desertfox
Nem azt állítottam, hogy rossz irányba mennek a dolgok, hanem azt, hogy ad hoc jellegűek voltak az intézkedések.
Amikor átvették a kormányzást 2010-ben , akkor fogalmuk sem volt arról, hogy mire vállalkoznak. Nem véletlenül nem volt programjuk se.
Saját maguk is lenyilatkozták anno ezt, hogy kétségbeejtő a helyzet és, hogy nem számítottak ilyen rossz helyzetre.
Ebből következtek az olyan intézkedések, mint a különadók, amelyik nem voltak tervszerűek. Egyszerűen valamit hirtelen ki kellet találniuk, különben csődbe mentünk volna, és valakinek (szerencsére) épp ez jutott az eszébe.
Az, hogy az IMF-től való megszabadulás után elkezdet tervszerűséget ölteni a dolog az már természetes, hiszen addigra már át látták a rendszert, nem volt meglepi, valóban lehetett tervezni. De ehhez kellet 3-4 év.
Az előző ciklus szinte csak az ötlet szerű kármentésről szólt.
Az út díjról meg ennyit, hogy az autópálya matricával együtt hihetetlenül káros dolog. Sajnos mind a kettő nagyban növeli az alsóbbrendű utak leterheltségét, miközben az autópályák egy része szinte üresen áll (Pl.: M6).
Én nem sok értelmet látok abban, hogy megépítek méreg drágán egy autópályát, autóutat aztán fizetőssé teszem, hogy ne használják. És ez elsősorban nem az autósokat, hanem az áruszállítást sújtja igazán keményen.
Szerintem minden szempontból előnyösebb lenne az útszakaszok ingyenessé tétele.
A bankokban a hitelezés meg azért indult meg, mert az MNB adott nekik 1000 milliárdot 0%-os kamatra, amit ők 2%-ért adnak tovább.
Ez lényegében egy bank mentő csomag amivel a bankok devizahitelek átváltásából fakadó veszteségeit mérséklik.
A devizahitelek forintosítását még 2010-ben meg kellet volna lépniük, csak a bankok nagy urak, nem volt hozzá elég merszük.
Így végül a bankok olcsón megúszták, az állam és a lakosság pedig csak kicsit járt jól.
A családi csődvédelem sem szól igazán másról, mint arról, hogy a bankok mindenképpen megkapják az adósoktól a pénzüket.
E helyet szerintem még 2010-ben be kellet volna vezetni az "elállás jogát" vagyis azt, hogy bárki kilépjen a hiteléből és bukja a fedezetet. Ha ez lett volna nem kellet volna Ócsára "lakópark", nem lennének ma több 10000 -en kilátástalan helyzetben (elbukták a fedezetet és még tartoznak!) és a bankokkal szemben is jobb lett volna a kormány alkupozíciója a forintosításnál.
Ha ezt akkor meglépik sok 100 milliárd forint maradt volna meg az emberek és az állam zsebében, rég lejjebb lehetett volna értékelni a forintot, ami jót tett volna az exportnak stb....
De persze ez csak az én véleményem, nem én voltam/vagyok a miniszterelnök, innen kívülről nem látom azokat a "láthatatlan falakat" amiket anno ők láttak.
De jelenlegi tudásom alapján ezt kellet volna tenni.
UI.: A vezér focimániájára és a belefeccölt milliárdokra csak azért nem térek ki, mert mindenkinek van valami hülye hóbortja. Ha más lenne az elnök, akkor más hóbortra menne el ugyan ennyi.