Ha főállás a mezőgazdaság/állattenyésztés, akkor családi alapon ne könnyű megélhetés, az állapotok esznek, szarnak, tejelnek és tojnak vasárnap is. És a vasárnapi ebéd úgy kezdődik, hogy fogj meg egy tyúkot az udvaron, vágd le, kopaszd meg...
igen a vasárnapi tyúk. ennyi és mennyi idő elmenni a boltba kifizetni az üzemenyagot lesni hogy melyik részeket vegye az ember...
egy tyúk felpucolása nem nagy idő. pik pakk megvan.
én napi 20 percet foglalkozom a kertel ha nem vagyok itthon 10 pec van foglalkozva vele.
vólt hogy órákat dolgoztam vele (amikor pl tanyánlaktam és önellátó gazdálkodást folytattam)
van 4 őszibarack fa.
1 nagyon korai fehérhusú (van olyan év hogy nem term máskor 10-12 szem jobb évekbe 20.)
1 van egy korai félsárgahusú (ez alapvetően sárgahusú de fehérhusú porzó van melette.) ez minden évbe terem
1 dömping őszibarack hosszú termésidelyú púpos gyümölcsösládk szoktak belőlle lenni folyamatosan több hétig terem
1 kései fehérhusú fajta apróbbszemű mint az előző 3 de jobban viseli az ekkkor már szárazságot (hosszan érik egész késeig)
1 sárgabarckfa. jobb években 2 hordó cefre is lejön belőlle természetesen kompót és folyamatos zaba melett.
a tanyákon van kint egy csomó cserresznyém. (permetezve sincsenek) jó fajták. csak szüreteni kell menni.
1 germenszdorfi (nem kell bemutatni azthiszem senkinek) és a tanyán pár permetszert nem igénylő
1 korai cseresznye (még kisfa.)
3 szilva meg vagy 20 a tanyán amit színtén csak szüretelni kell fajta.(rázni cefrének való)
1 óriás ringló (még kisfa de vagy 100 szílvát terem jobb évekbe nagyokat.)
1 diófa
2 mogyoróbokor
málna szamóca ribizli szeder szabadon hagyva had teremjen
füge rengeteg bokor (3 nagy érési dömpingel folyamatos éréssel júliustól októberig) se permet se metszés se semmi. max a száraz ágak néha kitőrve gyújtósnak...
alma 6 körte 3 fa.
szőlő 10 tőke (párosával 5 fajta) fehér bor/csemege más más érésidővel
2 tőke ez a boltban drágán árúlt kecskecsöcsüszerű fajta halványlila (nemtudom a nevét pedig vettem és nem magam csinálam.)
a tanyákon vannak bórszőlők permetnélküli régifajták. (metszéd szüretelést igényel a hagyományos művelésüeket könnyű metszeni a kordonosokat szabadabbjára hagyom.
plussz a csomó ringló és cigánymeggy a méhek miatt csak hagyva had nőljön.
térjünk áát a kertre.
20-25 tő paradicsom meg 8-10 koktélt szoktam hagyni.
6-8 bokor tök
6-8 bokor cukkiní
30-40 főznivaló kukorica (néha több)
4-6x 10 m krumpli
1-3x10m borsó
5m répa 5m zöldség és paszternák
pár m káposzta saláta és mangold
pár m paprika csípős és csemege
napi 20 perc (amikor szüret van akkor több de azt ki nem szarja le szüret van betakarítás.)
ja meg a ruszkihagyma (bokro hagyma) azt színte írtani kell folyton van leesik egy kishagyma amiből van egy évbe 100 és másik évbe már bokor)
némi foghagyma az is hagyva felvirágozni. (semmit nem csinálok vele pár ásonyommal azítom a földet) még a fünyírót is átolom rajta néha. annyi van
(kicsit dödögök magamnakk hogy elbrándoztam aztán leszarom van ott még elég meg ezekből is túlélhette egy csomó) azt pont