Nem feltétlen igaz, amit levezettél.
Persze hogy nem. Elindulhatunk a kisbirtok, csúcstechnika irányába. Elindultunk? A mezőgazdasági kistermelőknél még az igény sincs meg rá. Így marad a sírás, hogy a léalmát 20 Ft-ért veszik át. De miért lepődünk meg?
No meg a paraszt azt termel, amit megvesznek és megfizetnek.
Ha így lenne sokkal jobban állnánk. A paraszt ragaszkodik ahhoz, hogy azt termelje amit a szomszéd nem. És sír, hogy a falu határában nem áll minden termékre amit a környéken termelnek korszerű feldolgozó. De az, hogy összeálljanak a környék gazdái, és csak őszi tarhonyát vessenek, felépítve rá a feldolgozót na azt nem. (mielőtt abba kötsz bele, tudom, hogy a tarhonya nem növény)
Európában nincs más textilüzem?
Nézd majd meg a ruháidat. Ha mutatsz olyan európai gyártót, aki EUban nem csak átcímkézz szólj.
aztán mégis teljesen le van pukkanva, sokkal nagyobb potenciál lenne benne.
Amiről nyilván csak és kizárólag a kormány tehet. Fúj, köpni kell. Az a helyzet, hogy karbantartásra amúgy mindig lett volna pénz. Csak azon lehet sokat spórolni, és utána lehet mutogatni, hogy de nem kapunk pénzt,
Mint vegyiparban dolgozó, instant rálátásom van, hogy a gyógyszeripar miket és milyen mennyiségben szerez be a vegyipartól.
Remek, csak a kémiai alapú gyógyszeripar valahol a serblivasgyártás szintjét jelentheti. Bár az acélgyártáshoz még mindig nem értek. És magában a vegyiparban se nagyon látom, hogy képesek lennénk megfelelő minőségű alapanyagot előállítani. A feldolgozó vegyiparunk/gyógyszeriparunk megvan, de az meg nem fog gyógyszeripari alapanyagot előállítani.
Mit gondolsz, honnan jön pl. az ibuprofen-t a gyógyszeripar gyártja?
Oké. na most az, hogy lassan már Banglades is beelőzi az európai gyógyszeripart az pont ebből a szemléletből származik. Nyilván az ibuprofent nem a gyógyszeripar gyártja. Viszont már a félszintetikus hormonkészítményekkel is komoly bajban van akár egy Sanofi is. (Ezt meg én látom).
Tavaly csak az USA-ba 5 ilyen reaktor ment tokkal vonóval.
És szerinted ha ide jön, akkor majd magyar nyersanyagot vesz fel a gyógyszergyártás? Pont a Chinoin/Sanofi vonalon volt, hogy a jól bejáratott cseh alapanyagszállítót is kidobták, mert kínából olcsóbban jött. (Aztán persze ment a fejvakarás, mert az olcsóbb alapanyagból nem jött ki a végtermék, szóval az Újpesti gyártelep, akinek még nem járt le a szerződése a csehekkel hírtelen azt leste, hogy az összes többi telephely termelését is át kéne venni. De ez más tészta) Ha acélt nem éri meg gyártani, akkor a kémiai gyógyászatba se érdemes ezen a vonalon elindulni, mert úgyse tudsz versenyezni a nagyokkal. Amerre lehetne, az pont a "személyre szabott gyógyászat", de ezt szerintem nagyon is támogatja az állam, és az országmérethez képest nincsenek rossz eredményeink belőle.
Nos úgy, hogy komolyabb ösztöndíjjal ösztönözném a diákokat, rendes tanulmányi feladatokkal és akkor talán nem vernék szét a kolit baltával, vagy züllesztenék csapszékké a gépész kolikat.
Most erre mit mondjak? Az, hogy a BME ösztöndíj rendszere úgy szar ahogy van, és csak az ELTE rendszere múlja alul, azzal nem tudok vitatkozni. Egyetértek, én is jobban örülnék egy egységes rendszernek, amiről megkérdezhetnék az SZTE-t, mert az viszont jó volt. Normális méretű tanulmányi ösztöndíjakat lehetett kapni, és a szak felső 1/3ának járt. Ott nem egyszer mondtam, hogy tanulok, mert meghozza gyümölcsét, és a gyümölcsből pálinka lesz. De ehhez egy országos szemléletváltás kéne, ahol valóban a megkapott tudás, és a nemzetközi eredmények alapján választanának egyetemet a hallgatók, és a munkaerőpiacon nem a berögzült ez BMEs akkor tudja séma szerint válogatnának a HR-esek. Addig sajnos mind a 3 nagy pösti egyetem megél a nevéből.
Másrészt akinek nincs nyelvvizsgája, az nem kap diplomát. Nálam nincs nyelvvizsga-mentesség - persze a nyelvvizsga sem Rigó utca, ahol az amerikait megrántják angolból.
Bevallom ezen kicsit vakarom a fejem. Elmondom miért. Egyetértek a következőkkel:
Agyfaszt tudok kapni azoktól, akik nem beszélik a szakmai nyelvet a saját területükön.
Mert én is. Na jó, ha nem beszéli nem beszéli, de legalább értse és olvassa. Csak ezt a nyelvvizsga, még a szakmai nyelvvizsga se bizonyítja. Nekem is otthon virít a polcomon a német, csak már sztem diplomakor se tudtam volna azon a nyelven igazán megszólalni se. Angollal mondjuk semmi gondom nem volt, de abból meg csak később raktam le a nyelvvizsgát. Így inkább azt mondanám, hogy megkövetelném a nyelvtudást hozzá.
Erre sem készít fel a jelenlegi rendszer.
Ez megint messzire vezet. Az SZTE megkövetelte legalább 25 angol nyelvű szakforrás felhasználását, szóval próbálkozott. A BMEs követelményrendszert bevallom nem ismerem. Az ELTE csak forrást követelt, bár biológiából nem igazán tudod kikerülni ezzel az angolt. Több egyetemet nem ismerek ennyire. Ettől függetlenül én azt látom, hogy legalábbis biológiában, és vegyészetben legalábbis az SZTE és a BME próbál felkészíteni. Az ELTE meg megadja a lehetőséget rá, hogy felkészülj. A középiskolai nyelvoktatás viszont teleszkóppal nézi a bányász béka popóját.
Szóval a fejvakarásom vége, én belépési követelménynek venném a nyelvvizsgát, és bevezetném, ha a középiskola nem tudta összehozni a tanulóinak, akkor a nyelvtanárok fizetik ki a felkészítő tanfolyamot a gyerekeknek.
Kimeneti követelménynek meg a diploma/szakdoga védés kétnyelvűvé tételét támogatnám.
Nem akarom belpol-mocsárrá zülleszteni ezt a topic-ot, de amit felsoroltam összesen úgy 5000-6000 milliárd HUF elosztva úgy 15 évre és egy alapvetően tudásalapú társadalom alapját rakná le
Jó ezzel egyet tudok érteni, csak mit értesz tudás alapú társadalmon?
De mondhatom úgy, hogy szemrebbenés nélkül adtam ki 1200 eurót monitorra, mert munkaeszköz, de 6 éve ugyanazt a telefont használom, mert nem ad pluszt
Én meg fordítva, de nekem a telefon helyettesíti a tabletet/laptopot/jegyzetfüzetet. Kinek mi.
Ez is messzire vezetne, lehet át is viszem valami megfelelőbb topikba, de most csak röviden kb címszavakban: egyetem óta a muszáj, kell, szeretném hármas szerint osztom el a pénzt, muszáj az ami azonnal szükséges, tehát nem várhat (pl számlák) kell ami könnyítést ad az életemnek, vagy szükséges, és időszerű a cseréje, de még nem létkérdés. (pl.: új telefon) Ami a muszájból megmarad az jön ebbe a kalapba. És ha ez is kiürült, akkor költök pénzt a szeretném kategóriára. (Na jó, néha bűnözöm). És általában totál hülyének vagyok ezért nézve, mert hát most élsz, most kell mindent megszerezni...
Az egyetemeken a müszaki szakokat brutàlisan tàmogatni,
Így is túl vannak támogatva. Alapkutatást kell nyomni, mert utolérni az élvonalat nem fogod ennyi pénzből. Viszont kerülőúton megelőzheted. A mondat második felével egyetértek, bár a hanyagolni nem jó szó rá.
alacsonyabban mar nem fog szamitani senki.
Szerintem lőjük le őket... Bár nagyjából 1900 óta majd kiváltja a szakmunkást a gépesítés, csak tudnám akkor, hogy miért jöhetne be a géplakatosunk akár hulla részegen is, hiszen annyira nem maradt konkurenciája, és a hülye gépek meg nem akarják magukat megjavítani, karbantartani. Avagy konkrétan még a szalagmunka sem tűnt el, nem hogy a szakmunka.
Ne haragudj, de milyen területen dolgozol? Jártál már legalább gyógyszergyár területén? Láttad mi van ott?
Most háztartási vegyipar. Előtte gyógyszerfejlesztés. Szóval egen, jártam gyógyszergyárban, és azt is tudom, hogy maga a gyógyszerkutatás már régen túllépett a klasszikus vegyipari gyógyszergyártáson. Ezt amúgy itthon is tudják a nagyobb gyárak. Csak pénz nem nagyon van az átállásra.