1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Magyarország légvédelme

Diskurzus a(z) 'Légvédelem' témában - misinator által indítva @ 2014. szeptember 30..

 1. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  tanulság...
  1, nem kell mindent elhinni az ismerősnek
  2, nem kell szaktopicba írogatni, ha nem akarod hogy megcáfolják a legendáidat
   
 2. Szatmár72

  Szatmár72 Well-Known Member

  igazad van. bár eddig senki nem cáfolta meg.

  Mutass légyszives egy olyan cikket ahol cáfolja bárki a volt miniszterelnök idézett szövegét.
  ettől függetlenül persze lehet hogy nem is vettünk semmit és paksot a neutron csak csúzlival védi.
   
 3. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Ha te vagy bárki más Stingerrel lelő egy R-17 Scudot akkor bekerül a "rekordok könyvébe" meg a "hihetetlen de igaz"-ba! :D:D:D
   
  alfa74, blitzkrieg, Sulaco and 8 others like this.
 4. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Emelkedő fázisban pár másodpercig jó lehetsz :p
   
 5. fip7

  fip7 Well-Known Member

  zsolti

  Tudom, hogy viccnek szántad, de azért leírom, hogy egy MANPAD befogási ideje (tudtommal) 3-5 másodperc.
  Az R-17 meg ilyet lép indulásnál:

  Még így is meglepne a találat, nem, hogy az érkezésnél (2 km/s).
   
  zsolti likes this.
 6. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Viccnek szántam, de ha én egy hegyen állok fent, és a völgyből indítják, illetve be tudom fogni már az előtt hogy elindul a rakéta felfelé, csak a kezdeti hőtől :D?!!

  És különben is, nyald meg a bal fülem :p.
   
  fip7 likes this.
 7. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Ez akkor bennem is felmerült, hiszen a párizsi béke szerint a Duna fő sodorvonala az országhatár, ha elterelik akkor az attól délre levő terület ugye magyar. De sajnos lehűtött a professzorom, aki akkor benne volt a vízlépcső bizottságban, hogy a Csehszlovák - Magyar államközi szerződésben amit még anno Kádárék írtak alá a vízlépcsőről, lemondtunk arról hogy a Duna fő medrének sodorvonala legyen ez esetben a határ, hanem minden maradt volna ott ahol van.
  (Akkor kaptam a ZH-mra elégtelent, mert a vízlépcső körüli vitát én a Fürkészdarázs század Su-22-eseivel oldottam volna meg)
   
  alfa74, blitzkrieg, anonim999 and 6 others like this.
 8. blogen

  blogen Well-Known Member

  Az üzemvízcsatorna nem főmeder.
   
  alfa74 likes this.
 9. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member


  Pontosan.
  Az a lényeg, hogy a nemzetközi jog szerint a hatarfolyó elterelése is háborús ok lehet, de mi mindennemű hatarfolyót érintő dologról lemondtunk. Pedig akkor meg senki sem sejtette, hogy egyszer összeomlik a keleti blokk, de azért előrelátóan ezt is belevették a szerződésbe.
   
 10. kamm

  kamm Well-Known Member

  Hello,
  csak olvasgattam regisztracio nelkul mar hosszabb ideje, leginkabb mert a tema nem vag igazan a szakmamba (a cyber warfare ill. network security kivetelevel, de ideat (US) egeszen masok ezugyben a viszonyok, innen ugy tunik, nem veszik komolyan az ilyesmit abban a regioban.)
  Viszont ebbol a januari HVG cikkbol nekem egyertelmuen kiderult, hogy marpedig ABM is resze lesz az uj legvedelmi rendszernek, legkesobb 2026-ra:
  https://hvg.hu/itthon/20190111_Kivalt_a_Honvedelmi_Miniszteriumbol_a_honvedseg

  Ha ebbol indulunk ki, akkor par rendszer (eg NASAMS) egybol kiesik - akkor mi marad?
  Ha jol olvastam, akkor a MEADS egyelore meg nincs keszen, mukodo rendszernek marad az MDBA SAMP-T es a Patriot, meg mas, egzotikus megoldas (a romanokra rasozott USN-fejlesztesu hibrid Aegis Ashore etc), Izrael sajat fejlesztesu cuccai (zsidok nagyon ugyesek, de kis orszagkent orultseg lenne ilyen kritikus infrat egyetlen kisallamtol, plane Europan kivulrol beszerezni.)
  Amennyit arakrol olvasni lehet a Patriot cirka ketszer annyiba kerul mint az SAMP-T (igaz, ezert nagyobb kapacitasu stb, ha jol ertem.)
  Ugyanakkor az Airbusszal kvazi osszekoltozott a kormany... ha az europai rendszer jon, az amerikaiaktol meg mindig johet egy kiegeszito rendszer, netan egy tamado rendszert is rendelhetnek kesobb (lasd lengyelek), esetleg tenyleg F-35-ost (bar velemenyem szerint sokkal okosabb opcio lenne E/F verziokra cserelni a Gripeneket a lizing vegen, plane akkor, ha olcsobbak es tobbet tudunk venni, amelyekkel normalis orszagoknal megszokott modon jarorparokat lehetne a levegoben tartani 2026 utan.)
  Kerdesem az, hogy a fentiek tukreben van mas opcio, ha feltesszuk, hogy ezt is iden megrendelik?
   
  blitzkrieg and Centurio like this.
 11. Centurio

  Centurio Well-Known Member

  Nos mint egy párszor én megint @Szittya kommentjeiből indulok ki. Azt mondta két rendszer lesz, mindkettőhöz van köze az USA-nak és az egyik már fix, hogy jön. Szerintem az egyik a MEADS lesz (igaz, hogy nincs kész, de mintha valami olyasmit olvastam volna, hogy 2024-be állhat hadrendbe az új légvédelem. Ebben egyáltalán nem vagyok biztos, de nekem valami ilyesmi rémlik. Szóval így már talán nem is akkora baj, hogy nincs teljesen kész.) Amit meg most ajánlottak az amik az talán a NASAMS. Egyébként üdv a fórumon!;)
   
  kamm, Hegylakó and zsolti like this.
 12. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Én azt hogy MEADS is és NASAMS is lesz, szinte kizártnak tartom. Ennyi pénzünk a világon nincs, viszont e kettő közül esélyes hogy az egyik lesz a végén.
   
  Centurio likes this.
 13. Centurio

  Centurio Well-Known Member

  Szerintem is elég lenne a MEADS is önmagában. Csak hát, ha két rendszer akkor két rendszer, talán még ez rá a legjobb opció, ha kell ABM képesség. Aztán lehet, hogy az amik csak Stingert ajánlottak.:p
   
 14. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  A MEADS önmagában két eltérő képességű rakéta már az alap koncepció szerint is. Egyik német, kisebb teljesítményű de jobb ár/érték arányú, a másik meg abszolút top kategóriás teljesítmény, ABM képesség minden mi szem szájnak ingere, csak hát az ára, ugye. Ez lenne benne az ami Pac-3.
  Ez úgy komplex egész, ahogy van, ennek én már nem látom hogy miért lenne szüksége a NASAMS-ra, 360-fokban, tud mindent amit egy mai rendszernek tudnia kell. Még azt is tudja, ami csak holnapra lesz fontos, kis túlzással...
   
  blitzkrieg and Centurio like this.
 15. Centurio

  Centurio Well-Known Member

  Tudom csak @Szittya mondta, hogy két rendszer amiből egy fix (szerintem ez a MEADS) és mindkettőhöz van köze az amiknak. Emiatt mondtam a MEADS+NASAMS-ot.
   
 16. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Stingerben gondolkodj szerintem, ha tényleg két valami lesz, az lehet józan ésszel a másik.
   
  blitzkrieg and Centurio like this.
 17. Centurio

  Centurio Well-Known Member

  Annak biza még örülnék is.:p
   
 18. hollywood

  hollywood Member

  Üdvözletem!Már régóta olvasom a fórumot.Ebben a témában az kérdés merült fel bennem hogy a Stinger (elméleti )rendszeresítésének van e értelem (politikai okokat leszámítva ) úgy hogy van már egy hasonló rendszerünk --Mistral.Rendben hogy a legrosszabb -formájában vettük meg (szerintem) de van hagyományos manpad -formája is :
  https://www.mbda-systems.com/product/mistral-manpads/

  És amúgy is most fejlesztettük tovább Mistral 3 ra a rendszert .Nem lenne logikusabb akkor ennek más platformját rendszeresíteni mint egy egészen más rendszert?Még ha az egy top fegyver a kategóriában.
   
 19. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Véleményem szerint, semmi értelme Stinger rendszeresítésének, és a Mistral (pláne a mostani modernizációja után) sem annyira rossz, mint a sajtója.
   
 20. blogen

  blogen Well-Known Member

  Igen, de a Mistral nem manpads és nem is azt a funkciót látja el, amit a Stinger betöltene a gyalogságnál!
   
  szuvorov likes this.

Ezen oldal megosztása