Magyarország ipara

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 488
5 541
113
Mivel sajnos itthon a környezetvédelmi előírásokat tág fogalomba értelmezik pl a Gödi samsung gyár (nem meglepő) a leendő akkugyárban se lesz másképp. Sajnos nyomás nem lesz ezen a cégen/cégeken hogy kicsit jobban figyeljenek oda. Egyébként nem balib média szajkoza a vízfelhasználást. Egy akkugyárnak legyen az bármilyen a víz az egyik legfontosabb alapanyaga.
Továbbá az a véleményem az egészről hogy elvtársak itt akkugyár lesz és mindenkinek kuss. Ez nem más mint a kínaiak felé egy benyalás
a jelenlegi pénzügyi helyzetben a világpiacon ha kiadnak 3-5 mrd dollárkötvényt azt valakiknek fel is kell vásárolni.
Magyarország max két akkugyárt bírna el a Duna mentén. Azokat is úgy hogy tényleg betartatják azokat az előírásokat jó nagy bűntetési tételekkel! Ha smuciznak.
Egyébként valaki elgondolkodott már valaki hogy a ki a franc fog dolgozni ebben a gyárban (gyárakban) :

"Munkaerőhiány idején nem a munkahelyteremtés a fő feladat, hanem a hozzáadott érték növelése.
Ugyanakkor az olyan befektetések, amelyekből innováció, magas hozzáadott érték teremtődhetne, amelyek jóval jövedelmezőbbek, mint az előbbi cégek, azok valószínűleg elkerülik Magyarországot. És nem csak azzal van probléma, hogy a keleti gyártók termelékenysége nem elég jó meg kiviszik a profitot, de a teremtett munkahelyek minősége is megkérdőjelezhető. Általános iskolai végzettségű embereket dolgoztatnak 12 órás műszakokban. Nincs szükség a jól képzett magyarokra, akik magas hozzáadott értéket képviselnek. Ők kénytelenek elmenni külföldre dolgozni, helyettük pedig ugyancsak külföldről, de a világ fejletlenebb részéről hoznak embereket. A gödi Samsung SDI gyárban 2020-ban 1859 magyar dolgozott, ebből 94-en voltak gödiek, továbbá 1566 ukrán és 115 koreai. Tavaly 23 ezer 200 külföldi munkavállaló jött Magyarországra, s 46 százalékuknak legfeljebb általános iskolai végzettsége van. Várhatóan a debreceni CATL gyárába is több ezer külföldi vendégmunkás érkezik majd Törökországból és Kínából."
Győrffy Dóra közgazdász

Sajnos ez a tapasztalat itt észak keleten is. Egyébként függetlenül a szerzőtől teljes mértékben egyetértek. Idén ismét sajnos két jól képzett, tapasztalt kolléga döntött úgy lelép. Ma adta ép be a felmondást az egyik legtapasztaltabb karbantartó műszerészünk. Állásajánlat Bayorország egy három betűs cégnél.
Nem kéne minden híroldal hazugságait minden kritika nélkül elhinni.
Főleg nem a ballibekét. Sokszor az az érzésem, hogy a mai újságírók egy buborékban vannak elzárva a világtól és amit elképzelnek azt hiszik, hogy az úgy van. Valószínűleg nemhogy gzárban nem dolgozott, de még ott sem járt életében. Gondolom úgy képzeli el, hogy a szalaghoz vannak az emberek láncolva és napi 12 órát dolgoznak az év 365 napján két szelet száraz kenyérért.

A cég ahol dolgozok az SDI beszállítója, elég sűrűn megfordulok gyárban is és az irodákban is.
Elmondhatom, hogy a gyártósoron csak ukránokat láttam eddig. Az irodákban, irányításban, mérnököknél és egyéb szalagmunkásnál magasabb beosztásban meg csak magyarokat. Persze a felső vezetőség nagyrészt koreai, de azt vettem észre, hogy ott is egyre több a magyar.

Persze nem lehet mindenki újságíró, hogy végtelen hozzáadott értéket állítsanak elő nulla inputból, mint ők. :p
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
1 587
2 843
113
Nem kéne minden híroldal hazugságait minden kritika nélkül elhinni.
Főleg nem a ballibekét.
Ehhez képest:


Üdvözöllek a valóság birodalmában!

Egyébként van beadva közérdekűadat igénylés 2022-re is:


Biztos lehetsz benne, hogy toronymagasan a kormány(bulvár) "média" fogja nyerni a versenyt!

Gondolom úgy képzeli el, hogy a szalaghoz vannak az emberek láncolva és napi 12 órát dolgoznak az év 365 napján két szelet száraz kenyérért.
Nincsenek a szalaghoz láncolva, viszont a bizonytalan helyzet miatt nem bővítenek létszámot, ezért egységnyi munkát kevesebb személlyel, 12 órás műszakokkal oldják meg!
Akinek nem tetszik, mehet új munkahelyre!
Válság idején annyi embert találnak a helyére, amennyit akarnak (ha akarnak)!
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 054
4 070
113
Nem kéne minden híroldal hazugságait minden kritika nélkül elhinni. Főleg nem a ballibekét. Sokszor az az érzésem, hogy a mai újságírók egy buborékban vannak elzárva a világtól és amit elképzelnek azt hiszik, hogy az úgy van.
Mert ez el lehet?
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
1 587
2 843
113
Sorakoznak szépen a Renner traktorok, kezdődik a szériagyártás:

 
K

Kopi2000

Guest
Így nézne ki egy akkugyár víz- és szennyvíz kezelésének az egyeztetési blokkvázlata... Nem a végleges verzió.... Sok sebből vérzik, de azért több, mint a semmi, vagy azok a hírek, amik a médiákban megjelennek...


Ui: a képen a saját kézírásom is látható...
 
K

Kopi2000

Guest
Így nézne ki egy akkugyár víz- és szennyvíz kezelésének az egyeztetési blokkvázlata... Nem a végleges verzió.... Sok sebből vérzik, de azért több, mint a semmi, vagy azok a hírek, amik a médiákban megjelennek...


Ui: a képen a saját kézírásom is látható...
Ha eggyaltlam itt, erdetiben, konkret infok ez ugyben, amiben nemm vagyok biztos, hogy ere3llik a nagyertelmu kozons4get, mivel a fideszes jobbert nen erdeklik a konkret megodsok...
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
7 953
32 181
113
Ha eggyaltlam itt, erdetiben, konkret infok ez ugyben, amiben nemm vagyok biztos, hogy ere3llik a nagyertelmu kozons4get, mivel a fideszes jobbert nen erdeklik a konkret megodsok...
Engem mondjuk érdekelne ha leírnád mi micsoda és mi a baj vele, mert az ábrát hiába nézem nekem nem mond semmit.
 
 • Imádom
Reactions: Kim Philby
K

Kopi2000

Guest
Engem mondjuk érdekelne ha leírnád mi micsoda és mi a baj vele, mert az ábrát hiába nézem nekem nem mond semmit.
Hát igen az ábra, ami nem mond semmit... Direkt ilyet tettem fel, mert ha mindenki tudna róla azonnal mindent, akkor én üzleti titkot sértenék, amit én nem tehetek meg, folyó ügyekben... Majd később, ha megvalósul....Viszont ez egy valóságos egyeztetési ábra... Úgy jön ez össze, hogy már korábban írtam, csináltam egy tanulmánytervnek csúfolt dolgot, amiben minden le lett méretezve, a technológiai folyamat egészére... Tulajdonképpen átfogja a teljes vertikumot... Ezután, a szegből készül (készítek) egy blokkvázlatot, amin, ha szerencsém van, feltüntetek minden fontos kapcsolatot. Itt néhány dolgot lehagytam, ezért írtam, hogy a torka véres a rajznak.... De egyeztetni jó volt, voltak kérdések, amiket felírtam, a mai munkám az lesz, hogy válaszolok rájuk...
 
K

Kopi2000

Guest
Engem mondjuk érdekelne ha leírnád mi micsoda és mi a baj vele, mert az ábrát hiába nézem nekem nem mond semmit.
Amit leírhatok az az, hogy a befektetők komplett, meglévő, máshol már működtetett technológiát hoznak a Távol Keletről. Ami megdöbbentő, azzal kapcsolatosan vannak elvárások, hogy pld. ízoldalon minek kell bemennie, de arról tudják a legkevesebbet,, mi jön ki a technológiából, mint hulladék melléktermék, azaz szennyezett víz... Bár a komplett üzemhez hoznak komplett tisztítási technológiát is, itt kezdődnek a bajok......Én nem tudom, hogy náluk milyen normákat kell teljesíteni, de az biztos, hogy amit hoznak, az nem képes teljesíteni a magyar határértékeket. (Erről nekem vannak friss és jó adataim, mivel 2022-ben végeztettem egy meglévő gyárba teljeskörű elemzést.. amit a gyárvezetés is hasznosnak gondolt.... mert legalább Ők is tudják, mi an a vizükben és mit kell kiszedni...
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
10 785
29 020
113
Hát igen az ábra, ami nem mond semmit... Direkt ilyet tettem fel, mert ha mindenki tudna róla azonnal mindent, akkor én üzleti titkot sértenék, amit én nem tehetek meg, folyó ügyekben...
Szerintem aki ért hozzá és érdekelt benne, az tudja értelmezni az ábrát és mivel szerintem ezekre jelentős részt kész ipari termékek vannak, ezért el tudja képzelni. Aki meg nem ért hozzá, annak egy halom folyamat és rövidítés -de nekik meg tök mindegy, hisz nem fogják ellopni a munkádat. :)
 
K

Kopi2000

Guest
Engem mondjuk érdekelne ha leírnád mi micsoda és mi a baj vele, mert az ábrát hiába nézem nekem nem mond semmit.
Eljutottunk oda, hogy mi van a rajzon... Hát a bemeneti vízkezelés, a szennyíz utókezelés, meg az a vízkezelés, ami lehetővé teszi a hulladékvizek kb. 25-33 %-ának a visszaforgatását. Nos ezeket én tervezgetem....

A bemenő ipari víznek gyakorlatilag sómentesnek kell lennie, a felhasználás előtt kétfokozatú RO (reverz ozmózisos) sótalanítással, de az azt megelőző lépéseket felesleges most leírnom.... De már itt keletkezik sós szennyíz, aminek a kezelése, többszáz m3nap drága lenne (pld. bepárlása), ezért hozzákeverjük az utótisztított vízhez...

A másik jelentős egység a rajzon, az az utótisztító egység, ami azt a célt szolgálja, hogy a gyári technológiából lejövő, tisztított, de rossz minőségű vizet megtisztítja annyira, hogy ne legyen problémás a elszíni befogadóba való engedése.... Erről bővebbet nem írnék, mert ez a rész tényleg kényes, üzleti titok. De, ha már ilyen jelentősen utótisztítottuk a vizeket, akkor megéri rátenni a rendszerre egy utolsó, ultraszűrős tisztítási fokozatot, így vissza sikerül a vízkorábban, általam megadott részét forgatni a vízelőkészítés elejére, így a teljes létesítménynek csökken a nyersíz igénye.... Szerintem, így kiegészítve a kapott technológiát, eléggé jól el lehet majd működtetni a gyárat....
 
K

Kopi2000

Guest
Szerintem aki ért hozzá és érdekelt benne, az tudja értelmezni az ábrát és mivel szerintem ezekre jelentős részt kész ipari termékek vannak, ezért el tudja képzelni. Aki meg nem ért hozzá, annak egy halom folyamat és rövidítés -de nekik meg tök mindegy, hisz nem fogják ellopni a munkádat. :)
Phaidros, Te ott tévedsz, hogy azt hiszed, amit az ábrán látsz, az nagyobb, meglévő technológiai egységek adaptációja. Pedig nem. Itt a nagyobb darabok is egyedi tervezésűek, azaz a saját kacsómmal rajzolom meg azokat, milyenek legyenek. Persze elhasználunk, ha kaphatóak kész részegységeket is, pld. nyomástartó edények, RO sótalanító...., de nem ez a jellemző, hanem az, hogy szivattyúkból, szelepekből, vegyszeradagolókból legózzuk össze az egészet.... (Jellemzően nyugati alapanyagokból és gépészeti termékekből.) Azaz, elég magas hozzáadott érték van benne... Nem attól félek, hogy valaki ellopja, hanem attól, hogy olyan infót adok meg, amit már nem lenne szabad kiadnom....
 
K

Kopi2000

Guest
Szerintem aki ért hozzá és érdekelt benne, az tudja értelmezni az ábrát és mivel szerintem ezekre jelentős részt kész ipari termékek vannak, ezért el tudja képzelni. Aki meg nem ért hozzá, annak egy halom folyamat és rövidítés -de nekik meg tök mindegy, hisz nem fogják ellopni a munkádat. :)
Ha emlékszik még itt valaki arra, hogy hogyan álltam ennek neki, milyen célokat tűztem ki az első, sok hónappal ezelőtti egyeztetések során, akkor látszik, hogy sikerült meggyőzni a beruházót arról, hogy a fenntartható működés (utótisztítás azért, hogy ne szennyezzük a felszíni vízolyásokat) és a víztakarékos működés (hulladékvizek részleges recirkulációja), ennél a nagyságrendnél már annyira fontos, hogy meg kell valósítani. hiszen a vízigény magasabb itt is, mint a városi vízmű kapacitása.....
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
3 066
7 152
113
Mondom, manusként tolja a szóját az akinek két anyja van... Megnő a csöcsöd/mellbimbód megdagadhat tőle manusként ha sokáig eszed nagy mennyiségben, olyat aromatizál.

Egye a kurva anyja, az !
Jó, azért én úgy látom hogy Németh Sziszinek is megnőtt a csőcse pedig szerintem ő zsírt eszik mint te javasolod, és nem szóját :)