K
Kopi2000
Guest
Sok mindenbel egyet tudok erteni, azzal, hogy a kersesfelvetes rossz nem. Azert, mert, mostanavan kell keletieknek dolgozni akikbek ben gobd az engedely belkuli epitkezes, illetve az, hogy egy elsorrnfu vasutvonal alatti csoatfuras az akarat es furogep kerd3s3, a vasuttrsasag megketdezese belkul. Kb. a dolgozok 2/a sarga aki leneui Europat, hiaba irta Orban hog, aki idekon, annak tisztrlni kell a kulturankat. Nagy ivbe tesznem ra, de elfelejtik, hogy a nyugat es az usa emelte fel oket a szarbol. Tobb ceg, az internetes bullshitjuk ( technologiai fejlesztes, zold faszsag, fenntarthatosag, robotozaltsag stb...) utan a valosagba a manualis megoldasokra eskuszbek. Vannak kepeim, amik nen publikusak, de tettem fel ide is publikus kepeket, korabbi, automatizalt munkaimrol. Azt mondtak, nekik ez azert be jo, mert mindenhol megvan a szelrpnyitogazo emberuk. Ilyet, korabban csak Ukrajbaban lattam, azt hittem, csak a szovjet- orosz kulturkor resze ez. De, tevedtem... A keletien, rajottej arra, hogy nagyob sok bonyolult nyugati munkafolyamatot ugy tudbak leegyszerusiteni, ha sokjal tobb el9erot verbek be Tegnap lattam, hogy a szigorua titkos akku cellahaz gyartasa ugy tortenik ( a vallalati kommunike szerint autonatikusan), hogy a munkas a jobb kezebe fogja a munkadarabot, a balba meg a mososzerrel kezelt vizet tartalmazo pisztolyt, ahol ha meghuzza a ravaszt jon a mososzeres viz, aztan a munkadarabot kezzel forgatja. Es meg vannak arrol gyozodve, es ezt tartom tragedianak hogy nem tartjak ezt automatozalasra meltonak, pedig nagyon sok a selejt...Tény hogy minden multinak megvan a maga vállalati kultúrája. Ez nagyban összefügg azzal a kultúrával ahol alapították az anyacéget. Én a német multiból is sírva menekültem... ezek az ázsia cégek is hozzák magukkal a maguk kultúráját. Tudni kell, hogy bizonyos szint felett mindenki koreai, vagy japán stb.
2 történetet tudok elmesélni. Az egyik mikor koreaiak jöttek telepíteni a gépeket, a szerelő nem ment vissza a szálásra, hanem mikor nagyon elfáradt befküdt a gépek alá aludni egyet, mikor felkelt csak felkapta a szerszámait és szerelt tovább.
Német multinál volt egy japán gyártású fröccsöntő gépünk. ami nem nagyon akart menni. Jött 2 japó technikus átalakítani/helyrehozni. Szintén nem akartak hazamenni a szállásra aludni közölték, hogy addig ők nem hagyják el a gyárat míg a gép nem megy. Második nap kértek egy széket amin felváltva tudtak aludni... amig az egyik szerelt a másik aludt picit a stokin, aztán cseréltek... 4. nap hazazavartuk őket a szállásra, hogy pihenjenek aztán jöjjenek vissza folytatni....
Ez a kultúrából jön.. ezeknek ez embereknek ilyen a munkamorálja ők ebbe nőttek fel. Ezek után nem igazán értik meg, hogy miért nem akar valaki hétvégén műszakot vállalni, vagy mit panaszkodik a melóra úgy egyáltalán. Más kultúra, ha ott akarsz dolgozni tudomásul kell venni.
Másodsorban hihetetlenül bizalmatlanok mégy egymással is nemhogy egy külföldivel.. szinte lehetetlen infóhoz jutni cégen belül, soka a kamuzás
De egyébként maga a kérdés egy baromság már bocsánat.. német cégről is tudok horror sztorikat mesélni... főleg hogy milyen szinten másodrendű állampolgár a kelet európai munkavállaló. Mikor átléped a gyárkaput onnantól kezdve az németország, te meg alsóbbrendű vagy. Még frankón fizikai retorzió alkalmázását is láttam nem egyszer, részükről belefér. Vagy mikor vegyszeres felmosás után a német állat bezavarta a takaritónőt a tiszta térbe, mert hát sietni kell, akinek meg szétmarta a vegyszer a tüdejét...
Ami cégnél is vannak olyan dolgok amitől hányok... totál baromság ezt ázsiai cégekre kihegyezni.... mindenki döntse el mi fekszik neki.
Egyébként magyar főnöknél nincs rosszabb... empátia teljes hiány jellemzi őket, és mindig próbál túlkompenzálni csak hogy megfeleljen a koreai/német/stb góré elvárásainak. Az infó visszatratás meg nálunk is megy, mert az ember azt hiszik ha csak ő tud valamit megcsinálni akkor ő pótolhatatlanná válik és nem lesz kirúgva. Igy aztán még a viszonylag egyszerű problémák megoldása is túl van misztifikálva, hogy hűűű ha mekkora gond és azt csak ő tudja megoldani. Semmi nem fekete meg fehér.. ki kell próbálni kinek a lelkületéhez mi áll közel, aztán ha nem tetszik dobbantani ennyi. Mindegyik szar a kérdés csak az melyik az amivel még együtt tudsz élni.