Magyarország adósságszerkezete

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Remélem azzal azért mindenki tisztában van, hogy jelenleg mi fizetjük a mostani nyugdíjasokat és a mi gyerekeink fogják fizetni a mi nyugdíjunkat. Nincs itt semmiféle félretett pénz.
A magánnyugdíjt azért kellet megszüntetni, mert a pénzünk ment egy rosszul gazdálkodó alapba, az állam meg fizette más bevételekből a jelenlegi nyugdíjasokat, így kb. évi 700 milliárdos lyuk volt a költségvetésben. Ráadásul a magánpénztárak a pénz nagy részét nem a gazdaságba fektették be, hanem állampapírt vettek belőle. Szóval az államilag beszedett, átadott bevételekre még kamatot is fizetett az állam. Csodás...
Aki meg nem bízik az állami nyugdíjában az saját zsebből befizethet önkéntes pénztárakba. Szóval van még "pillér" a rendszerben...
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
A "HOL?" című kérdésre.
Igen amúgy a nettó béredből megy, viszont adókedvezmény jár érte és ettől függetlenül az állami nyugdíjad is megmarad.
Azt mondtad átlag feletti kereseted van. Akkor fizess be ide is és akkor nem kell aggódjál az állami nyugdíjrendszer kihívásai miatt.
 
M

molnibalage

Guest
Ha megszűnt a MANYUP, akkor bizony a jó édesanyukat, de ide a pénzemet. Az, hogy lehet ezt adókedvezménnyel, de nem ugyanaz...
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 289
10 333
113
Engedjétek meg, hogy kézfeltartással a szkeptikusak táborához csatlakozzam.

"... Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak..."

A XXI.-dik században, az információbőség korában még van aki hisz bármely kormány kinyilatkozatkoztatásainak!?
Még a hivatalok adattáblázatokat is csak úgy szabad megnézni, ha tud az ember a "sorok között" olvasni, összefüggéseket átlátni, s nem bódul bele az aktuális lakájmédia által kiemelt/szuggerált számok bűvöletébe...
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Felhívnám a figyelmet arra, hogy a költségvetésünkben ismét van egy közel 1000 milliárdos hiány:
http://www.origo.hu/gazdasag/20131126-megemelt-hiannyal-fogadtak-el-a-koltsegvetest.html?sec-1
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
A valóságban a pillanatnyi bevételekből fedezik a nyugdíj kiadásokat, ezért "ösztönzik" hivatalosan az EU-ba a bevándorlást, hogy az elöregedő kontinens lakosságának életszínvonalát fenn tudják tartani, de így még nagyobb szociális kiadások keletkeznek a jövőben a növekvő nyugdíj igény mellé. Nem hogy jobban ki tudnák így majd termelni a nyugdíjbevételeket, hanem fordítva.
A manyup államosítása nem lett volna rossz ötlet, a kivitelezése teljesen rossz volt, mert nem adósságtörlesztésre kellett volna fordítani, hanem ugyancsak egy állami alapba áthelyezni, takarékoskodni. Magán manyupból meg nem volt kötelező kilépni, akár bent is lehetett maradni.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 362
113
Teleki-Bethlen korszak óta világos, hogy nincs olyan szar helyzet amiből a magyarok fel nem állnának. Csak megfelelő vezetés kell hozzá. Nem véletlenül írogatom, hogy magyarság történetében a köztársaságok létre jötte mindig gyász ünnep.
Államadósságunk meg csak stagnálni fog vagy egy idő után nőni!
Eleve folyik egy etnikai társadalmi kísérlet évi 120m költséggel plusz segélyek költségei. Mikor joggal ki lehetne jelenteni, hogy ez európai probléma nem a miénk erre nincs forrásunk.

Következő ami meglepő a kis hatékonyságú adó behajtás. Évente 500 milliárd adó bevétel nem érkezik meg a költségvetéshez körülbelül.

Harmadik probléma a alkalmatlan hatalmas víz az közigazgatásban és állam igazgatásba.
Maga a honvédség területen is.
A problémákat csak kompetens szakemberekkel lehet megoldani.
Amíg mostani tendencia folyik, akkor a legjobbak mennek el, és a kevésbé rátermettek maradnak itthon.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
panzer:
"Hosszú távon segítheti az államadósság csökkentését az, hogy Magyarország a piacról (lehet akár keleti is) finanszírozza magát, és nem hitelből."

A piacról felvett hitel legyen az DKJ vagy akármi más ugyanúgy hitel mint ha azt az IMFtől vettük volna fel. Úgyanúgy vissza kell fizetni.

"Ha egy országnak nincsen tartozás a Valutaalap felé, akkor pénzügyileg óriási tehertől szabadul meg."

Mért ha ugyanez a piac felé áll fel akkor nem?

" Ez fontosabb szempont annál, mint azt vizsgálni, vajon a Valutaalap hitele olcsóbb-e, vagy az államkötvény-kibocsátás. Ha az előbbi lenne igaz, akkor azt lehetne látni, hogy a legtöbb ország a Valutaalaptól vesz fel hitelt..."

De tényleg ha ennyire nem tudod mi is az IMF és mért van akkor mért belevau?

----
"A bevezetés körülményeinek kidolgozásakor pontosan erre ment a hivatkozás. A szokásos mantra: "az állam rossz gazda" és a privatizációs őrület. Ehhez képest kaptál bődületes működési költségeket és az infláció felett kb. 3 %-os átlagos reálhozamot. Ez a 1998-2005 közötti mérleg eredménye."

Egyrészt Hol? Miben? Másrészt jellemzően az emberek bankbetétben, állampaírban tartják a pénzüket és ezek az infláció alatt hoznak mindent összevetve egy 30-40%al. Azaz ha vmi infláció felett teljesít 3%al az baromi jó.

De itt nem ez a kérdés. Volt 3000+milliárd Forint félrerakva majd, hogy 2018után kell nyugdíjra. Eltapsolták? El. Lényegében csökkent az államadóság....? Nem. Megkommunikálták jól azt, hogy elvertük amit félreraktatok a nyugdíjra a pénzeteket úgy, hogy még tapsoltok is hozzá? ld a hszed: Igen. Pöpec kommunikáció.
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
IMF-hitel egy különleges hitel, mert politikai, struktúráltsági változtatásokat is igényelnek cserébe, ezért is "drága". Aki csak teheti szabadulni próbál ettől, ráadásul az IMF nem akarja újrastruktúrálni a saját tulajdonosi szerkezetét, ezért a keletiek egy saját alap létrehozásán munkálkodnak. Persze külön-külön már sok hitelt folyósítanak és swap ügyletet bonyolítanak le.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 028
6 340
113
Az IMF-et jó célból hozták létre, de túlnőtt azokon akik létrehozták és önálló életet kezdett élni. Annó sokkal kisebb volt a befolyása.
Én továbbra is azt mondom, hogy egy nagy csalás, hogy az általunk befizetett pénzt adják vissza hitelnek ráadásul kamattal.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Magyarországnak 1038 millió SDR a részesedése, Romániának 1030 milló SDR, összehasonlítva a (volt) tartozásokkal ezek nem nagy összegek.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
És ennek mi köze a haditechnikához? Vagy ez egy újabb offtopik topik?
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
A fejlődés egyik komoly gátja:
http://bank.postr.hu/meglepo-adatok-miert-nem-csokken-a-magyar-adossaghegy?utm_source=origo-nyito&utm_medium=cimlapi_box&utm_campaign=sec
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Államadósság:
http://www.origo.hu/gazdasag/20140423-elszaladt-az-allamadossag.html
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Ez egy elgondolkodtató cikk:
http://www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20140429-tiz-eve-leptunk-be-az-europai-uioba-tiz-abra-hogy-hova-jutottunk.html
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Ez is érdekes írás:
http://www.penzvilag.info/lorant-karoly-kozgazdasz-az-europai-unios-penzszivattyurol/
 

bartinieffektus

Well-Known Member
2012. december 4.
1 148
357
83
Ez is érdekes írás:
http://www.penzvilag.info/lorant-karoly-kozgazdasz-az-europai-unios-penzszivattyurol/

ebbol engem az erdekelne, hogy a kiaramlo osszegbol menyi jott visza ado formajaban (kb. 0,00000001%), menyit forgattak vissza (mint befektetes).... ezt osszehasonlitanam a csatlakozas elotti 4-5 ev atlagaval (vagyis csak 1998-tol 2002-ig) . nem hiszem, hogy az eu pozitivan jonne ki belole, persze mindent az az 1998-ota atlagolt euroarfolyamra szamolnak at. erdekesen jonne ki a dolog .... szoval ez a par trukk, kozelebb lenne a valosaghoz, ezert sem szeretik igy mutogatni a statisztikakat.
 

Luthero

Well-Known Member
2010. április 25.
1 717
2 464
113
Ez egy elgondolkodtató cikk:
http://www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20140429-tiz-eve-leptunk-be-az-europai-uioba-tiz-abra-hogy-hova-jutottunk.html

Nekem különösen a nettó átlag keresetek növekedése keseríttet el. Ha 10 év alatt 1% javultunk, akkor az évi 0,1%. Ezzel az növekedési ütemmel , tehát 750 év alatt érnénk el az EU-s átlagot. Nettó bérekben. Kooppppantam!