K
kamm
Guest
25-30 eve veget ért az elitoktatas modellje, amikor szigorúan kvotak alapján kepeztek X számú jogaszt, orvost stb a komcsik alatt, a tervgazdasagnak megfelelően (no meg ne legyen túl sok értelmiségi, azokkal csak a gond van.)Akarod, h elemszám alapján kiszámoljam mekkora a konfidencia szintje a 6 elemes példádnak?! Kb. ugyanúgy nem releváns, mint az 1 elemes. Ha értesz a plc-programozáshoz, esetleg láttál már koperativ robotot, vagy megy a cad/cam, tudsz hegeszteni, jelezd és ha tudok segítek. Ha bölcsész/pedagógus/nyelvtanár/pénzügy vonalon vagy, felteszem a kezem, ott nyilván nincs ekkora fizu. Egy dolgot viszont soha nem tudok megérteni; h nem elég a fizu, utálatos a munka....akkor miért nem keres más szakmát?! Tudom, aZorbán kicsavarja a kezéből a tankönyvet (2 középfokú szakma és 12 felsőoktatási félév ingyenes).
A piac felszabadult, akárki akarmilyen végzettséget szerezhet, amit én mindig is támogattam - ugyanis azt utána a piac bearazza, kiből lesz majd az, amit végzett. Meritocracy at its best.
Na ez az, amit nemigen hajlandóak azóta sem elfogadni a magyarok, mindenki vinnyogott mar 2000 után is, hogy de hát nem kap munkát, mint könyvtár-leltar-ruhatar avagy mint tornatanar stb... hat nem, a kutyanak nem kellettek, tetszett volna beverekedni magát egy nem minimum-pomtszamos szakra avagy elmenni dolgozni es kifizetni egyet, esrtleg odafigyelni, amikor elmondtak, hogy hát ez a humbug diploma, soha nem lesz semmire jó stb stb.
Ezt 20 ev volt, mire megtanulta az ország. Rokonoknál látom, már nem akarnak gyerekek bolcseszek meg tornatanarok avagy a legkamubb, az ujsagiroszakos lenni, sokkal inkabb mérnökök, jogászok.
Ami a jelenlegi szakmunkashianyt illeti, legalább visszaáll a becsülete, mert a 80-asokban szó szerint külön tarsadalmi osztályba került azonnal, aki nem gimnaziumba ment tovabb, a felsőoktatáshoz kepest meg mar vegkepp mas vilag voltak a szakmunkasok (teljesen érthetetlenül.)