egy hadgyakorlatunk, amire mindenki haptákba vágta magát, mindent kisuvickoltak és Mi-8-assal érkeztek a pizsamások.
  Maga a gyakorlat viszont annyiból állt, hogy egy diktor felolvasta egy nagy könyvből, hogy honnan támadnak az ellenséges gépek, mi meg erre mit válaszolunk, merre mennek a mi vadászaink, én meg az egészet rajzoltam az üvegtáblára tükörírásban.”

  Ezt nem értem. Azt akarod mondani, hogy hadgyakorlatot repülés nélkül tartottak. Mégis, hány célt kellett ilyenkor rajzolni? Már ha publikus.

  Nálunk két tábla volt és hadgyakorlat esetén a 2 legjobb (öreg) rajzoló rajzolta csak a vadászokat és 2 gumi a vadászok mellett a szokásos légiforgalmat is, ha épp ügyeletben voltunk. És ilyenkor nem csak Kecskemét repült hanem Pápa is, amit szintén tájékoztatni kellett.
   
  Loken likes this.
 15. imike

  imike Well-Known Member

  Szia exsorkatona! Valóban úgy ment a gyakorlat, hogy nem repült senki. Én rajzoltam és min. 12, max 15 célt, amiket általában 2 percenként kellett tiszázni, de néha gyakrabban.
  Természetesen kiváló lett a gyakorlat eredménye és mindenki örült.
   
  Loken and endre like this.
 16. exsorkatona

  exsorkatona Member

  Igen, nálunk is kb. ennyi volt, de ezek mind fent is voltak. (inkább kevesebb mint 15 gép)

  Nem tudod, hogy manapság is így mennek a hadgyakorlatok? Mert, ha igen az állati nagy szégyen. Legalább arra az évi 2-3 alkalomra összeszedhetné magát a HM. És ha ez így megy a legtöbb Nato tagországban, akkor a mostani állomány visszasírhatja a VSZ-t.
   
  endre likes this.
 17. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Ti most a "papír célokkal" végrehajtott tervtábla gyakorlatokra gondoltok?, amelyeknek az volt a célja, hogy az állományt gyakoroltassa. Az elméleti felkészültséget ellenőrizték, vagy gyakoroltatták vele. Itt nem csak a tervtábla kezelőket "mozgatták" meg az alakulatoknál, hanem a híradósokat és néha a végrehajtó lérak. harcálláspont ügyeletes tiszteket is. A különböző papír célokat (gyakorló, éles, saját, ellenség, azonosítatlan, polgári stb.) kellett elkülöníteni és az elméleti harci munkát végezni rajtuk. Az egyikre tevékenykedhettél, a másikra nem, ha beért az indítási zónába, a fontossági sorrendet felállítani közöttük.
  A vadászoknak és a lérakosoknak jól elkülönített szektorok voltak, vannak kijelölve a tevékenységekre.
  Ez a gyakorlás nem tévesztendő össze az ellenőrző célok (általában VSZ szintű) által végrehajtott, a tervezett katonai repülési feladatokat végrehajtó (nálunk heti 3 nap volt az oroszoknál szinte minden nap) és a hadgyakorlatok alkalmával végrehajtott tevékenységekkel. A hadgyakorlatokon is voltak speciális papíron végrehajtott manőverek, ahogyan most is vannak, ezek a törzsvezetési gyakorlatok. Itt nem a technikát és a végrehajtó állományt ellenőrzik, hanem a vezetést.
   
  Loken and endre like this.
 18. imike

  imike Well-Known Member

  Sziasztok, én csak azt tudom, hogy:
  - Beharangozták, hogy nagy gyakorlat lesz.
  - Mindent ki kellett pucolni.
  - Minden áteresztőponthoz fegyveres őr állt.
  - Leszállt egy Mi-8-as, rajta a fejesekkel.
  - Lejöttek a HÁP-ra, de ott csak ketten dolgoztunk: a plexi tábla túloldalán, velem szemben ült a diktor, az ölében egy könyv és abból olvasott, én meg rajzoltam.
  - A sok ellenséges gép csak támadott, a mieink meg jól elkergették őket.
  - A végén mindenki örült és jó kaját kaptunk.
  Ez 1993-ban volt.
   
 19. exsorkatona

  exsorkatona Member

  Hát, bevallom ebből alig értek valamit.

  Lehet, hogy voltak papírcélos gyakorlatok is, bár én nem találkoztam a HÁP-on ilyesmivel.

  Amikor „kitört a háború” lejött a parancsnok, bejelentkezett a kecskeméti zászlóaljhoz a többi századparancsnokkal együtt és nézte, hogy mi mit csinálunk. (A rajzolók fok/km-ben kapták a repgépek helyzetét és azt rajzolták, a diktorok meg adták tovább a zászlóaljhoz). A kecskemétiek déli pályát repültek, a pápaiak meg razgont. Hogy volt-e valami extra arra már nem emlékszem, de ha jól emlékszem 3 napig tartott, addig 2 váltásban repültek. Egyébként ezek a gyakorlatok nem nemzetköziek voltak, csak a magyar gépek repültek.

  Talán a zászlóaljnál volt törzs stb. gyakorlat, de nálunk csak a technikát és a végrehajtást nézték.

  És a végén mindig előléptettek valakit!:)))))
   
 20. exsorkatona

  exsorkatona Member

  Bocsi ez lemaradt. Ez meg 1988-ban.
   

Ezen oldal megosztása